Kolegij Stanična biologija s genetikom namijenjen je studentima prve godine studija Farmacije i studija Medicinske biokemije. Ciljevi kolegija su upoznati studente s građom stanice, procesima koji se odvijaju u stanici te zakonitostima nasljeđivanja. Stečena znanja u okviru kolegija Stanična biologija s genetikom omogućiti će studentima lakše usvajanje gradiva kolegija na višim godinama: Farmaceutska botanika, Biološka kemija, Osnove anatomije, Fiziologija, Biokemija i Mikrobiologija s parazitologijom. Kako bi studenti lakše savladali gradivo kolegija, uz teoretsku nastavu (predavanja) kolegij uključuje i seminarsku nastavu te laboratorijske vježbe.

Svrha predmeta pod nazivom Antimikrobna rezistencija je interdisciplinarnim pristupom ukazati na globalni, javnozdravstveni, ekonomski, bioetički, politički i trajni problem današnje medicine koja ima tendenciju pogoršanja i djelom je antropogenog uzroka. Razvoj rezistencija mikroba na postojeće lijekove, iako uočena ubrzo nakon prve kliničke upotrebe antibiotika već nakon 1940.-ih godina, danas je izrazito složena i eskalirajuća, a nedovoljno prepoznata pojava koja znatno ugrožava zdravlje ljudi.

Ciljevi predmeta su:

- upoznati studente s krizom neučinkovitosti antibiotika kroz epidemiološke podatke o stupnju antimikrobne rezistencije (AMR) po pojedinim regijama, od nacionalnih do širih,

- prikazati rasprostranjenost i važnost pojedinih mehanizma rezistencije u propagiranju neučinkovitosti antibiotika,

- ukazati na profesionalnu bioetičku i intergeneracijsku domenu odgovornosti dionika,

- objasniti pojam Jednog zdravlja i intersektoralne suradnje, te približiti europske direktive, smjernice, preporuke i dr.

Studenti će kroz generičke vještine kao što je timski rad i definiranje problema te nuđenje rješenja moći primjenjivati znanja iz ovog kolegija u profesionalnom životu, što će pomoći racionalizaciji primjene antibiotika u praksi i u konačnici očuvanju djelotvornosti dragocjenih lijekova.