This course gives an overview of English literature from the beginnings of the English language in Anglo-Saxon times to the beginning of the twenty-first century taking into account historical, social, political and cultural contexts. It will introduce students to literary works from different historical periods, major literary movements, trends, forms and genres, but also consider most influential and significant authors. The aim of this course is to offer students key concepts of literature and culture they are going to deal with later in other literary courses.

Kolegij se dijeli na pregled teorija i pristupa uključenih u Britanske studije, posebnu granu akademskog proučavanja britanske kulture, povijesti, društva i politike, te na pregled povijesti i razvoja Anglofonih kultura u i izvan Britanskog otočja. 


Kolegij se bavi globalnim razvojem engleskog društva, nastankom i širenjem imperija, kolonijama i zemljama Britanskog Commonwealtha, (Britanska Afrika, Australija, Kanada,  Karibi, Novi Zeland,  Oceanija, južna i jugoistočna Azija)


Sadržaj ovog kolegija je Velika Britanija kao izvorišna kultura anglofonog svijeta, s posebnim naglaskom na kulturu  dvadesetog stoljeća te prisustvo i  prezentaciju u medijima  kao što su novine, filmovi i televizija. 


Osnove teorijskog dijela kolegija koncentrirane su na osnovne postavke i uvod u kulturne teorije, kao i Britanske kulturne studije. Koncepti i pojmovi koji se prolaze u ovom kolegiju prvenstveno su fokusirani na različite načine definiranja kulture, teorije identiteta, teorije reprezentacije, Orijentalizam, globalizacija i kulturna hibridnost.