Cilj obrazovanja i zadaće nastavnika (edukatora) tehnike. Značenje integracije tehničkih spoznaja (politehnike) i općeg tehničkog (politehničkog) obrazovanja. Životno okružje čovjeka i zadaća tehnike. Tehnika i tehnologija. Tehnička kultura: pojam i razvoj. Pojam i primjeri sustava i tehničkih sustava. Životni prostor, relativnost vremena, uzroci promjena i djelovanje čovjeka. Sustav i zadaća znanosti. Sustavni pristup i djelovanje. Prirodna i funkcionalna sposobnost. Razvoj djelatne sposobnosti. Sposobnost verbalnog i neverbalnog komuniciranja. Proizvodne i uslužne djelatnosti. Konceptualizacija tehnike. Elementi radnog i tehnološkog procesa. Temeljne tehničke tvorevine: alati, mehanizmi, aparati, strojevi i agregati. Tehničko mišljenje. Darovitost i stvaralaštvo.

Kroz ovaj kolegij, studentima će biti pružena temeljna znanja iz termodinamike. Upoznat će se s ponašanjem radnih tvari i osnovnim značajkama tipičnih tehničkih procesa, kao i s osnovnim zakonima izmjene topline i njihovom primjenom.

Cilj kolegija je pružiti studentima dovoljno znanja kako bi mogli izraditi 3D modele složenijih elemenata strojeva i mehanizama, te pripadajuću tehničku dokumentaciju potrebnu za izradu i montažu navedenih dijelova.

Cilj kolegija je upoznati studente s normama i standardima tehničkog izražavanja, razviti njihove vještine skiciranja rukom i korištenja računalnih paketa za izradu tehničkih crteža.

Predavanja: Pojam i opća struktura procesa nastave. Fiziološka obilježja rada: rad i umor. Motivacija i konfliktna stanja. Prirodne osobine, znanje, vještine, navike i odgoj u procesu nastave. Sposobnost i osposobljavanje. Determinante učenja vještina rada. Oblici i sustavi učenja vještina rada. Razvoj vještina rada. Metode i postupci učenja vještina rada. Ponašanje nastavnika i ocjenjivanje učenika. Priprema nastavnika za izvođenje nastave. Radne vježbe učenika osnovne škole u nastavi Tehničke kulture. Nastavni plan i program praktične nastave u srednjim strukovnim školama metalskog i električarskog smjera. Seminar: Metode i postupci razvoja vještina rada. Ergodidaktička analiza posla u tehnici i proizvodnji. Programiranje praktičnih vježbi iz tehničke kulture. Programiranje praktičnih vježbi za srednje strukovne škole. Izrada programa osposobljavanja za radno mjesto u tehnici i proizvodnji.

Cilj ovoga kolegija je upoznati studente s pojedinim elementima unutar energetskih sustava, njihovom izvedbom, načinima rada, prednostima i nedostacima.

Cilj kolegija je upoznati studente s energetskim sustavima, njihovom ulogom u današnjem svijetu tehnike, osnovnim principima i fizikalnim osnovama rada.

teorija automatske regulacije, simulacije, programabilni logički kontroleri...