Izborni kolegij Uvod u robotiku (172574) (M1-UUROB). Ak. god. 2021./2022.

U predavanjima će biti predstavljen povijesni razvoj psihoterapije u dječjoj i adolescentnoj psihijatriji; osnovna načela psihoterapijskog pristupa djeci i adolescentima; osnove različitih terapijskih pravaca i tehnika koje se primjenjuju u radu sa djecom i adolescentima; osnove psihoterapijskog rada sa roditeljima i obitelji pacijenata. Praktični dio nastave podrazumijeva opservaciju psihoterapijskih sadržaja namijenjenih hospitaliziranim adolescentima na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC Rijeka; i pisanje i prezentacija seminarskog rada na teme iz područja psihoterapije za djecu i adolescente. 

Kolegij Obiteljska medicina je obvezni predmet na 6. godini Integriranog prediplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina koji se održava u 12 semestru, sastoji se od 30 sati predavanja, 30 sati seminara i 100 sati vježbi,  ukupno 160 sati  ( 6 ECTS). 

Cilj kolegija je omogučiti studentima da aktivnim i u najvećoj mjeri samostalnim radom vide i prihvate koncepciju integrirane zdravstvene zaštite u praksi.Nakon završene nastave, student će biti osposobljen da razumije i prihvati specifičnu ulogu, zadaće, organizaciju, uvjete i način rada liječnika obiteljske medicine u sustavu zdravstva, koji pruža sveobuhvatnu  primarnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu pojedincima, obitelji i društvenoj zajednici. Specifični nastavni ciljevi odnose se na osposobljenost studenta da razlikuje specifičnost obiteljske medicine prema ostalim medicinskim disciplinama (osobitost zdravstvenih problema u izvanbolničkoj zaštiti, način njihova prepoznavanja i rješavanja te donošenje kl. odluka, odnos pacijent-obiteljski liječnik, kućno liječenje i praćenje bolesnika, propisivanje lijekova, vođenje dokumentacije, suradnja s konzultantima, timski rad i rad u zajednici , zakonodavstvo i financiranje).

Predavanje gostujućeg predavača

U predmetu 'Medicinska biologija' studenti će se upoznati s temeljnim postavkama suvremene biološke znanosti čija su dostignuća neophodna za razumijevanje, dijagnostiku i terapiju bolesti u čovjeka.

Student će nakon položenog ispita biti osposobljen samostalno definirati temelje suvremene stanične i molekularne biologije, razvojne biologije, genetike i ekologije s posebnim naglaskom na važne molekularne mehanizme koji su sastavni čimbenici različitih područja biološke znanosti relevantnih za medicinsku problematiku.  Time će se pripremiti za razumijevanje, horizontalnu i vertikalnu integraciju s pretkliničkim i kliničkim predmetima koji slijede, te za kontinuirano praćenje novih trendova u biomedicini, uključujući preciznu (personaliziranu) i regenerativnu medicinu.

Pregled Medicine rada. Ocjena radne sposobnosti, posebni uvjeti rada. Prethodni i periodički pregledi. Čimbenici radnog okoliša, podjele - fizikalni, kemijski i biotički. Ocjena osvijetljenosti radnog mjesta, ispitivanje buke, audiometrijske krivulje. Toplina, zračenja, ne ionizirajuća i ionizirajuća.

Nesreće na radu, profesionalne bolesti. 

Sniženi i povišeni zračni pritisak, dekompresijska bolest.

Osnove toksikologije, najčešće upotrebljavani metali i nemetali.

Vještačenja u Medicini rada.

Osnove sportske medicine.

KIRURGIJA 2021-2022

Voditelj kolegija: prof. dr. sc. Miljenko Kovačević, dr. med. 

Studenti će naučiti što je to javno zdravstvo, koji su najznačajniji javnozdravstveni izazovi 21. stoljeća,

načinu organizacije zdravstvene zaštite za sve populacijske skupine i u različitim iznenadnim situacijama.

Nadalje, studenti će usvojiti znanja o specifičnostima organizacije zdravlja u zajednici, specifičnostima

organizacije zdravstvene i socijalne skrbi, načinima financiranja i osnovama upravljanja u zdravstvenoj i

socijalnoj skrbi, zdravstvenoj ekonomici te načinima provedbe javnozdravstveni intervencija.

Obvezni kolegij 

Voditelj: izv.prof.dr.sc. Goran Hauser, dr.med.

HITNA STANJA U MEDICINI II

Voditelj kolegija: prof. dr. sc. Miljenko Kovačević, dr. med.