Poštovani studenti,

dobrodošli na kolegij "Promet i okoliš" sustava za e-učenje "Merlin".

U nastavku se nalaze osnovne informacije o predmetu.

Nositelj predmeta: Izv.prof.dr.sc. Siniša Vilke

Studijski program: Održivi prometni sustavi

Status predmeta: Izborni

Godina: 2

ECTS: 6

Ciljevi predmeta

Cilj kolegija je stjecanje specifičnih znanja o utjecaju prometnog procesa na okoliš i prirodu. Također, cilj je studente upoznati sa elementarnim ekološkim učincima pojedine prometne grane na urbane prostore i okoliš uopće. Nadalje, cilj kolegija je osposobiti studente za primjenu osnovnih instrumenata zaštite okoliša odnosno za sudjelovanje u provedbi postupaka procjene utjecaja na okoliš i strateške procjene utjecaja na okoliš.

Očekivani ishodi učenja za predmet

  1. Protumačiti utjecaj pojedine prometne grane na okoliš i prirodu.
  2. Raspraviti propise o zaštiti prirode i okoliša značajne za prometni sustav
  3. Objasniti mjere za smanjenje utjecaja prometa i prometne infrastrukture na okoliš i prirodu.
  4. Protumačiti metodologiju prometnog planiranja u kontekstu strateških procjena utjecaja prometa i prometne infrastrukture na okoliš.
  5. Identificirati i usporediti prednosti, nedostatke i učinkovitost pojedinih prometnih grana s aspekta zaštite okoliša.
  6. Objasniti postupke provedbe procjene utjecaja prometa na okoliš te procjene utjecaja zahvata na prirodu i krajobraz.
  7. Samostalno izraditi i prezentirati seminarski rad iz specifičnih područja utjecaja pojedinih grana i vidova prometa na okoliš.
Sadržaj pedmeta

Održivi razvoj. Utjecaj prometa na razvoj gradova. Cestovna motorna vozila kao izvor onečišćenja zraka. Cestovna motorna vozila i utrošak energije. Cestovna motorna vozila i prostor. Cestovna motorna vozila kao izvor buke i vibracija te njihov utjecaj na kvalitetu vode. Zračni promet i okoliš – buka u komercijalnom zračnom prometu. Emisija zagađivača iz zrakoplovnih motora. Utjecaj zračnih luka na okoliš. Alternativni pogoni u zrakoplovstvu. Željeznica i prostor. Željeznica i utrošak energije. Buka u željezničkom prometu. Željeznica i emisije ispušnih plinova. Instrumenti zaštite okoliša. Procjena utjecaja na okoliš (PUO). Strateška procjena utjecaja na okoliš (SPUO). Opasni tereti i njihov utjecaj na okoliš.