Osnovni cilj modula:

Upoznati studente s proizvodnjom bilja u zaštićenim prostorima te s izgradnjom staklenika i plastenika kod izbora konstrukcija, materijala i opreme. Izbor i modeliranje sistema uzgoja u tlu, supstratu (različitog sastava), kontejnerski uzgoj, hidroponski uzgoj u supstratu i bez. Sterilizacija i dezinfekcija prostora, primjena bioloških metoda u zaštiti kultura.

Ishodi učenja:

  1. Navesti i opisati vrste zaštićenih prostora
  2. Prepoznati značajke lokacije i ostalih čimbenika pri podizanju zaštićenih prostora
  3. Odabrati tip zaštićenog prostora u ovisnosti o odabiru proizvodnih tehnologija
  4. Upravljati modernim sustavima proizvodnje i upravljačkim jedinicama
  5. Organizirati proizvodni proces i održavati zaštićene prostore


Osnovni cilj modula:

Upoznati studente s povrćarskim i cvjećarskim vrstama. Prikazati tradicionalne i suvremene načine proizvodnje te upoznati studente s osnovnim načelima proizvodnje povrćarskih i cvjećarskih vrsta.

Ishodi učenja:

  1. Navesti i opisati povrćarske i cvjećarske kulture
  2. Prepoznati tradicionalne i suvremene metode proizvodnje
  3. Primijeniti osnovna pravila i načela kod gnojidbe, zaštite te berbe i transporta povrćarskih i cvjećarskih vrsta
  4. Odabrati i razlikovati specifične zahvate i mjere njege kod proizvodnih procesa određene kulture
  5. Prepoznati bolesti i štetnike povrća i cvijeća te provoditi mjere njihovog suzbijanja – biološka kontrola
  6. Predvidjeti prinose te osigurati dobru kvalitetu ploda i cvijeta

Osnovni ciljevi: Upoznati studente s povrćarskim vrstama. Prikazati tradicionalne i suvremene načine proizvodnje, te upoznati studente s osnovnim načelima proizvodnje povrćarskih vrsta.

Ishodi učenja:

  1. Navesti i opisati povrćarske i kulture
  2. Prepoznati tradicionalne i suvremene metode proizvodnje
  3. Primijeniti osnovna pravila i načela kod gnojidbe, zaštite te berbe i transporta povrćarskih i vrsta
  4. Odabrati i razlikovati specifične zahvate i mjere njege kod proizvodnih procesa određene kulture
  5. Prepoznati mikroklimatske uvjete koji mogu biti uzrok pojave bolesti i štetočina povrća te odrediti mjere zaštite - biološka kontrola
  6. Predvidjeti prinose te osigurati dobru kvalitetu ploda


Pristupnici se upoznaju sa značajem tla i njegovim svojstvima s genetsko-pedološkog i agroekološkog aspekta te principima i načinima određivanja nekih parametara važnih za plodnost tla.

Ishodi učenja:

  1. Prepoznati pedogenetske procese temeljem morfoloških značajki tla
  2. Opisati fizikalna i kemijska svojstva tla
  3. Utvrditi ograničenja s obzirom na svojstva tla
  4. Predložiti mjere popravki tala
  5. Provesti uzorkovanje tla u narušenom i nenarušenom stanju na terenu
  6. Odrediti osnovna fizikalna i kemijska svojstva u uzorcima tla u laboratoriju


Ovaj izborni modul sastoji se od tri tematske cjeline (Žitarice, Industrijsko bilje, Krmno bilje), a osnovni cilj je upoznavanje studenata s morfološkim i biološkim svojstvima, značajem te tehnologijom proizvodnje najvažnijih žitarica, industrijskog i krmnog bilja. Nakon svladavanja predviđenog programa student će znati klasificirati ratarske usjeve i objasniti značaj žitarica, industrijskog i krmnog bilja u poljoprivrednoj proizvodnji te njihovu ulogu u gospodarstvu i proizvodnji hrane i sirovina, opisati morfološka i biološka svojstva najznačajnijih ratarskih kultura u Republici Hrvatskoj, razumijeti  specifične potrebe pojedinih ratarskih kultura za agroekološkim uvjetima tijekom životnog ciklusa te upoznati tehnologiju proizvodnje najrasprostranjenijih žitarica, industrijskog i krmnog bilja.

Kolegij Oblikovanje krajobraza i dendrologija - IZBORNI

Oblikovanje krajobraza i dendrologija- REDOVNI

Njemački jezik 2 (Agroekonomika, Bilinogojstvo, Hortikultura, Mehanizacija, Zootehnika)

Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim njemačkim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne njemačke riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-njemačko razumijevanje stručnoga štiva i komunikaciju na njemačkome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.


Njemački jezik 1 (Agroekonomika, Bilinogojstvo, Hortikultura, Mehanizacija, Zootehnika)

Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim njemačkim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne njemačke riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-njemačko razumijevanje stručnoga štiva i komunikaciju na njemačkome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.


Cilj kolegija je upoznavanje studenata s biologijom i ekologijom divljači, osnovama lovnoga gospodarenja i kinologije


Engleski jezik 2

(Agroekonomika, Hortikultura, Mehanizacija - ljetni semestar)

Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim engleskim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne engleske riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-englesko razumijevanje stručnoga štiva i komunikaciju na engleskome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.


Engleski jezik (Agroekonomika, Bilinogojstvo, Hortikultura, Mehanizacija, Zootehnika)

Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim engleskim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne engleske riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-englesko razumijevanje stručnoga štiva i komunikaciju na engleskome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.


Engleski jezik (Agroekonomika, Bilinogojstvo, Hortikultura, Mehanizacija, Zootehnika)

Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim engleskim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne engleske riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-englesko razumijevanje stručnoga štiva i komunikaciju na engleskome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.


Sažetak modula: Organiziranje proizvodnje u govedarstvu i ekonomika proizvodnje mlijeka i tova junadi, organiziranje proizvodnog procesa u reprodukciji i tovu svinja te ekonomika proizvodnje, proizvodno organiziranje i ekonomski pokazatelji u proizvodnji konzumnih jaja i tovu brojlera, organizacija proizvodnje i ekonomika ovčarstva.

Ponuda i potražnja na tržištu stočarskih proizvoda, proizvođačev izbor, tržišne strukture u stočarskoj proizvodnji.

Struktura agrarne politike i njena ekonomska obilježja, dijelovi agrarne politike, tržišno-cjenovne mjere uz definiranje i upoznavanje s mogućim iskorištavanje omotnice izravnih plaćanja, osnovnih plaćanja, zelenih plaćanja, plaćanje za prve hektare, plaćanja za mlade poljoprivrednike, proizvodno vezana plaćanja i zadržati postojeća prava na plaćanje, proizvodno nevezane potpore


Cilj modula:

Upoznati studente s cvjećarskim vrstama. Prikazati tradicionalne i suvremene načine proizvodnje te upoznati studente s osnovnim načelima proizvodnje cvjećarskih vrsta.

Ishodi učenja:

  1. Navesti i opisati cvjećarske kulture
  2. Prepoznati tradicionalne i suvremene metode proizvodnje
  3. Primijeniti osnovna pravila i načela kod gnojidbe, zaštite te berbe i transporta cvjećarskih vrsta
  4. Odabrati i razlikovati specifične zahvate i mjere njege kod proizvodnih procesa određene kulture
  5. Prepoznati mikroklimatske uvjete koji mogu biti uzrok pojave bolesti i štetočina cvijeća te odrediti mjere zaštite - biološka kontrola
  6. Predvidjeti prinose te osigurati dobru kvalitetu cvijeta

Osnovni cilj modula:

Upoznati studente s principima biopolinacije u nasadima voća, povrća na otvorenom polju i u zaštićenim prostorima. Prikazati biologiju i tehnologiju uzgoja i držanja prirodnih oprašivača – medonosne pčele i bumbara te upoznati tehnologiju primjene istih u oprašivanju u agro-eko sustavu.

Ishodi učenja:

  1. Opisati anatamsku građu pčele i bumbara
  2. Primijeniti biopolinaciju u nasadima hortikulturnih vrsta bilja
  3. Razlikovati i nabrojati prednosti upotrebe biopolinacije
  4. Poznavati građu cvijeta i cvata
  5. Odabrati vrstu oprašivača u ovisnosti od vrste nasada
  6. Primijeniti pravilne tehnološke postupke kod proizvodnje bilja
  7. Organizirati proizvodni proces uz primjenu biopolinacije
  8. Održavati i uzgajati prirodne oprašivače


I UVOD U MENADŽMENT POLJOPRIVREDNOG GOSPODARSTVA: Predmet, metode, ciljevi i tipovi menadžmenta, Svrha i posebnosti poljoprivredne proizvodnje, Poslovni subjekti i obilježja poljoprivrednih gospodarstava, Poslovne funkcije i organizacijska struktura, Prirodni, tehnički i ekonomski čimbenici biljne proizvodnje, Proizvodni program i ekonomski opravdana razina ulaganja, Organizacija zemljišnog posjeda i načela opremanja sredstvima mehanizacije, Projektiranje ekonomskog dvorišta, mreža, puteva i kanala, Upravljanje kadrovima i analitička procjena rada u poljoprivrednoj proizvodnji. (prof.dr.sc. Ljubica Ranogajec)

II MENADŽMENT POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U ZOOTEHNICI: Upravljanje agrobiznisom temeljem tehničko-tehnoloških i ekonomskih znanstvenih disciplina, Ekonomski pokazatelji uspješnosti poslovanja gospodarstva i mjerenje učinkovitosti proizvodnje, Organiziranje i ekonomika proizvodnje u govedarstvu, svinjogojstvu, peradarstvu, ovčarstvu, slatkovodnoj akvakulturi: upravljanje strukturom troškova, upravljanje poslovanjem na osnovi izračuna granice rentabilnosti i kritične točke poslovnog minimuma. Proizvodno i poslovno odlučivanje u kriznim poslovnim situacijama. (prof.dr.sc. Jadranka Deže)

Izrada i prezentacija seminarskih radova iz područja tehnologije pojedinih grana i linija stočarske proizvodnje. (doc.dr.sc. Jelena Kristić)