Kemijska i biološka evolucija na Zemlji. Stanična teorija i porijeklo prvih stanica. Podjela živog svijeta na domene. Karakteristike živih bića iz svih domena života. Prokariotski i eukariotski tip stanice. Razlike između eukariotske stanice (biljna i životinjska stanica). Građa eukariotske stanice. Biomembrane, ER, GA, lizosomi, peroksisomi, plastidi, mitohondriji, citoskelet. Jezgra: organizacija i funkcija, jezgrina ovojnica, od DNA do kromosoma. Osnove genetike. Razmnožavanje i zakoni nasljeđivanja. Kromosomi - geni. Haploidno - diploidno. Zigota, gamete. Mitoza, mejoza. Genetička rekombinacija. Mendelovi zakoni nasljeđivanja, geni - aleli, odnosi među alelima. Vezani geni, genske karte i spolno vezano nasljeđivanje. Populacijska genetika. Mehanizmi evolucije. Porijeklo vrsta. Ekosustavi i biosfera.

U okviru ovog predmeta studenti će steći znanja o kemijskom i biološkom podrijetlu života kao i o strukturi stanice te molekularnoj organizaciji i funkciji staničnih organela. Posebna pažnja posvećena je praktičnom dijelu u kojem studenti stječu osnovne vještine u svjetlosnoj mikroskopiji i frakcioniranju stanica i savladavaju osnovne tehnike molekularne biologije.

U okviru ovog predmeta studenti će steći znanja o kemijskom i biološkom podrijetlu života kao i o strukturi stanice te molekularnoj organizaciji i funkciji staničnih organela. Posebna pažnja posvećena je praktičnom dijelu u kojem studenti stječu osnovne vještine u svjetlosnoj mikroskopiji i frakcioniranju stanica.