Kolegij  Etika zdravstvene skrbi obvezatni  je kolegij na I.godini Preddiplomskog sveučilišnog studija Medicinsko laboratorijska dijagnostika.  Kolegij se realizira u 15 sati predavanja i 15 sati seminara, ukupno 30 sati i 3 ECTS.

Ciljevi kolegija. Osnovni cilj kolegija je usvajanje znanja, vještina i stjecanje kompetencija za rješavanje etičkih problema i dilema  s kojima se suočavaju prvostupnici medicinsko laboratorijske dijagnostike.  Realiziranjem nastavnog sadržaja taj cilj se operacionalizira u sljedeće podciljeve: a)  stjecanje znanja  o posljedicama znanstveno-tehnološkog napretka  na moral i etiku u medicini s posebnim osvrtom na laboratorijsku dijagnostiku; b) osposobljavanje  studenata/ica za etičku analizu i argumentaciju etičkih rješenja; c) ukazivanje na pluriperspektivnost i integrativni pristup u rješavanju bioetičkih problema u praktičnom djelovanju prvostupnika medicinsko laboratorijske dijagnostike; e) primjena odrednica Kodeksa etike i deontologije zdravstvenih radnika medicinsko-laboratorijske djelatnosti.

Sadržaj kolegija. Etika i moral, Etička standardizacija u medicini od Hipokratove zakletve do medicinske etike, Etika zdravstvene skrbi, Bioetika, Propitivanje moralnog ponašanja i djelovanja u etici zdravstvene skrbi, Bioetičke dileme,Tijelo i osobnost u bioetici, Paternalizam u medicini, medicinskoj etici i etici zdravstvene skrbi,  Informed consent u medicinsko – laboratorijskoj dijagnostici,  Privatnost, povjerenje i zdravstvena tajna.

 Izvođenje nastave

Nastava se izvodi u predavanjima i seminarima. Na seminarima studenti/ice obvezatno trebaju imati Kodeks etike i deontologije zdravstvenih radnika medicinsko-laboratorijske djelatnosti. (Hrvatska komora zdravstvenih radnika  http://hkzr.hr/hr/wp-content/uploads/2019/12/Kodeks-etike-i-deontologije-MLD-a-10.12.2019.-1.pdf, pristup 5.7.2021. Ovisno o epidemiološkoj situaciji ovan INP može biti izmjenjen.