Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Život i razlike između životinja, biljaka i čovjeka. Veličina, oblik i simetrije životinja. Osnove citologij... više
Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, posebno kemije. Prog... više
Modul Agroklimatologija daje temeljna znanja o utjecaju atmosfere na biljke i životinje, uči studente o utjecaju vremenskih prilika i klime na organiziranje pol... više

Student will be introduced to the concept of growth and development of the mammary gland of domestic animals and milk ejection. Importance of the good udder morphology for the machine milking will be shown. Udder morphology evaluation will be shown in practicals. Proper premilking teat preparation in conventional and in the milking robot will be explained. Practical part of the cours will include milk flow measurement at farm with detailed description in the lab afterwards. All concepts of machine milking (machine milking in the bucket in the barn, milkline milking in the barn, milking parlour milking), milking machine components and cleaning and maintenance procedures will be aquired during the course. Concepts of robotic milking, corresponding cow traffic and their influence on milk production will be shown during the course. Course will be held in the classroom, on the farm practical and evaluation of the farm gathered dana in the lab afterwards. Final grade will be based on the oral exam.

more...

Modul biljni patogeni daje pregled temeljnih znanja o svim uzročnicima biotskih biljnih bolesti ili parazitskih biljnih bolesti. U sklopu predavanja dat će se p... više
Predmet omogućuje stjecanje temeljnih znanja o strukturi eukariotske biljne stanice, građi kormofitskog biljnog organizma te biljnoj raznolikosti.... više
Integriranje elementarnih znanja o biologiji i ekologiji biljnih vrsta i njihovih staništa. Na temelju ekoloških parametara klasifikacija najvažnijih biljnih vr... više
O važnosti pravilnog postupanja s domaćim životinjama govori činjenica da je većina zemalja zakonski odredila načine postupanja prema životinjama. U okviru ovog... više

Geodezija je znanost koja istražuje i definira oblik i veličinu Zemlje, a bavi se izmjerom Zemljine površine te njenim prikazivanjem na planovima, kartama i drugim prikazima. Podatke izmjere, općenito, nazivamo prostorni podacima, a oni su temelj razumijevanja odnosa objekata i događaja u prostoru i vremenu. Prostorni podaci složeni su podaci te ih je potrebno pažljivo modelirati apstrakcijom i klasifikacijom objekata i značajki stvarnog svijeta.
U okviru nastave iz kolegija dati će se uvodne definicije i pojmovi iz polja geodezije. Studenti će se upoznati s različitim vrstama prostornih podataka te načinima njihove izmjere. Upoznati će se sa sadržajem osnovnih državnih karata i planova te će im se objasniti pojmovi vezani uz prikaz i kvalitetu reljefa. Studenti će stečena znanja primijeniti i testirati u samostalnom radu na projektu u okviru vježbi. Terenske vježbe uključivati će izmjeru primjenom geodetskih numeričkih metoda izmjere te iskolčenje jednostavnog objekta.

Reljef predstavlja jednu od najvažnijih krajobraznih osobina određenog prostora. Stoga se nameće potreba da se studenti preddiplomskog studija Krajobrazne arhit... više

Hranidba je temelj stočarstva jer domaće životinje pretvaraju krmu u hranu za ljude. Dodatno, obrok životinja bitno određuje zdravstvenu ispravnost, visinu i kvalitetu animalnih proizvoda, očuvanje okoliša i cijenu proizvodnje u kojoj je krma najveći pojedinačni trošak. Svrha studija je naučiti studente rukovati s hranjivim tvarima kao osnovnom kategorijom hranidbe životinja. U Općoj hranidbi studenti će se upoznati s hranjivim tvarima - voda, minerali, ugljikohidrati (energija), lipidi - bitne masne kiseline, proteini - aminokiseline i vitamini. Dodatno, steći će znanje o metodama mjerenja sadržaja, probavljivosti i metabolizma hranjivih tvari u monogastričnih i poligastričnih životinja. Slijedi upoznavanje sa svojstvima hranjivih tvari: sadržaj u tijelu i proizvodima životinje, biodostupnosti (probava i metabolizam), pohrana, biološke funkcije, potrebe životinja, znakovi toksičnosti i manjka. U Hrani za životinje savladat će se sustavi procjene hranjivosti krme za pojedine vrste životinja te čimbenicima o kojima ona ovisi (agroekološki uvjeti, konzerviranje i prerada krmiva). Upoznat će se sa sadržajem hranjivih i nepoželjnih tvari u svježoj, siliranoj i sušenoj voluminoznoj krmi, energetskim, proteinskim i mineralnim krmivima te s djelovanjem dodataka. Zatim, govorit će se o kvaliteti animalne hrane na ljude, funkcionalnoj hrani i utjecaju hranidbe na okoliš. U Primijenjenoj hranidbi naučit će sustave procjene hranidbenih potreba goveda, ovaca, koza, svinja, peradi, konja i riba. Savladat će se sastavljanje obroka-krmnih smjesa koji na isplativi način zadovoljavaju potrebe životinja, nisu štetni po zdravlje ljudi i životinja te ne zagađuju okolinu.
Cilj modula
Student će naučiti samostalno procijeniti sadržaj hranjivih tvari u hrani i hranidbene potrebe domaćih životinja te na temelju procjena sastavljati ekonomične, potpune i zdravstveno ispravne obroke kako na farmi tako i u tvornicama stočne hrane te na temelju obroka planirati biljnu i animalnu
proizvodnju.

Zadaća modula je upoznati studente sa zadacima suvremene znanosti o ishrani bilja te njezin odnos prema srodnim disciplinama. Zatim, upoznati studente s defi... više

Modul Izravna prodaja i prerada na seljačkom gospodarstvu daje studentima osnovna znanja koja su potrebna za razumijevanje važnosti izravne prodaje za poslovanje poljoprivrednog gospodarstva. Nadalje, daje se  pregled zakonskih propisa koji reguliraju izravnu prodaju i preradu na seljačkom gospodarstvu te osnove marketinga za izravnu prodaju. 

U dijelu modula koji se bavi preradom na gospodarstvu daju se osnove tehnologije za proizvodnju domaćih mliječnih proizvoda, preradu voća i povrća, proizvodnju domaćih voćnih rakija te proizvodnju domaćih suhomesnatih proizvoda. Analiza oglednih primjera izravne prodaje olakšava razumijevanje i usvajanje nastavne građe. Kroz seminarsku nastavu studenti se osposobljavaju za planiranje i poduzetništvo u izravnoj prodaji. 

Polaganje ispita se sastoji od pismenog ispita iz teoretskog dijela, pismenog ispita iz sirarstva i seminara.

Nakon uspješno savladanog modulu studenti će moći izraditi i prezentirati  koncept izravne prodaje za odabrano seljačko gospodarstvo.


Krajobrazna tehnika - predavanje i vježbe

Landscape construction course 

Uloga i značaj dijagnostike u suvremenoj poljoprivredi, te harmonična ishranjenost biljaka glavne su teme s kojima će se studenti upoznati kroz predavanja, vjež... više
Sadržaj modula omogućuje studentu razumijevanje značaja mikrobne raznolikosti i uloge mikrobioloških procesa u održivom gospodarenju tlom. Uvod u biokemiju tla ... više
Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Principi opće i sistematske zoologije. Etologija. Osnovni ekološki pojmovi. Zoogeografija. Paleontologija. Ev... više
Predmet omogućuje stjecanje temeljnih spoznaja o anatomskim i morfološkim značajkama biljaka. Stečena znanja i vještine neophodno su potrebna u daljnjem studij... više
Namjena modula je upoznati studente s osnovama teorije troškova, managementom i ekonomikom poslovanja poslovnih sustava u poljoprivredi. Izučavat će se funkcije... više
Cilj modula je stjecanje osnovnih znanja iz vinogradarstva za studente studija koji se obrazuju u području agroekologije, ekološke poljoprivrede, zaštite bil... više

Parkovna dendrologija omogućuje studentima stjecanje osnovnih znanja o drvenastim ukrasnim vrstama: njihovoj identifikaciji, morfološkim i uzgojnim uvjetima te primjeni u hortikulturi i krajobrazu. Također se obrađuje značaj ukrasne autohtone i alohtone dendroflore. Studenti se kroz terenske vježbe i vježbe u praktikumu upoznaju s najvažnijim ukrasnim drvenastim svojtama, osnovnim metodama razmnožavanja i rasadničarskom terminologijom.

Predmet osposobljava za razumijevanje povijesti poljoprivrede, tijeka razvoja tehnologija, genetičkog mijenjanja životinja i bilja te značenja poljoprivredne znanosti kroz povijest kroz jedinice:

- Počeci poljoprivrede u svijetu; Širenje poljoprivrede iz područja «Plodnog polumjeseca» neolitska revolucija; Neolitizacija Hrvatske i Europe - linearno vrpčasta kultura; Razvoj poljoprivredne proizvodnje od neolitika do bakrenog doba; Od badenske, vučedolske do beaker kulture; Domestikacija konja i razvoj u stepi; Poljoprivreda Perzijskog carstva; Razvoj poljoprivrede Kelta i Grčke te njihov utjecaj na području Hrvatske; Agrarni sustav Rima; Razvoj feudalnih odnosa; Poljoprivreda ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj; Od srednjeg vijeka do ukidanja kmetstva na području Hrvatske; Od 1848-1917. Razvoj poljoprivrednog školstva u Hrvatskoj; Poljoprivredni razvoj za trajanja Jugoslavije; Poljoprivreda u Hrvatskoj od 1991; Globalizacija poljoprivredne proizvodnje; Poljoprivreda EU.


... više

U modulu Predikatna, pjenušava i specijalna vina obrađuju se poglavlja tehnologije proizvodnje predikatnih vina, kemijska i senzorna svojstva predikatnih vina, ... više
Programski sadržaji modula "Proizvodnja povrća" se nastavljaju na modul "Opće povrćarstvo". Za ekonomski važne kulture povrća, govori se: o svoj... više
Modul se sastoji od nekoliko nastavnih cjelina: Uvod (značaj ratarstva kao grane biljne proizvodnje, podjela ratarskih kultura), Žitarice, Zrnate mahunarke, Kor... više
Modul Specijalna zoologija obuhvaća sistematiku životinja s naglaskom na štetne i korisne vrste koje susrećemo u biljnoj proizvodnji. Tako modul obuhvaća odabra... više

U nastavnom planu i programu TZK1 provodit će kineziološke aktivnosti u sportskoj dvorani Šumarskog fakulteta i fitnesu Fakulteta. Studenti će prema interesu na početku semestra izabrati aktivnost za koju imaju interes i koja im odgovara obzirom na raspored i ostale obveze.

Studenti imaju pravo izabrati kineziološku aktivnost koju će pohađati tijekom semestra, a u svrhu očuvanja zdravlja te prevencije opadanja osobnih motoričkih sposobnosti i znanja 

Poznavanje tržišta je osnovni preduvjet za uspješno poslovanje. U ovom modulu će se iznijeti osnovni pojmovi o tržištu te specifičnosti tržišta u agrobiznisu. Studenti će biti upoznati s potrošačkim trendovima, kao i s najnovijim načinima označavanja proizvoda. Nadalje, bit će objašnjene svjetske i domaće tržišne institucije kao i prodajni kanali u području agrobiznisa te će se opisati vanjskotrgovinska razmjena u područja agrobiznisa.

Proizvodnja ukrasnog bilja obuhvaća proizvodnju jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih vrsta (trajnica, grmlja i drveća), različitog tipa rasta. Organizir... više
Sadržaj modula obuhvaća osnove opće mikrobiologije koja je nužan preduvjet za razumijevanje mikrobiologije tla koja predstavlja glavninu ovoga modula. U općoj m... više
Svinjogojstvo u stočarstvu i gospodarstvu Republike Hrvatske ima značajnu ulogu. U tom smislu studenti će dobiti spoznaje o stanju svinjogojstva u nas i svijetu... više
Pojam i povijest zadružnog organiziranja u nas i u svijetu. Zadružne škole i filozofija zadružnog organiziranja. Kooperacija i individualizam-interpretacija she... više
Ishrana bilja u krajobraznoj arhitekturi ima za cilj osigurati dovoljno znanja o tlu i biljci, te osobito njihovoj interakciji, kako ne bi došlo do neželjenih p... više