Fiziologija probave i hranidba stoke je obvezni predmet studenata stručnog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Menadžment u poljoprivredi. Sadržajno predmet obuhvaća hranidbu stoke i komparativnu fiziologiju probave te specifičnosti metabolizama (metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vode, vitamina i minerala) domaćih sisavaca i peradi. Također, obuhvaća specifično neuro-hormonalno upravljanje biokemijskim procesima na razini probavljanja hrane i metaboličkih procesa u jetrima.

U intenzivnoj stočarskoj proizvodnji, među paragenetskim čimbenicima, najvažniju ulogu ima hranidba stoke. Proizvodnjom stočnih proizvoda bazira se na sposobnosti domaćih životinja da za svoju hranidbu koriste manje značajna krmiva ili gotovo neupotrebljiva za ljudsku prehranu te ih pretvaraju u proizvode visoke hranjive vrijednosti za prehranu stanovništva.

Ciljevi predmeta su: studente osposobiti da samostalno procjene sadržaj hranjivih tvari krmiva i hranidbene potrebe domaćih životinja te na temelju procjena samostalno sastave obroke, krmne smjese za sve vrste i kategorije domaćih životinja u skladu s zakonskim odredbama i očuvanjem okoliša. Osposobiti studente da mogu opisati i razlikovati fiziologiju probave i specifičnosti metabolizama (metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vode, vitamina i minerala) domaćih sisavaca i peradi. Da mogu objasniti specifično neuro-hormonalno upravljanje biokemijskim procesima na razini probavljanja hrane i metaboličkih procesa u jetrima. Pripremiti studenta za razlikovanje životnih procesa i reakcija životinja na svoju okolinu. Osposobiti studenta za analizu zakonitosti fiziologije probave i metabolizama koji predstavljaju osnovu za ekonomski isplativom proizvodnjom uz istovremenu usklađenost te proizvodnje i fiziološkog statusa organizma. Steći znanja i ovladati vještinama raznih tehnologija pripremanja i skladištenja kvalitetne krme i prostirke. Steći temeljna znanja i visoku razinu vještina tehnologije i tehnike sastavljanja obroka i hranidbe pojedinih vrsta i kategorija stoke.