Anatomija i fiziologija stoke je obvezni predmet studenata stručnog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Zootehnika. Anatomija stoke obuhvaća morfološke osobitosti pojedinih vrsta domaćih životinja. Posebnim osvrtom na vrsne specifičnosti u građi probavnog i reproduktivnog sustava omogućava se bolje definiranje funkcioniranja navedenih sustava i primijenjene biokemija koja se obrađuje kroz dio predmeta koji se naziva fiziologija stoke. Fiziologijom je obuhvaćena specijalna fiziologija koja daje uvid u zbivanja na razini stanice (specijalizacija stanica tijela višestaničnog organizma za određene funkcije npr. proizvodnja hormona, metabolizam), fiziologija sustava za probavu sa specifičnostima za monogastrične i poligastrične životinje te fiziologija reprodukcije za diestrične i poliestrične životinje. U okviru ekofiziologije obrađuje se utjecaj novih tehnologija u držanju i hranidbi stoke koje utječu na pojavu stresa u konvencionalno držanih domaćih životinja i evidentnih stresnih čimbenika koji ukazuju na stanje stresa i nespecifične gubitke u stadu  ili smanjenu proizvodnost domaćih životinja.

CILJ PREDMETA: Osposobiti studente da mogu samostalno opisati i objasniti morfološke osobitosti u građi pojedinih vrsta domaćih sisavaca i peradi u okviru anatomije. Funkcioniranje organizma, organa, tkiva i stanica, student će definirati i povezati kroz fiziološku obradu probave, metabolizma i reprodukcije domaćih sisavaca i peradi sa specifičnim neuro-hormonalnim upravljanjem svim biokemijskim procesima u organizmu.



Hranidba stoke proučava odnose koje postoje između hrane kao izvora pojedinih hranjivih tvari i fiziološkog stanja te produktivnosti domaćih životinja koje istu prerađuju. Opća hranidba ima za cilj da s gledišta moderne stočarske proizvodnje poveže osnovna teorijska znanja o načinu iskorištavanja krme i o hranidbenoj vrijednosti pojedinih sastojaka suhe tvari krme. Navedene informacije su neophodne studentima za daljnja detaljnija razumjevanja potreba domaćih životinja s jedne strane i za pravilnu organizaciju hranidbe u proizvodnji pojednih vrsta i kategorija domaćih životinja s druge strane.