Komunkacijske vještine -RT

Poštovani studenti prve godine Studija radiološke tehnologije!

Dobro došli u e-kolegij Radiološki uređaji!

Radi se o vrlo važnom, temeljnom kolegiju za studente Studija radiološke tehnologije koji moraju savladati osove građe, svrhe i instrumentacije uređaja koji se koriste u radiologiji, nuklearnoj medicini i radioterapiji.

Kroz ovaj kolegij studenti će biti upoznati s principima rada, dijelovima, svrhom i osnovnim postavkama funkcije uređaja za radiografiju, multifunkcinalnih radioloških uređaja, uređaja za dijaskopiju, specijalnih rendgenskih uređaja, ultrazvučnog uređaja i uređaja za magnetnu rezonanciju. Osim toga upoznati će karakteristike i principe rada i upotrebe uređaja za scintigrafiju, PET/CT-a i SPECT uređaja u nuklearnoj medicini.

Savladati će osnove principa rada i građe uređaja za radioterapiju i radiokirurgiju. Povezanost različitih modula, princip razmjene digitalnog slikovnog materijala i principe pohrane doznati će putem lekcija o PACS (Picture Archiving and Comunication System) i RIS (Radiology information System) sustavima te telemedicni.

Želim Vam ugodan i dinamičan postupak učenja i dobre ocjene na kraju semestra.

S poštovanjem,

Doc. dr. sc. Klaudija Višković, dr. med.

specijalist radiologije-subspecijalist ultrazvuka


Cilj kolegija Patologija je upoznati studente s osnovama nastanka bolesti i patološkim promjenama na organima i organskim sustavima. Patologija je jedan od temeljnih predmeta neophodnih za razumijevanje drugih kliničkih predmeta koji su dio nastavnog gradiva i kurikuluma Preddiplomskog stručnog studija Radiološka tehnologija. Nastava se sastoji od 30 sati predavanja i 30 sati vježbi; ukupno 60 sati (4 ECTS).

Kolegij se izvodi u prostorijama Fakulteta zdravstvenih studija te Zavoda/Katedre za opću patologiju i patološku anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Osim toga, obzirom da je izvođenje nastave zamišljeno po hibridnom modelu, dio nastave se izvodi i u on-line okruženju sustava za e-učenje Merlin (virtualna učionica) gdje se osim nastavnih materijala, koji su dostupni tijekom nastave, studenti mogu informirati putem edukacijskih linkova, predati seminarske radove, koji su predviđeni tijekom nastave, te provesti dio nastave u virtualnoj učionici. U tu svrhu studenti koriste lozinku Carnet-a koju su dobili sa stjecanjem statusa studenta.