Kolegij Proces primaljske njege je obvezni kolegij na prvoj godini Preddiplomskog studija primaljstva. Sastoji se od 30 sati predavanja i 75 sati vježbi, ukupno 105 sati. Kolegij se izvodi u predavaonicama Fakulteta za zdravstvene studije sveučilišta u Rijeci te na odjelima Klinike za ginekologiju i porodništvo, KBC-a Rijeka. Cilj kolegija je usvajanje pristupa po pravilima Procesa zdravstvene njege koji obuhvaća individualizirani pristup, uvažavanje bio psihosocijalnog jedinstva pojedinca. Cilj je kritičko razumijevanje i analiziranje teorijskih postavki procesa zdravstvene njege te osposobljavanje studenata za samostalno prikupljanje podataka, analiziranje, postavljanje primaljske dijagnoze i vrednovanje individualiziranih zahtjeva za zdravstvenom njegom, te kritičko planiranje i izvođenje zdravstvene njege. Također je cilj sintetiziranje i vrednovanje provedene zdravstvene njege i evaluacija iste. 

Nakon položenog ispita student će biti osposobljen : 

- Provesti anamnezu pacijentica

 - Ispunjavati skale i upitnike

 - Prepoznati problem, uzrok te formirati primaljsku dijagnozu 

- Formirati planove zdravstvene njege 

- Uspostaviti odnos povjerenja sa pacijenticom kroz kvalitetnu komunikaciju

 - Formirati primaljske intervencije 

- Formirati cilj primaljske skrbi 

- Formirati primaljsko otpusno pismo

Kolegij Primaljska njega rodilje je obvezni kolegij na prvoj godini Stručnog studija primaljstva i sastoji se od 30 sati predavanja i 120 sati vježbi, 0 seminara, ukupno 150 sati (6 ECTS).

Cilj predmeta je upoznati studente s djelokrugom rada te pojedinačno intervencijama primaljske skrbi u porođaju. Naglasak je stavljen na osposobljavanje studenata (usvajanje znanja i vještina) za izvođenje fiziološkog porođaja, uz prethodnu pripremu za porođaj te praćenje fiziološkog tijeka porođaja i procjenu stanja rodilje i ploda s osvrtom na prepoznavanje nepravilnosti u porođaju.