Cilj kolegija je omogućiti usvajanje osnovnog znanja u pravnim normama koje reguliraju postupanje te nadležnost i ovlasti sanitarnog inspektora Državnog inspektorata kao i osnove pravnih normi Europske unije koje reguliraju nadležnost sanitarno inspekcijskog nadzora. Kroz obavljanje vježbi neposredno u objektima pod nadzorom sanitarne inspekcije studenti se neposredno upoznaju sa praktičnim pristupom subjektima nadzora i relevantnim činjenicama i okolnostima koje moraju biti u fokusu interesa sanitarno inspekcijskog nadzora.

Kolegij je jedan od obaveznih predmeta na 3. godini Sveučilišnog prijediplomskog studija sanitarnog inženjerstva. Radno opterećenje za prosječnog studenta sastoji se od 30 sati organizirane nastave (24 sata predavanja i 6 sati seminara) te oko 45 procijenjenih sati samostalnog rada, što ukupno čini 2,5 ECTS.

Sadržaj kolegija obuhvaća tehnike i principe rada u različitim oblicima poslovanja s hranom, te u kontroli kvalitete i sigurnosti hrane. Osmišljen je da bude horizontalan presjek kroz različite prehrambene tehnologije: konzervne, ekstraktivne i neke od posebnih tehnologija.

Cilj kolegija je da polaznici usvoje principe i upoznaju standardne tehnike u poslovanju s hranom, kao i temeljne propise iz domene osiguranja kvalitete i sigurnosti hrane. Time se osposobljavaju za osnovnu komunikaciju i suradnju s ostalim strukama uključenim u različite oblike poslovanja s hranom.

 

        Upoznavanje sa okolinskim čimbenicima radnog mjesta, buka i vibracije, toplinski okoliš, osvijetljenost, električna struja, neionizirajuća i ionizirajuća zračenja, sniženi i povišeni atmosferski pritisak, kemijski čimbenici radnog mjesta – plinovi, pare, aerosoli, biotički čimbenici. Upotreba pojedinih mjernih instrumenta za mjerenje okolinskih čimbenika, uspoređivanje dobivenih rezultata s standardima – pravilno korištenje pravilnika RH, korištenje Narodnih novina, službenih listova, interpretacije već dobivenih rezultata, primjeri ekspertiza radi izdavanja dozvola za rad industrijskih pogona i slično.

        Popis poslova s posebnim uvjetima rada, lista profesionalnih bolesti. Prikaz Centra za dijagnostiku i ocjenu radne sposobnosti, timova za medicinu rada sa opremom – funkcionalnom dijagnostikom za ocjenu radne sposobnosti. Interpretacija spirometrije, EKG-nalaza, ortoretera, audiometrije, laboratorijskih nalaza, interpretacija dobivenih specijalnih nalaza perifernih limfocita na kromosomske aberacije, najčešće upotrebljavanih psihologijskih testova. Upoznavanje sa dijagnostičkim mogućnostima suvremene medicine rada, načinima izdavanja liječničke dokumentacije i njenog čuvanja, što je također važno za nadležnog sanitarnog inženjera, koji može biti u timu zaštite na radu u industrijskom pogonu, te mora imati mogućnost uvida u izdato liječničko uvjerenje, odnosno znati vršiti njegovu interpretaciju u odnosu na dopuštenost ili zabranu rada na određenom radnom mjestu. 

Prikaz primjera iz svakodnevne prakse, prikaz slučajeva, casereporti, prikaz radova u CC/SCI, potsticanje studenata na istraživački rad.

Mjerenje okolinskih faktora, interpretacija rezultata na vježbama. Definiranje pojmova kao što su MDK, KDK, izračunavanje VDE – vaganih dnevnih ekspozicija za plinove u radnoj atmosferi. Seminari o načinima detekcije plinova, načinu mjerenja i jedinicama, najosnovniji elementi za uočavanje simptoma otrovanosti i pružanje prve pomoći.

Prikaz profesionalnih kožnih bolesti, profesionalnih malignoma kao posljedica izlaganja štetnim okolinskim čimbenicima. Pregled pesticida, njihova podjela s obzirom na namjenu, kemijski sastav i djelovanje, te prema otrovnosti za ljude.

Proizvodnja nafte i njenih derivata, benzena, alifatskih i aromatskih i aromatskih ugljikovodika, akutna i kronična trovanja, mjere zaštite. Posjeta rafineriji nafte – INA Rijeka.

Proizvodnja plastičnih masa s naglaskom na vinil – klorid monomer.

Prikaz profesionalnih bolesti pluća – pneumokonioze. Povijest javljanja, raširenost prema rudarskim krajevima i industriji. RTG znakovi, simptomi bolesti, mjerenje plućnih funkcija i kapaciteta, alergološki testovi.

Osnove kineziološke fiziologije, ispitivanje eksplozivne snage, repetitivne snage, izdržljivosti. Izvori energije, anaerobni i aerobni, teški sportovi.

Bolesti i trovanja u industrijskoj toksikologiji izazvana metalima kao olovo, živa, krom, nikal, berilij, kobalt, cink, bakar, kositar, talij, vanadij, platina, nametalima, arsenom i fosforom. Alkoholi i glikoli, kiseline.

Ocjena radne sposobnosti u medicini rada, spriječavanje nastanka invalidnosti, profesionalna orjentacija i selekcija.

Menagement u medicini rada, tržišna konkurencija i etičnost, motiviranost za posao i

 

osnove psihologije rada.