Ciljevi predmeta usmjereni su na osposobljavanje studenata za razumijevanje specifične uloge poslovne sigurnosti i upravljanju sigurnošću i zdravljem zaposlenika u logističkom poslovanju pružanjem temeljnih teoretskih i praktičnih znanja u navedenom području. Uz stjecanje osnovnih znanja iz područja osobne i poslovne sigurnosti, studenti će usvojiti znanja potrebna za razumijevanje poslovnog konteksta sigurnosne kulture i vlastite uloge u njemu, te  razvijanje komunikacijskih i drugih vještina potrebnih za uspješno funkcioniranje sigurnosti u logističkom poslovanju.

Predmet približava studentima osnovne teorijske spoznaje i praktična dostignuća iz područja osobne i poslovne sigurnosti u složenom, međuovisnom i promjenljivom makro i mikro okruženju logističkog poslovanja. Studenti će naučiti raspoznati procese u preventivi (osiguranje sigurnosti i zdravlja) i kurativi (upravljanje kriznim situacijama) uz proučavanje specifičnosti vezanih uz osobnu i poslovnu sigurnost u logističkom poslovanju, te uvažiti specifičnosti vezane za relevantne čimbenike pri analizi i dizajnu sigurnosnog sustava u logističkom poslovanju uz primjenu standarda organizacije i sigurnosti (ISO 9001, ISO 45001

Aktualna zakonska Procjena rizika organizacije (ISO 45001:2018) je polazište za uspostavu sustava pa je treba kritički pregledati i identificirati one opasnosti za koje je potrebno poduzeti dodatne sigurnosne mjere kako bi rizici bili na prihvatljivoj razini. Ispunjavanjem ostalih zahtjeva norme postiže se trajno poboljšavanje sustava. Razumijevanje ovog standarda u organizacijama koje već imaju uspostavljeni sustav upravljanja kvalitetom, a posebno okolišem, primjena ovog sustava će biti jednostavna jer su zahtjevi kompatibilni.