Studij projektiranja temeljenog na istraživanju posvećen je izučavanju složenih silnica koje oblikuju antropoceni okoliš i predlaže nove teorije, strategije, planove i projekte razvoja Grada i Sveučilišnog Kampusa. Studijska produkcija okrenuta je stvaranju novih strategija žilavijih i otpornijih modela Gradskog Kampusa kojima je cilj bolje izučavanje i propitivanje odnosa između urbanog i prirodnog, mišljenog i materijaliziranog, tehnologije i energije, ekologije i novih medija, te sociopolitičkih i kulturnih pitanja između kojih se današnje društvo nalazi. Poseban se naglasak stavlja na angažiranje ostavštine EPK 2020, Fiume Fantastika izložbe, knjige i metode projektiranja prezentiranih kroz “Fantastične Zone”, kao glavnog kamena temeljca i polazne osnove za kreativno i znanstveno preklapanje. Rad u Studiju projektiranja temeljenog na istraživanju promovira i uspostavlja metodu rada temeljenu na stapanju akademskog okruženja, raznih teorija sa stručnom praksom i promociju suradnje između različitih i ponekad nespojivih disciplina.

Svrha je studija naučiti kritički opažati i osmisliti korake prema transformaciji grada u metropolu budućnosti, a strateška, treosretska , urbanistička i arhitektonska rješenja oslanjati na ekološku svijest, održivos i otpornost, te najnaprednije tehnologije i kritičku misao.

Kolegij donosi sinoptički pregled razvoja arhitekture od početka 20. stoljeća do danas s naglaskom na istraživačkim i eksperimentalnim tendencijama. Arhitektura se promatra unutar šireg konteksta, kroz interakcije s različitim domenama kulture, tehnologije i politike. Posebna pažnja se posvećuje društvenim performansama arhitekture i njenim političkim značenjima.