Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, posebno kemije. Prog... više
Modul Agroklimatologija daje temeljna znanja o utjecaju atmosfere na biljke i životinje, uči studente o utjecaju vremenskih prilika i klime na organiziranje pol... više

Student will be introduced to the concept of growth and development of the mammary gland of domestic animals and milk ejection. Importance of the good udder morphology for the machine milking will be shown. Udder morphology evaluation will be shown in practicals. Proper premilking teat preparation in conventional and in the milking robot will be explained. Practical part of the course will include milk flow measurement at farm with detailed description in the lab afterwards. All concepts of machine milking (machine milking in the bucket in the barn, milkline milking in the barn, milking parlour milking), milking machine components and cleaning and maintenance procedures will be acquired during the course. Concepts of robotic milking, corresponding cow traffic and their influence on milk production will be shown during the course. Course will be held in the classroom, on the farm practical and evaluation of the farm gathered data in the lab afterwards. Final grade will be based on the oral exam.

more...


Modul biljni patogeni daje pregled temeljnih znanja o svim uzročnicima biotskih biljnih bolesti ili parazitskih biljnih bolesti. U sklopu predavanja dat će se p... više
Predmet omogućuje stjecanje temeljnih znanja o strukturi eukariotske biljne stanice, građi kormofitskog biljnog organizma te biljnoj raznolikosti.... više
Postupcima koji se provode u stočarstvu da se spriječi onečišćavanje okoliša daje se sve veće značenje jer 90% od ukupne emisije NH3 i 25% metana potječu od ani... više
O važnosti pravilnog postupanja s domaćim životinjama govori činjenica da je većina zemalja zakonski odredila načine postupanja prema životinjama. U okviru ovog... više
Reljef predstavlja jednu od najvažnijih krajobraznih osobina određenog prostora. Stoga se nameće potreba da se studenti preddiplomskog studija Krajobrazne arhit... više
Zadaća modula je upoznati studente sa zadacima suvremene znanosti o ishrani bilja te njezin odnos prema srodnim disciplinama. Zatim, upoznati studente s defi... više

Na ovom predmetu upoznat ćete se s osnovnim postavkama znanstvenog pristupa spoznaji i koraka u istraživačkom procesu,  temeljnim eksperimentalnim i neeksperimentalnim (kvantitativnim i kvalitativnim) metodama te etičkim problemima istraživanja.

U manjim istraživačkim grupama ćete razviti ideju istraživačkog projekta, razraditi ga po elementima, provesti i prezentirati kolegama/icama rezultate uz glavne zaključke unutar nastave.


Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, kemije i biokemije. P... više
Modul upoznaje studente s funkcijama managementa (planiranje, organiziranje, kadrovsko popunjavanje, vođenje, kontroliranje) i njihovoj važnosti za obiteljska p... više
Uloga i značaj dijagnostike u suvremenoj poljoprivredi, te harmonična ishranjenost biljaka glavne su teme s kojima će se studenti upoznati kroz predavanja, vjež... više
Sadržaj modula omogućuje studentu razumijevanje značaja mikrobne raznolikosti i uloge mikrobioloških procesa u održivom gospodarenju tlom. Uvod u biokemiju tla ... više
Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Principi opće i sistematske zoologije. Etologija. Osnovni ekološki pojmovi. Zoogeografija. Paleontologija. Ev... više
Predmet omogućuje stjecanje temeljnih spoznaja o anatomskim i morfološkim značajkama biljaka. Stečena znanja i vještine neophodno su potrebna u daljnjem studij... više

Modul Osnove povrćarstva omogućuje studentu stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja neophodnih za uspješnu proizvodnju povrća na otvorenom i u zaštićenim prostorima, a programski se sastoji od općeg i specijalnog dijela.
U općem dijelu govori se o značaju povrća u biljnoj proizvodnji, njegovim hranidbenim i ljekovitim svojstvima te potrebnim preduvjetima za pokretanje proizvodnje i agrotehničkim mjerama u uzgoju povrća. Studenta se upoznaje s načinima razmnožavanja i tehnikama uzgoja povrtnih vrsta, tipovima i mogućnostima korištenja zaštićenih prostora, utjecajem vegetacijskih čimbenika na rast i razvoj te načinom berbe, sortiranja i pakiranja povrća.
Specijalni dio modula obrađuje morfološka i biološka svojstva, rokove i tehnologiju uzgoja, njegu usjeva te berbu, prinos i uvjete skladištenja povrtnih vrsta iz porodica: Alliaceae, Brassicaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Asteraceae, Apiaceae, Fabaceae, Chenopodiaceae, Polygonaceae, Valerianaceae, Malvaceae i Convolvulaceae.

Namjena modula je upoznati studente s osnovama teorije troškova, managementom i ekonomikom poslovanja poslovnih sustava u poljoprivredi. Izučavat će se funkcije... više

Sadržaj predmeta „Osnove uzgoja aromatičnog i ljekovitog bilja“ podijeljen je u četiri programska dijela. Programski dio Biljne droge obrađuje temeljne pojmove o biljnim drogama kao cilju uzgoja, njihovim biološki aktivnim sastavnicama i postupcima ispitivanja kakvoće. Programski dio Ekologija i biologija aromatičnog i ljekovitog bilja obrađuje pojam i značaj aromatičnog i ljekovitog bilja (ALJB), upoznaje studente s ekološkim zahtjevima te osnovnim morfološkim i biološkim značajkama odabranih vrsta ALJB. Berba i dorada upoznaje s osnovnim tehnologijama i mehanizacijom za berbu, doradu i preradu biljnih dijelova te metodama izdvajanja eteričnog ulja. Programski dio Tehnologija uzgoja odabranih vrsta ALJB iz porodica Apiaceae, Asteraceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Capparidaceae, Lamiaceae, Malvaceae, Onagraceae, Papaveraceae, Rutaceae, Scrophulariaceae, Urticaceae, Valerianaceae daje studentima osnovna znanja o elementima tehnologije uzgoja: pripremi tla za sjetvu/sadnju (obrada, gnojidba), sortimentu, rokovima i načinima uzgoja, sjetvenoj normi, mjerama njege usjeva, tehnološkoj i fiziološkoj zrelosti te prinosima. Vježbe u praktikumu, kroz izravni kontakt, omogućavaju studentima upoznavanje sjemena, živog biljnog materijala i biljnih droga iz studentskog sortimenta ALJB. Na terenskim vježbama studenti se upoznaju s organizacijom proizvodnje na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i u većem pogonu za preradu. Polaganje ispita provodi se preko parcijalnih testova znanja ili završnog ispita.

Cilj modula je stjecanje osnovnih znanja iz vinogradarstva za studente studija koji se obrazuju u području agroekologije, ekološke poljoprivrede, zaštite bil... više

Tlo je ključni čimbenik poljoprivredne proizvodnje i stoga je njegovo poznavanje nužan preduvjet rada u agronomskoj struci.
Program modula Pedologija omogućuje studentima stjecanje temeljnih znanja o tlu, nužno potrebnim za održivo korištenje i gospodarenje njime, uključujući principe postanka tla, fizikalna i kemijska svojstva tala te klasifikaciju tala prema različitim kriterijima.
Modul uključuje sljedeće programske dijelove:
Postanak tla i morfologija – upoznaje studente s pedogenetskim čimbenicima i procesima te morfologijom tla kao rezultantom istih.
Fizikalna i kemijska svojstva tla – daje studentima osnovna znanja o najvažnijim fizikalnim i kemijskim svojstvima tala (tekstura, struktura, porozitet, gustoće, voda u tlu, zrak u tlu, toplina, pH, humus, sorpcija, aciditeti)
Klasifikacija tala – obrađuje principe klasificiranja tla prema različitim kriterijima te upoznaje studentima s tipovima tala u RH, njihovim ograničenjima za korištenje u poljoprivredi i rasprostranjenošću.
Kroz terenske vježbe studenti će ovladati vještinama opisivanja morfoloških svojstava tla i uzorkovanja, a praktičnim radom u laboratorijskim vježbama savladati odabrane metode određivanja fizikalnih i kemijskih svojstava tla.

Predmet osposobljava za razumijevanje povijesti poljoprivrede, tijeka razvoja tehnologija, genetičkog mijenjanja životinja i bilja te značenja poljoprivredne znanosti kroz povijest kroz jedinice:

- Počeci poljoprivrede u svijetu; Širenje poljoprivrede iz područja «Plodnog polumjeseca» neolitska revolucija; Neolitizacija Hrvatske i Europe - linearno vrpčasta kultura; Razvoj poljoprivredne proizvodnje od neolitika do bakrenog doba; Od badenske, vučedolske do beaker kulture; Domestikacija konja i razvoj u stepi; Poljoprivreda Perzijskog carstva; Razvoj poljoprivrede Kelta i Grčke te njihov utjecaj na području Hrvatske; Agrarni sustav Rima; Razvoj feudalnih odnosa; Poljoprivreda ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj; Od srednjeg vijeka do ukidanja kmetstva na području Hrvatske; Od 1848-1917. Razvoj poljoprivrednog školstva u Hrvatskoj; Poljoprivredni razvoj za trajanja Jugoslavije; Poljoprivreda u Hrvatskoj od 1991; Globalizacija poljoprivredne proizvodnje; Poljoprivreda EU.


... više


U modulu Predikatna, pjenušava i specijalna vina obrađuju se poglavlja tehnologije proizvodnje predikatnih vina, kemijska i senzorna svojstva predikatnih vina, ... više
Programski sadržaji modula "Proizvodnja povrća" se nastavljaju na modul "Opće povrćarstvo". Za ekonomski važne kulture povrća, govori se: o svoj... više
Modul se sastoji od nekoliko nastavnih cjelina: Uvod (značaj ratarstva kao grane biljne proizvodnje, podjela ratarskih kultura), Žitarice, Zrnate mahunarke, Kor... više
Povijesni razvoj i značenje ribarstva. Osnove limnologije i oceanologije. Temeljne morfološke, anatomske i fiziološke osobine riba. Mrijest, embrionalni i poste... više
Modul Specijalna zoologija obuhvaća sistematiku životinja s naglaskom na štetne i korisne vrste koje susrećemo u biljnoj proizvodnji. Tako modul obuhvaća odabra... više
Proizvodnja ukrasnog bilja obuhvaća proizvodnju jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih vrsta (trajnica, grmlja i drveća), različitog tipa rasta. Organizir... više

Upoznavanje s nastavnim sadržajem i načinom organizacije nastave. Osnovne postavke ekološke poljoprivrede.

 

Upoznavanje s nastavnim sadržajem i načinom organizacije nastave. Osnovne postavke ekološke poljoprivrede.

Povijest ekologije, veza ekologije i ekološke poljoprivrede. Humana ekologija, ekološke organizacijske jedinice u humanoj ekologiji

Terminologija u ekološkoj (organskoj) poljoprivredi. Povijest razvoja u svijetu i Hrvatskoj, broj gospodarstava i površine u ekološkoj poljoprivredi u RH, Europi i Svijetu

Teorijske postavke i polazišta biološko-dinamičke poljoprivrede

Biološko-dinamički preparati i primjena mjesečeva sjetvena kalendara

Povijest permakulture, permakultura kao alternativni oblik poljoprivrede, temeljna načela permakulture, vrednovanje ideja i ekološki otisak u permakulturi

Organska (domaća) gnojiva, komercijalna organska gnojiva, komposti, gnojidba zelenom masom

 

Temeljni biotehnički principi uvođenja plodoreda,

Temeljni principi izrade plodoreda

Izrada plodoreda

Preventivne mjere suzbijanja korova, zahvati izravnog suzbijanja, termičko suzbijanje korova i biološki zahvati

Sekvestracijski potencijal ekološke poljoprivrede u smanjenju emisije stakleničkih plinova. Ekološka poljoprivreda – strategija za ublažavanje klimatskih promjena

Standardi i smjernice u ekološkoj poljoprivredi; Zakon i pravilnici u RH u ekološkom uzgoju bilja i stoke, EU norme, IFOAM norme


Sadržaj modula obuhvaća osnove opće mikrobiologije koja je nužan preduvjet za razumijevanje mikrobiologije tla koja predstavlja glavninu ovoga modula. U općoj m... više
Svinjogojstvo u stočarstvu i gospodarstvu Republike Hrvatske ima značajnu ulogu. U tom smislu studenti će dobiti spoznaje o stanju svinjogojstva u nas i svijetu... više
Pojam i povijest zadružnog organiziranja u nas i u svijetu. Zadružne škole i filozofija zadružnog organiziranja. Kooperacija i individualizam-interpretacija she... više

Značaj i funkcija zaštićenih prostora u Hrvatskoj i u svijetu. Elementi za izradu plana izgradnje. Materijali za izgradnju nosive konstrukcije i pokrovni materijali. Tipovi zaštićenih prostora: individualna zaštita, malčiranje tla polimerima, izravno prekrivanje usjeva, zaštićeni prostori s nosivom konstrukcijom (niski i visoki tuneli, plastenici, klijališta, staklenici). Svjetlo: oprema i proračun potreba. Toplina: sustavi grijanja (statički, dinamički), proračun gubitaka i potrebe goriva, oprema i proračun smanjenja gubitaka, metode i oprema za smanjenje temperature zraka (provjetravanje, zasjenjivanje, kišenje krova, zamagljivanje, “fan-jet” sustav, adijabatsko hlađenje). Relativna vlaga zraka: proračun sustava ventilacije. CO2: potrebe i oprema. Optimalne i minimalne vrijednosti te principi poboljšanja fizikalnih i kemijskih svojstava tla u zaštićenom prostoru. Oblici, proračun potrebe i način primjene gnojiva. Kvaliteta vode i izbor metode navodnjavanja. Preventivne mjere u kontroli biljnih štetočinja. Principi i oprema za sterilizaciju tla. Hidroponske tehnike uzgoja bilja: na inertnim supstratima (anorganski, organski, sintetski), bez supstrata (tehnika hranjivog filma, sustav plutajućih kontejnera, aeroponski sustav).

Ishrana bilja u krajobraznoj arhitekturi ima za cilj osigurati dovoljno znanja o tlu i biljci, te osobito njihovoj interakciji, kako ne bi došlo do neželjenih p... više