“Države se natječu da bi se razvijale, a što je rezultat globalizacije – konkuriraju za tržišta, tehnologije, vještine i investicije. Konkuriraju da bi rasle i podigle svoj životni standard i u takvom natjecateljskom okruženju države su te koje pružaju naročite prednosti svojim poduzećima.“ Vietor, 2010.

Kolegij Gospodarstvo Hrvatske analizira kretanje makroekonomskih varijabli kao što su cijene, zaposlenost, gospodarski rast te ekonomski odnosu s inozemstvom. Nadalje, kolegij objašnjava uzroke i posljedice strukturnih promjena ključnih gospodarskih grana. Kolegij Gospodarstvo Hrvatske koncipiran je kao sinergija teorijskih i praktičnih znanja kako bi studenti bili osposobljeni za:

  • razumijevanje temeljnih pojmova, principa i pojava u gospodarskom sustavu zemlje,
  • kritičku analizu i razumijevanje dinamičkih razvojnih procesa i performansi hrvatskog gospodarstva i
  • primjenu usvojenih temeljnih znanja i vještina u daljnjem akademskom razvoju.

Predavanja su obvezna, što znači da studenti imaju obvezu redovito dolaziti na predavanja. Dodatna motivacija studentima za redovito prisustvovanje predavanjima jest i činjenica kako su predavanja u funkciji polaganja ispita. Kroz predavanja studenti analiziraju ključne probleme gospodarskog sustava RH (ali i šire), kao i potencijale razvoja prema pojedinim nastavnim cjelinama. Pomoću praćenja predavanja i vođenja bilješki, studentima je olakšano svladavanje gradiva za kolokvije. Lista pitanja dostupna je studentima za raspravu i ponavljanje gradiva kao sastavni dio nastavnih materijala. Svi nastavni materijali bit će dostupni putem Merlin sustava za distancirano učenje pa se očekuje aktivan angažman studenata. Očekivani ishodi učenja: nakon odslušanog kolegija i položenog ispita studenti su osposobljeni za: kritičku analizu i promišljanje nacionalnog gospodarskog razvoja, te usvajaju znanja o temeljnim kretanjima gospodarskih grana Republike Hrvatske.