Drage studentice i studenti,

Prva predavanja ćemo održati 30. ožujka on line, 12,00 - 17,00, na platformi Google Meet. Pristupiti se može preko sljedećeg linka: meet.google.com/zga-cohx-gtv kojeg ćete upisati u pretraživač ili izravno klikom na LINK. Molim vas da vodite računa o obvezama prisustvovanja na nastavi.

Srdačan pozdrav,

Pero Lučin

Kolegij "Osnove imunologije" je izborni predmet na diplomskom studiju "Menadžment u sestrinstvu", a odvija se u  tijekom ljetnog semestra 1. godine diplomskog studija. Nastava se izvodi u turnusnom obliku tijekom 2 bloka. Prvi blok obuhvaća 15 sati predavanja (3 dana), a drugi blok 10 sati seminara (2 dana), u vrijednosti od 2,5 ECTS kredita.

Ciljevi i zadatci predmeta imunologija jesu omogućiti studentu da na temelju stečenih znanja o funkciji stanica, tkiva i organa iz predmeta Fiziologija i Patofiziologija, te drugih pretkliničkih predmeta usvoji znanja o: 1) ulozi imunološkog sustava u: (a) održavanju homeostaze u cijelom organizmu, (b) etiopatogenezi upala i alergijskih reakcija, sistemskih autoimunosnih poremećaja i poremećaja i (c) u protutumorskim obrambenim reakcijama, te o 2) mogućnostima uporabe imunološke metodologije u suvremenoj dijagnostici i terapiji. 

Okvirni sadržaj kolegija:

Organizacija imunološkog sustava. Limfna tkiva i organi, stanice, receptori, molekule za prepoznavanje. Nespecifična imunost. Specifična imunost, Limfociti T i B, Aktivacija i suradnja imunosnih stanica, antigeni i protutijela, Imunotolerancija. Geni i antigeni tkivne podudarnosti. Regulacija imunološkog odgovora i odgovor na patogene. Autoimunosne bolesti. Reakcije preosjetljivosti. Imunodeficijencije. Upala.

Izvođenje nastave:

Nastava se izvodi u obliku predavanja i seminara. Seminari se odvijaju o obliku studentskih prezentacija koje se tematski nastavljaju na gradivo obrađeno na predavanju i fokusirane su na prezentaciju imunopatogeneze pojedinih bolesti, u skladu s interesima studenta. Aktivno sudjelovanje studenta u nastavnom programu postiže se aktivnim raspravljanjem studenta tijekom nastave.  Konzultacije se održavanju u dogovoru sa studentima tijekom i nakon održane nastave iz predmeta imunologija.