- Nositelj kolegija: Kristina Mastanjević
Ciljevi predmeta
Edukacija studenata o tehnološkim postupcima proizvodnje pekarskog i prehrambenog kvasca te o karakteristikama kvasca i primjeni pekarskog i prehrambenog kvasca u prehrambenoj industriji.
Očekivani ishodi učenja za predmet
1. Odabrati
i pripremiti sirovine za proizvodnju kvaščeve
biomase
2. Opisati
postupak proizvodnje pekarskog, prehrambenog
i krmnog kvasca
3. Opisati
postupke za proizvodnju kvaščeve
biomase za specijalne namjene i proizvoda na bazi kvasca
4. Opisati
tehnologiju proizvodnje kiselih tijesta.
5. Analizirati
utjecaj kiselih tijesta na prehrambenu i zdravstvenu vrijednost pekarskih
proizvoda
6. Prepoznati,
imenovati i opisati opremu za proces uzgoja, izdvajanja i pakiranja kvasca
7. Primijeniti
odgovarajuće analitičke
metode za određivanje aktivnosti i mikrobiološke kvalitete pekarskog kvasca
Potrebna predznanja:
Osnove biokemije, Prehrambena mikrobiologija
- Nositelj kolegija: Jasna Mrvčić