![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9855246/course/overviewfiles/Bacteria%20vs%20viruses.jpg)
- Nositelj kolegija: Jadranka Frece
- Izvođač kolegija: Iva Čanak
- Izvođač kolegija: Nina Čuljak
- Izvođač kolegija: Ksenija Markov
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9855255/course/overviewfiles/slika%20BIBT.jpg)
Opis predmeta
- Definicija Bijele biotehnologije, ciljevi, obnovljivi i neobnovljivi resursi, podjela obnovljivih resursa (sirovina), stupnjevi obrade, bilance i održivost procesa, centralizirana i decentralizirana proizvodnja, osnovni kriteriji održivosti procesa (SPI)
- Bioetanol kao gorivo, razlozi za primjenu biogoriva, Kyoto protokol, mogućnosti Hrvatske u proizvodnji bioetanola, bioetanol iz šećerne repe, lignoceluloznih sirovina i jeruzalemske artičoke (indeks efikasnosti, SPI i LCA tih procesa).
- Bilance energije proizvodnji iz održivih sirovina, Bioetanol iz šećerane?; Bilanca sirovina, Energetska analiza procesa i moguća poboljšanja, Bioetanol i lignocelulozni kompleks, Bioetanol iz škroba (žitarica)?
- Procjena životnog ciklusa (LCA), kategorije negativnog utjecaja na okolinu, ISO standardi i utjecaj na okoliš, faze LCA, alati za izvedbu i vrste LCA
- Proizvodnja organskih kiselina (limunske, sukcinake, jabučne, vinske) iz obnovljih sirovina
- Proizvodnja mliječne kiseline i polilaktata iz obnovljivih sirovina, usporedba kemijskih i biotehnoloških postupaka, podloge za proizvodnju i izolacija mliječne kiseline, Chargill-Dow proces za proizvodnju PLA
- Biodizel, sirovine za biodizel, tehnološki postupak i sporedni proizvodi, biotehnološke konverzije sporednih proizvoda iz biodizela ( glicerinske faze i zasičenih masnih kiselina), Bilance mase i energije, SPI, LCA
- Lignocelulozne sirovine i mogućnosti biotehnološke konverzije, Enzimske i mikrobiološke razgradnje LC kompleksa, LCA i SPI
- Biotehnološka proizvodnja PHA/PHB iz obnovljivih sirovina, Alge i bijela biotehnologija, fototrofni i heterotrofni uzgoj algi, Proizvodnja goriva iz algi, LCA i SPI biotehnoloških procesa
- razlikovati prednosti i nedostatke primjene obnovljivih sirovina u biotehnološkoj proizvodnji
- znati značaj ekološke i ekonomske održivosti biotehnološke proizvodnje biomase, biogoriva (biodisela, bioetanola, bioplina) i biokemikalija
- provesti LCA analizu cijelog biotehnoloških procesa
- izračunati SPI biotehnološkog procesa
- Nositelj kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Nenad Marđetko
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Izvođač kolegija: Vlatka Petravić Tominac
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Izvođač kolegija: Antonija Trontel
- Nositelj kolegija: Bojan Žunar
- Izvođač kolegija: Antonia Paić
- Izvođač kolegija: Igor Stuparević
- Izvođač kolegija: Renata Teparić
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9855336/course/overviewfiles/Presentation3.png)
- Nositelj kolegija: Vladimir Mrša
- Nositelj kolegija: Renata Teparić
- Nositelj kolegija: Tibela Landeka Dragičević
- Izvođač kolegija: Dijana Grgas
- Nositelj kolegija: Verica Dragović Uzelac
- Izvođač kolegija: Danijela Bursać Kovačević
- Izvođač kolegija: Ena Cegledi
- Izvođač kolegija: Ivona Elez
- Izvođač kolegija: Sandra Pedisić
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9855435/course/overviewfiles/15178308_594298247428902_432468733680639211_n.jpg)
Ovaj kolegij je namijenjen studentima diplomskog studija Bioprocesno inženjerstvo koji su na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisali izborni predmet Biotehnološka proizvodnja octa. Svrha je pružiti studentima pregledan materijal iz kojeg bi mogli spremati ispit i dobiti stručno znanje potrebno u vođenju pogona. Dodatno, gradivo bi trebalo poslužiti kao svojevrsni kratki priručnik svima onima koje životni put nanese u proizvodnju octa. Kolegij je namijenjen prvenstveno za učenje i upoznavanje industrijskih tehnika i postupaka u proizvodnji octa. Pri tome je težište postavljeno na tehnološka rješenja koja se primjenjuju u srednjoeuropskom prostoru. No, kako su današnje tehnike proizvodnje razvijene iz postupaka koje smo koristili u prošlosti, radi lakšeg razumijevanja suvremenih tehnoloških postrojenja dat je kratak prikaz starijih zanatskih, tradicionalnih i starijih industrijskih načina proizvodnje.
- Nositelj kolegija: Antonija Trontel
- Izvođač kolegija: Nenad Marđetko
- Izvođač kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Nositelj kolegija: Dubravka Novotni
- Izvođač kolegija: Nikolina Čukelj Mustač
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko
- Nositelj kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
- Izvođač kolegija: Tena Niseteo
- Nositelj kolegija: Martina Bituh
- Nositelj kolegija: Andreja Leboš Pavunc
- Izvođač kolegija: Marija Badanjak Sabolović
- Izvođač kolegija: Sandra Balbino
- Izvođač kolegija: Mara Banović
- Izvođač kolegija: Slobodan Barbarić
- Izvođač kolegija: Lidija Barišić
- Izvođač kolegija: Irena Barukčić Jurina
- Izvođač kolegija: Ingrid Bauman
- Izvođač kolegija: Sunčica Beluhan
- Izvođač kolegija: Maja Benković
- Izvođač kolegija: Ana Bielen
- Izvođač kolegija: Tomislav Bosiljkov
- Izvođač kolegija: Rajka Božanić
- Izvođač kolegija: Mladen Brnčić
- Izvođač kolegija: Danijela Bursać Kovačević
- Izvođač kolegija: Irena Colić Barić
- Izvođač kolegija: Selma Cvijetić-Avdagić
- Izvođač kolegija: Marina Cvjetko Bubalo
- Izvođač kolegija: Mojca Čakić Semenčić
- Izvođač kolegija: Nikolina Čukelj Mustač
- Izvođač kolegija: Mirjana Čurlin
- Izvođač kolegija: Duška Ćurić
- Izvođač kolegija: Josip Ćurko
- Izvođač kolegija: Natka Ćurko
- Izvođač kolegija: Maja Dent
- Izvođač kolegija: Janko Diminić
- Izvođač kolegija: Senka Djaković
- Izvođač kolegija: Verica Dragović Uzelac
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Filip Dujmić
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Ivona Elez
- Izvođač kolegija: Jadranka Frece
- Izvođač kolegija: Jasenka Gajdoš Kljusurić
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Dijana Grgas
- Izvođač kolegija: Zoran Herceg
- Izvođač kolegija: Predrag Horvat
- Izvođač kolegija: Anita Horvatić
- Izvođač kolegija: Reno Hrašćan
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Mirela Ivančić Šantek
- Izvođač kolegija: Damir Iveković
- Izvođač kolegija: Ivone Jakaša
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Damir Ježek
- Izvođač kolegija: Tamara Jurina
- Izvođač kolegija: Ana Jurinjak Tušek
- Izvođač kolegija: Sven Karlović
- Izvođač kolegija: Irena Keser
- Izvođač kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Draženka Komes
- Izvođač kolegija: Blaženka Kos
- Izvođač kolegija: Veronika Kovač
- Izvođač kolegija: Monika Kovačević
- Izvođač kolegija: Karin Kovačević Ganić
- Izvođač kolegija: Klara Kraljić
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Željko Krznarić
- Izvođač kolegija: Grozdana Kuleš
- Izvođač kolegija: Mia Kurek
- Izvođač kolegija: Tibela Landeka Dragičević
- Izvođač kolegija: Irena Landeka Jurčević
- Izvođač kolegija: Jasmina Lapić
- Izvođač kolegija: Karlo Lelas
- Izvođač kolegija: Branka Levaj
- Izvođač kolegija: Katarina Lisak Jakopović
- Izvođač kolegija: Ksenija Markov
- Izvođač kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Irena Martinis
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Marin Matošić
- Izvođač kolegija: Helga Medić
- Izvođač kolegija: Jasna Mrvčić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Izvođač kolegija: Antonela Ninčević Grassino
- Izvođač kolegija: Jasna Novak
- Izvođač kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Dubravka Novotni
- Izvođač kolegija: Marko Obranović
- Izvođač kolegija: Ines Panjkota Krbavčić
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Izvođač kolegija: Sandra Pedisić
- Izvođač kolegija: Vlatka Petravić Tominac
- Izvođač kolegija: Martina Piasek
- Izvođač kolegija: Marjan Praljak
- Izvođač kolegija: Ivana Radojčić Redovniković
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Izvođač kolegija: Dario Rahelić
- Izvođač kolegija: Maja Repajić
- Izvođač kolegija: Tonči Rezić
- Izvođač kolegija: Anet Režek Jambrak
- Izvođač kolegija: Suzana Rimac Brnčić
- Izvođač kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Ivana Rumora Samarin
- Izvođač kolegija: Mauro Serafini
- Izvođač kolegija: Anita Slavica
- Izvođač kolegija: Igor Slivac
- Izvođač kolegija: Damir Stanzer
- Izvođač kolegija: Antonio Starčević
- Izvođač kolegija: Igor Stuparević
- Izvođač kolegija: Ivan-Krešimir Svetec
- Izvođač kolegija: Marina Svetec Miklenić
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Izvođač kolegija: Zvonimir Šatalić
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
- Izvođač kolegija: Dubravka Škevin
- Izvođač kolegija: Anamarija Štafa
- Izvođač kolegija: Filip Šupljika
- Izvođač kolegija: Jagoda Šušković
- Izvođač kolegija: Lidija Šver
- Izvođač kolegija: Renata Teparić
- Izvođač kolegija: Marina Tomašević
- Izvođač kolegija: Antonija Trontel
- Izvođač kolegija: Nada Vahčić
- Izvođač kolegija: Davor Valinger
- Izvođač kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Izvođač kolegija: Tomislav Vladušić
- Izvođač kolegija: Aleksandra Vojvodić Cebin
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko
- Izvođač kolegija: Darija Vranešić Bender
- Izvođač kolegija: Ana Vukelić
- Izvođač kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Izvođač kolegija: Vesna Zechner-Krpan
- Izvođač kolegija: Jurica Žučko
- Izvođač kolegija: Bojan Žunar
- Nositelj kolegija: Ines Panjkota Krbavčić
- Izvođač kolegija: Martina Bituh
- Izvođač kolegija: Ivana Rumora Samarin
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9855588/course/overviewfiles/feedback-2990424_1280.jpg)
Kolegij obuhvaća dvije glavne cjeline i to edukacija u nutricionizmu i komunikacijske vještine u nutricionizmu. Cilj edukacije u nutricionizmu je poznavanje teorija učenja i modela za promjenu prehrambenog ponašanja te njihova primjena u svrhu kreiranja i provedbe nutricionističkog savjetovanja, edukacije ili intervencije u svim populacijskim skupinama. Cilj komunikacijskih vještina u nutricionizmu je osvještavanje i razumijevanje osnova uspješne komunikacije i usvajanje tehnika i vještina potrebnih za uspješnu komunikaciju s pojedincima, u grupi i s publikom u vidu nutricionističkog savjetovanja.
- Nositelj kolegija: Martina Bituh
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9855597/course/overviewfiles/6c3v1uz3jui51.jpg)
- Nositelj kolegija: Ivona Elez
- Izvođač kolegija: Ena Cegledi
- Izvođač kolegija: Verica Dragović Uzelac
- Izvođač kolegija: Maja Repajić
- Nositelj kolegija: Ana Kovačić
- Izvođač kolegija: Dijana Njerš
- Nositelj kolegija: Željko Krznarić
- Izvođač kolegija: Iva Hojsak
- Izvođač kolegija: Ana-Marija Liberati Pršo
- Izvođač kolegija: Darija Vranešić Bender
- Nositelj kolegija: Reno Hrašćan
- Izvođač kolegija: Ana Bielen
- Izvođač kolegija: Dora Pavić
- Izvođač kolegija: Lidija Šver
- Izvođač kolegija: Tomislav Vladušić
- Nositelj kolegija: Marina Svetec Miklenić
- Izvođač kolegija: Ivan-Krešimir Svetec
- Nositelj kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Helga Medić
- Nositelj kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Helga Medić
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9855892/course/overviewfiles/Naslovnica%20za%20Merlin%2C%20imunologija.jpg)
- Nositelj kolegija: Lidija Šver
- Izvođač kolegija: Ana Bielen
- Izvođač kolegija: Ruža Frkanec
- Izvođač kolegija: Alenka Gagro
- Izvođač kolegija: Reno Hrašćan
- Izvođač kolegija: Alemka Markotić
- Izvođač kolegija: Tomislav Vladušić
- Nositelj kolegija: Lidija Šver
- Izvođač kolegija: Alenka Gagro
- Izvođač kolegija: Alemka Jaklin Kekez
- Izvođač kolegija: Nives Pustišek
- Izvođač kolegija: Mirjana Turkalj
- Izvođač kolegija: Ksenija Vitale
- Nositelj kolegija: Mirela Ivančić Šantek
- Izvođač kolegija: Tonči Rezić
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Nositelj kolegija: Helga Medić
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Nositelj kolegija: Draženka Komes
- Izvođač kolegija: Danijela Šeremet
- Izvođač kolegija: Aleksandra Vojvodić Cebin
- Nositelj kolegija: Karin Kovačević Ganić
- Izvođač kolegija: Natka Ćurko
- Izvođač kolegija: Marina Tomašević
- Nositelj kolegija: Branka Levaj
- Izvođač kolegija: Danijela Bursać Kovačević
- Izvođač kolegija: Verica Dragović Uzelac
- Izvođač kolegija: Ivona Elez
- Izvođač kolegija: Maja Repajić
- Nositelj kolegija: Dubravka Novotni
- Izvođač kolegija: Nikolina Čukelj Mustač
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9856126/course/overviewfiles/img-molecular.jpg)
U uvodnom dijelu opisana je podjela i biogenetsko podrijetlo prirodnih spojeva kao produkata primarnog i sekundarnog metabolizma. U početnim poglavljima obrađuju se ugljikohidrati i lipidi u smislu proširenja enciklopedijskih znanja stečenih o tim temeljnim biomolekulama u preddiplomskom studiju. Posebna pozornost posvećena je sekundarnim metabolitima u sklopu sljedećih poglavlja: terpenoidi, alkaloidi, šikimati-lignani, polifenoli, prostaglandini, feromoni i flavonoidi. Prikazane su njihove biosinteze, biološko odnosno ekološko djelovanje i postupci razdjeljivanja/ identifikacije iz prirodnog materijala. Cilj modula: Proširiti i produbiti znanja o prirodnim spojevima stečenim na preddiplomskom studiju, te tako osigurati temelj za primjenu naučenog znanja u istraživačkom kontekstu.
- Nositelj kolegija: Veronika Kovač
- Izvođač kolegija: Senka Djaković
- Izvođač kolegija: Monika Kovačević
- Izvođač kolegija: Jasmina Lapić
- Nositelj kolegija: Mirela Ivančić Šantek
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Nositelj kolegija: Marijo Ćaćić
- Nositelj kolegija: Ivana Rumora Samarin
- Izvođač kolegija: Anja Katić
- Izvođač kolegija: Antonija Sulimanec Grgec
- Nositelj kolegija: Marijo Ćaćić
- Nositelj kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
- Izvođač kolegija: Irena Keser
- Nositelj kolegija: Sunčica Beluhan
- Nositelj kolegija: Mirjana Čurlin
- Nositelj kolegija: Igor Stuparević
- Izvođač kolegija: Vedranka Fajdetic
- Izvođač kolegija: Romana Ivković
- Izvođač kolegija: Antonia Paić
- Izvođač kolegija: Bojan Žunar
- Nositelj kolegija: Suzana Rimac Brnčić
- Izvođač kolegija: Marija Badanjak Sabolović
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
Predavanja: Trendovi razvoja prehrambeno-procesnog inženjerstva. Obrada hrane serijom procesnih prepreka. Homeostaza mikroorganizama. Razvoj novih tehnika procesiranja hrane. Napredne toplinske tehnike. Toplinski procesi sa direktnom ili radijacijskom energijom. Dielektrično zagrijavanja – princip, primjena, oprema. Mikrovalno zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Omsko zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Infracrveno zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Obrada hrane hladnim i toplim elektromagnetnim zračenjem. Procesiranje hrane pulsirajućim svjetlom – princip i oprema. Elektrotehnologije. Procesiranje hrane električnim poljem – princip, primjena i oprema. Oscilirajuće magnetsko polje - princip, primjena, oprema. Visokonaponsko električno pražnjenje (hladna plazma) – mogućnosti primjene. Napredni oksidacijski procesi u prehrambenoj industriji. Procesiranja hrane visokim hidrostatskim tlakom – princip, primjena i oprema. Procesiranje hrane ultrazvukom – princip, primjena i oprema. Procesiranje hrane subkritičnim i superkritičnim fluidima. Primjena novih tehnika pri obradi nuspoizvoda prehrambene industrije. Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji. Ambalažni materijali razvijeni za prehrambene proizvode obrađene novih tehnikama. Vježbe i seminari: Primjena elektro tehnologija (Plazma, PEP), obrada hrane ultrazvukom, obrada hrane pulsirajućim svjetlom, obrada hrane visokim tlakom, ekstrakcije superkritičnim CO2 i primjenom mikrovalnog zagrijavanja, 3D printanje hrane, određivanje antioksidativnog potencijala namirnica, određivanje slobodnih radikala u hrani nakon primjene različitih inovativnih tehnika, razvoj novih proizvoda primjenom inovativnih procesnih tehnika. |
- Nositelj kolegija: Zoran Herceg
- Izvođač kolegija: Višnja Stulić
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
- Izvođač kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Nositelj kolegija: Mia Kurek
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
- Nositelj kolegija: Lidija Barišić
- Izvođač kolegija: Veronika Kovač
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9856756/course/overviewfiles/images%20%281%29%20%281%29.jpg)
Kroz predmet naglasak se daje osnovama mjernih metoda koje se koriste u nutricionizmu i kontroli hrane . Svaki laboratorij ili pripremnica hrane prikuplja podatke u kontroliranim uvjetima. Eksperimentalna mjerenja (laboratorijska ili prikupljena iz upitnika) u području nutricionizma i kontrole hrane često predstavljaju podatke koji je nužno dodatno obraditi. Kolegij će se osvrnuti na tipove grešaka koje se prilikom mjerenja mogu dogoditi i kakav je njihov utjecaj na konačan rezultat te kako pravilno izbjeći krivu interpretaciju takvih rezultata. Također će se obrađivati mjereni podaci i osnovni statistički parametri, te će se dati osvrt na važnost analize mjernih pogrešaka i izbora mjerene metode i instrumenata. Obraditi će se mjerenja koja nisu neposredno vezana za računalo (npr. antropometrijska mjerenja: tjelesna visina, tjelesna masa, električna konduktivnost i impedancija (mjerenje masnog tkiva), te mjerni sustavi koji su računalom povezani sa mjernom instrumentacijom (npr. masa, tlak, temperatura, vlažnost, automatski FIA mjerni sustavi). Mjerni sustavi računalno povezani s mjernom instrumentacijom vrlo su važne u pripremnicama hrane, skladištima, distribuciji, proizvodnim jedinicama, te kontrolnim laboratorijima. Svi postupci i primjeri mjerenih metoda su popraćena s prikazima primjene u praksi.
- Nositelj kolegija: Jasenka Gajdoš Kljusurić
- Izvođač kolegija: Tamara Jurina
- Izvođač kolegija: Ana Jurinjak Tušek
- Izvođač kolegija: Davor Valinger
- Nositelj kolegija: Igor Slivac
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Nositelj kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
Definicije, klasifikacija i podjela ambalaže (osnovna, s aspekta: otpada, rukovanja, vrste materijala). Funkcije i značaj pakiranja. Materijali (drvo, staklo, metal, papir, plastika, složeni ambalažni materijali, biorazgradljiva i jestiva ambalaža). Proizvodnja materijala. Metode prerade (injekcijsko prešanje, puhanje, lijevanje, ekstruzija, kalendiranje, istezanje folija, duboko izvlačenje, spajanje; izrada dvodijelnih i trodijelnih limenki; izrada staklenki, plastenki). Strojevi za omatanje i pakiranje. Ambalažni oblici: omoti, vreće i vrećice, kutije, sanduci, bačve, kante, boce, limenke, staklenke, plastenke, tube, čaše. Čepovi i zatvarači. Sustavi pakiranja prema vrsti proizvoda. Metode pakiranja hrane: aseptičko pakiranje, vakuum pakiranje, pakiranje u kontroliranoj/modificiranoj atmosferi, aktivna i inteligentna ambalaža, ambalaža za mikrovalne pećnice (susceptori). Interakcija hrana-ambalaža (korozija, migracija, propusnost na plinove i vodenu paru). Rukovanje i transport. Vrste transporta. Skladišta. Zakonska regulativa (RH, EU) materijala koji dolaze u dodir s hranom. Ambalaža i okoliš (ambalažni otpad i reciklaža).
- Nositelj kolegija: Mia Kurek
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
- Nositelj kolegija: Irena Keser
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
- Izvođač kolegija: Jasmina Ranilović
- Nositelj kolegija: Selma Cvijetić-Avdagić
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
- Nositelj kolegija: Rajka Božanić
- Izvođač kolegija: Irena Barukčić Jurina
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Katarina Lisak Jakopović
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Helga Medić
- Izvođač kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Nositelj kolegija: Dubravka Škevin
- Izvođač kolegija: Klara Kraljić
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Marko Obranović
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko
- Nositelj kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Izvođač kolegija: Zoran Herceg
- Izvođač kolegija: Višnja Stulić
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9857044/course/overviewfiles/images_medium_ja1c04551_0008.gif)
Cilj predmeta je stjecanje temeljnih znanja i vještina, kao i sposobnost rješavanja problema dobivanja biološki aktivnih spojeva važnih u farmaceutici, biotehnologiji, prehrambenoj industriji, poljoprivredi.
Predmet uključuje razmatranje osnovnih pojmova u području stereokemije, te različite metode razdvajanja racemata. Definicija i podjela lipaza (mikrobne i fungalne) te njihova primjena u stereoselektivnim sintezama optički čistih spojeva. Korištenje kiralnih sintona u sintezi biološki aktivnih ili industrijski važnih spojeva. Računanje enantiomernog i dijasteromernog viška. Primjena i određivanje parametara efikasnosti kiralnih kolona za HPLC i GC. Vježbe i seminari bi uključivali dobivanje optički čistih alkohola i diola iz prokiralnih ili meso- ili racemičnih početnih spojeva te priprava optički aktivnih polihidroksi-spojeva.
- Nositelj kolegija: Senka Djaković
- Izvođač kolegija: Jasmina Lapić
- Nositelj kolegija: Blaženka Kos
- Izvođač kolegija: Martina Banić
- Izvođač kolegija: Katarina Butorac
- Izvođač kolegija: Andreja Leboš Pavunc
- Izvođač kolegija: Jasna Mrvčić
- Izvođač kolegija: Jasna Novak
- Nositelj kolegija: Janko Diminić
- Izvođač kolegija: Antonio Starčević
- Nositelj kolegija: Vlatka Petravić Tominac
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Nositelj kolegija: Jasna Mrvčić
- Izvođač kolegija: Karla Hanousek Čiča
- Izvođač kolegija: Damir Stanzer
- Nositelj kolegija: Jurica Žučko
- Izvođač kolegija: Antonio Starčević
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9857242/course/overviewfiles/naslovna%20slika.jpg)
- Nositelj kolegija: Ana Jurinjak Tušek
- Izvođač kolegija: Maja Benković
- Izvođač kolegija: Jasenka Gajdoš Kljusurić
- Izvođač kolegija: Tamara Jurina
- Izvođač kolegija: Davor Valinger
PREDAVANJA:
Definicija novog proizvoda. Proizvodni program. Kvaliteta proizvoda. Funkcionalnost proizvoda. Marka i ambalaža proizvoda. Imidž proizvoda. Faze životnog ciklusa proizvoda. Faza stvaranja ideje o proizvodu. Faza uvođenja proizvoda na tržište. Faza rasta proizvoda. Faza zrelosti proizvoda. Iznalaženje novih područja primjene proizvoda. Faza starenja i odumiranja proizvoda. Planiranje proizvoda - brainstorming ili tehnika skupnog mišljenja. Osnove za razvoj novih proizvoda. Usavršavanje postojećih proizvoda. Benchmarking. Vrste benchmarkinga (opći, funkcionalni, natjecateljski i interni). Pokazatelji uspješnosti provedenog benchmarkinga. Metodologija procesa inovacija. Faze razvoja novih proizvoda. Faza stvaranja ideje o proizvodu. Faza razvoja proizvoda. Interna i eksterna evaluacija. Razvoj ambalaže. Razvoj proizvodnog procesa. Ispitivanje trajnosti proizvoda. Ispitivanje tržišta. Marketing i komercijalizacija novog proizvoda. Što čini razlika između gubitnika i dobitnika tijekom razvoja novih prehrambenih proizvoda. Intelektualno vlasništvo i osnove modernog patentnog sustava.
SEMINARI:
Projekt razvoja novog proizvoda prema razvojnim fazama. Ulazni zahtjevi sa hodogramom planiranih aktivnosti. Definiranje vrste proizvoda. Definiranje tehnološkog procesa. Priprema dizajna ambalaže. Laboratorijske probe te definiranje receptura i normativa. Industrijska proba. Priprema za propagandne aktivnosti. Kalkulacije. Proizvodačke specifikacije. Prva proizvodnja i planovi proizvodnje. Izvješća sa degustacija. Marketinška obrada tržišta. Potrebne izmjene u recepturi, tehnologiji, na temelju izvješća sa degustacija.
- Nositelj kolegija: Zoran Herceg
- Izvođač kolegija: Verica Dragović Uzelac
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Draženka Komes
- Izvođač kolegija: Karin Kovačević Ganić
- Izvođač kolegija: Višnja Stulić
- Izvođač kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Nositelj kolegija: Mirjana Čurlin
- Nositelj kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Nositelj kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Nositelj kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/10078822/course/overviewfiles/Naslovna%20slika%20Merlin%20zimski.png)
- Nositelj kolegija: Maja Repajić
- Izvođač kolegija: Nikolina Čukelj Mustač
- Izvođač kolegija: Dijana Grgas
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Klara Kraljić
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Marina Svetec Miklenić
- Izvođač kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Nositelj kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Verica Dragović Uzelac
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Ivona Elez
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Jelka Pleadin
- Izvođač kolegija: Ivan-Krešimir Svetec
- Izvođač kolegija: Bojan Žunar
- Nositelj kolegija: Igor Slivac
- Izvođač kolegija: Marina Cvjetko Bubalo
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Ivana Radojčić Redovniković
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Ana Huđek Turković
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Ana Huđek Turković
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
![](https://moodle.srce.hr/2024-2025/pluginfile.php/9857611/course/overviewfiles/Slika1.png)
- Nositelj kolegija: Zvonimir Šatalić
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
- Izvođač kolegija: Irena Keser
- Izvođač kolegija: Ines Panjkota Krbavčić
- Izvođač kolegija: Ivana Rumora Samarin
- Nositelj kolegija: Ksenija Vitale
- Izvođač kolegija: Martina Bituh
- Nositelj kolegija: Sven Karlović
- Izvođač kolegija: Tomislav Bosiljkov
- Izvođač kolegija: Mladen Brnčić
- Izvođač kolegija: Filip Dujmić
- Izvođač kolegija: Damir Ježek
- Izvođač kolegija: Mirna Tadić
- Nositelj kolegija: Mojca Čakić Semenčić
- Izvođač kolegija: Anita Horvatić
- Izvođač kolegija: Marko Nuskol