- Nositelj kolegija: Katarina Lisak Jakopović
- Izvođač kolegija: Irena Barukčić Jurina
- Izvođač kolegija: Rajka Božanić

- Nositelj kolegija: Jadranka Frece
- Izvođač kolegija: Iva Čanak
- Izvođač kolegija: Nina Čuljak
- Izvođač kolegija: Ksenija Markov

Opis predmeta
- Definicija Bijele biotehnologije, ciljevi, obnovljivi i neobnovljivi resursi, podjela obnovljivih resursa (sirovina), stupnjevi obrade, bilance i održivost procesa, centralizirana i decentralizirana proizvodnja, osnovni kriteriji održivosti procesa (SPI)
- Bioetanol kao gorivo, razlozi za primjenu biogoriva, Kyoto protokol, mogućnosti Hrvatske u proizvodnji bioetanola, bioetanol iz šećerne repe, lignoceluloznih sirovina i jeruzalemske artičoke (indeks efikasnosti, SPI i LCA tih procesa).
- Bilance energije proizvodnji iz održivih sirovina, Bioetanol iz šećerane?; Bilanca sirovina, Energetska analiza procesa i moguća poboljšanja, Bioetanol i lignocelulozni kompleks, Bioetanol iz škroba (žitarica)?
- Procjena životnog ciklusa (LCA), kategorije negativnog utjecaja na okolinu, ISO standardi i utjecaj na okoliš, faze LCA, alati za izvedbu i vrste LCA
- Proizvodnja organskih kiselina (limunske, sukcinake, jabučne, vinske) iz obnovljih sirovina
- Proizvodnja mliječne kiseline i polilaktata iz obnovljivih sirovina, usporedba kemijskih i biotehnoloških postupaka, podloge za proizvodnju i izolacija mliječne kiseline, Chargill-Dow proces za proizvodnju PLA
- Biodizel, sirovine za biodizel, tehnološki postupak i sporedni proizvodi, biotehnološke konverzije sporednih proizvoda iz biodizela ( glicerinske faze i zasičenih masnih kiselina), Bilance mase i energije, SPI, LCA
- Lignocelulozne sirovine i mogućnosti biotehnološke konverzije, Enzimske i mikrobiološke razgradnje LC kompleksa, LCA i SPI
- Biotehnološka proizvodnja PHA/PHB iz obnovljivih sirovina, Alge i bijela biotehnologija, fototrofni i heterotrofni uzgoj algi, Proizvodnja goriva iz algi, LCA i SPI biotehnoloških procesa
- razlikovati prednosti i nedostatke primjene obnovljivih sirovina u biotehnološkoj proizvodnji
- znati značaj ekološke i ekonomske održivosti biotehnološke proizvodnje biomase, biogoriva (biodisela, bioetanola, bioplina) i biokemikalija
- provesti LCA analizu cijelog biotehnoloških procesa
- izračunati SPI biotehnološkog procesa
- Nositelj kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Nenad Marđetko
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Izvođač kolegija: Vlatka Petravić Tominac
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Izvođač kolegija: Antonija Trontel
- Nositelj kolegija: Antonio Starčević
- Izvođač kolegija: Jurica Žučko
- Nositelj kolegija: Bojan Žunar
- Izvođač kolegija: Vedranka Fajdetic
- Izvođač kolegija: Dina Franić
- Izvođač kolegija: Romana Ivković
- Izvođač kolegija: Tea Martinić Cezar
- Izvođač kolegija: Antonia Paić
- Izvođač kolegija: Igor Stuparević
- Izvođač kolegija: Renata Teparić

- Nositelj kolegija: Vladimir Mrša
- Nositelj kolegija: Renata Teparić

Studenti će tijekom ovog kolegija izučavati: procese prijenosa mase, momenta gibanja i topline, procese u graničnim slojevima oko čvrstih čestica, u tekućinskim filmovima, topljivost plinova i prijenos mase iz plinske u tekuću fazu u industrijskim bioreaktorima, biorekatore s miješalom, barbotirajuće kolone, bioreaktore s povratnim tokom podloge, s čvrstim slojem, s konvektivnim miješanjem (za anaerobne procese) te metode prijenosa biotehnoloških procesa u veće mjerilo. Tijekom vježbi u praktikumu studenti će provesti određivanje koncentracije biomase, karakteristike kisikove elektrode, kLa i brzine prijenosa kisika, specifične brzine potrošnje kisika različitih mikroorganizama, vremena miješanja, homogenizacije i cirkulacijskog vremena u bioreaktorima, operacijskih karakteristika bioreaktora (bioreaktori s mješalom, barbotirajućih kolona, “air-lift, bioreaktora s fluidiziranim i čvrstim slojem, cijevni bioreaktora). Provest će se šaržni i kontinuirani uzgoji mikroorganizama na različitim limitnim supstratima (C, N i P izvori). Tijekom seminara studenti će izračunavati bilance prijenosa mase, topline i momenta za homogene i nehomogene sustave (u ustaljenom i neustaljenom stanju) za standardne procesne aparate, te izvršiti proračune prije navedenih tipova bioreaktora.
- Nositelj kolegija: Božidar Šantek
- Izvođač kolegija: Nenad Marđetko
- Izvođač kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Izvođač kolegija: Antonija Trontel
- Nositelj kolegija: Tibela Landeka Dragičević
- Izvođač kolegija: Dijana Grgas
- Nositelj kolegija: Verica Dragović-Uzelac
- Izvođač kolegija: Danijela Bursać Kovačević
- Izvođač kolegija: Ena Cegledi
- Izvođač kolegija: Ivona Elez Garofulić
- Izvođač kolegija: Sandra Pedisić
- Nositelj kolegija: Tibela Landeka Dragičević
- Izvođač kolegija: Dijana Grgas
- Izvođač kolegija: Tea Štefanac
- Nositelj kolegija: Tibela Landeka Dragičević
- Izvođač kolegija: Dijana Grgas

Ovaj kolegij je namijenjen studentima diplomskog studija Bioprocesno inženjerstvo koji su na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisali izborni predmet Biotehnološka proizvodnja octa. Svrha je pružiti studentima pregledan materijal iz kojeg bi mogli spremati ispit i dobiti stručno znanje potrebno u vođenju pogona. Dodatno, gradivo bi trebalo poslužiti kao svojevrsni kratki priručnik svima onima koje životni put nanese u proizvodnju octa. Kolegij je namijenjen prvenstveno za učenje i upoznavanje industrijskih tehnika i postupaka u proizvodnji octa. Pri tome je težište postavljeno na tehnološka rješenja koja se primjenjuju u srednjoeuropskom prostoru. No, kako su današnje tehnike proizvodnje razvijene iz postupaka koje smo koristili u prošlosti, radi lakšeg razumijevanja suvremenih tehnoloških postrojenja dat je kratak prikaz starijih zanatskih, tradicionalnih i starijih industrijskih načina proizvodnje.
- Nositelj kolegija: Antonija Trontel
- Izvođač kolegija: Nenad Marđetko
- Izvođač kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Nositelj kolegija: Vesna Zechner-Krpan
- Izvođač kolegija: Vlatka Petravić Tominac
- Nositelj kolegija: Marina Cvjetko Bubalo
- Izvođač kolegija: Marijan Logarušić
- Izvođač kolegija: Ivana Radojčić Redovniković
- Nositelj kolegija: Dubravka Novotni
- Izvođač kolegija: Nikolina Čukelj Mustač
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko

- Nositelj kolegija: Jasna Novak
- Izvođač kolegija: Martina Banić
- Izvođač kolegija: Katarina Butorac
- Izvođač kolegija: Blaženka Kos
- Izvođač kolegija: Andreja Leboš Pavunc
- Nositelj kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
- Izvođač kolegija: Tena Niseteo
- Nositelj kolegija: Darija Vranešić Bender
- Izvođač kolegija: Željko Krznarić
- Izvođač kolegija: Ana-Marija Liberati Pršo
- Izvođač kolegija: Zvonimir Šatalić
- Nositelj kolegija: Martina Bituh
- Nositelj kolegija: Andreja Leboš Pavunc
- Izvođač kolegija: Marija Badanjak Sabolović
- Izvođač kolegija: Sandra Balbino
- Izvođač kolegija: Mara Banović
- Izvođač kolegija: Slobodan Barbarić
- Izvođač kolegija: Lidija Barišić
- Izvođač kolegija: Irena Barukčić Jurina
- Izvođač kolegija: Ingrid Bauman
- Izvođač kolegija: Sunčica Beluhan
- Izvođač kolegija: Maja Benković
- Izvođač kolegija: Ana Bielen
- Izvođač kolegija: Tomislav Bosiljkov
- Izvođač kolegija: Rajka Božanić
- Izvođač kolegija: Mladen Brnčić
- Izvođač kolegija: Danijela Bursać Kovačević
- Izvođač kolegija: Irena Colić Barić
- Izvođač kolegija: Selma Cvijetić-Avdagić
- Izvođač kolegija: Marina Cvjetko Bubalo
- Izvođač kolegija: Mojca Čakić Semenčić
- Izvođač kolegija: Iva Čanak
- Izvođač kolegija: Nikolina Čukelj Mustač
- Izvođač kolegija: Mirjana Čurlin
- Izvođač kolegija: Duška Ćurić
- Izvođač kolegija: Josip Ćurko
- Izvođač kolegija: Natka Ćurko
- Izvođač kolegija: Maja Dent
- Izvođač kolegija: Janko Diminić
- Izvođač kolegija: Senka Djaković
- Izvođač kolegija: Verica Dragović-Uzelac
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Filip Dujmić
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Ivona Elez Garofulić
- Izvođač kolegija: Jadranka Frece
- Izvođač kolegija: Jasenka Gajdoš Kljusurić
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Dijana Grgas
- Izvođač kolegija: Zoran Herceg
- Izvođač kolegija: Predrag Horvat
- Izvođač kolegija: Anita Horvatić
- Izvođač kolegija: Reno Hrašćan
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Mirela Ivančić Šantek
- Izvođač kolegija: Damir Iveković
- Izvođač kolegija: Ivone Jakaša
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Damir Ježek
- Izvođač kolegija: Tamara Jurina
- Izvođač kolegija: Ana Jurinjak Tušek
- Izvođač kolegija: Sven Karlović
- Izvođač kolegija: Irena Keser
- Izvođač kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Draženka Komes
- Izvođač kolegija: Blaženka Kos
- Izvođač kolegija: Veronika Kovač
- Izvođač kolegija: Monika Kovačević
- Izvođač kolegija: Karin Kovačević Ganić
- Izvođač kolegija: Klara Kraljić
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Željko Krznarić
- Izvođač kolegija: Grozdana Kuleš
- Izvođač kolegija: Mia Kurek
- Izvođač kolegija: Tibela Landeka Dragičević
- Izvođač kolegija: Irena Landeka Jurčević
- Izvođač kolegija: Jasmina Lapić
- Izvođač kolegija: Karlo Lelas
- Izvođač kolegija: Branka Levaj
- Izvođač kolegija: Katarina Lisak Jakopović
- Izvođač kolegija: Ksenija Markov
- Izvođač kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Irena Martinis
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Marin Matošić
- Izvođač kolegija: Helga Medić
- Izvođač kolegija: Jasna Mrvčić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Izvođač kolegija: Antonela Ninčević Grassino
- Izvođač kolegija: Jasna Novak
- Izvođač kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Dubravka Novotni
- Izvođač kolegija: Marko Obranović
- Izvođač kolegija: Ines Panjkota Krbavčić
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Izvođač kolegija: Sandra Pedisić
- Izvođač kolegija: Vlatka Petravić Tominac
- Izvođač kolegija: Martina Piasek
- Izvođač kolegija: Marjan Praljak
- Izvođač kolegija: Ivana Radojčić Redovniković
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Izvođač kolegija: Dario Rahelić
- Izvođač kolegija: Maja Repajić
- Izvođač kolegija: Tonči Rezić
- Izvođač kolegija: Anet Režek Jambrak
- Izvođač kolegija: Suzana Rimac Brnčić
- Izvođač kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Ivana Rumora Samarin
- Izvođač kolegija: Mauro Serafini
- Izvođač kolegija: Anita Slavica
- Izvođač kolegija: Igor Slivac
- Izvođač kolegija: Damir Stanzer
- Izvođač kolegija: Antonio Starčević
- Izvođač kolegija: Igor Stuparević
- Izvođač kolegija: Ivan-Krešimir Svetec
- Izvođač kolegija: Marina Svetec Miklenić
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Izvođač kolegija: Zvonimir Šatalić
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
- Izvođač kolegija: Dubravka Škevin
- Izvođač kolegija: Anamarija Štafa
- Izvođač kolegija: Filip Šupljika
- Izvođač kolegija: Jagoda Šušković
- Izvođač kolegija: Lidija Šver
- Izvođač kolegija: Renata Teparić
- Izvođač kolegija: Marina Tomašević
- Izvođač kolegija: Antonija Trontel
- Izvođač kolegija: Nada Vahčić
- Izvođač kolegija: Davor Valinger
- Izvođač kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Izvođač kolegija: Tomislav Vladušić
- Izvođač kolegija: Aleksandra Vojvodić Cebin
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko
- Izvođač kolegija: Darija Vranešić Bender
- Izvođač kolegija: Ana Vukelić
- Izvođač kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Izvođač kolegija: Vesna Zechner-Krpan
- Izvođač kolegija: Jurica Žučko
- Izvođač kolegija: Bojan Žunar
- Nositelj kolegija: Ines Panjkota Krbavčić
- Izvođač kolegija: Martina Bituh
- Izvođač kolegija: Ivana Rumora Samarin
- Nositelj kolegija: Sandra Balbino

Kolegij obuhvaća dvije glavne cjeline i to edukacija u nutricionizmu i komunikacijske vještine u nutricionizmu. Cilj edukacije u nutricionizmu je poznavanje teorija učenja i modela za promjenu prehrambenog ponašanja te njihova primjena u svrhu kreiranja i provedbe nutricionističkog savjetovanja, edukacije ili intervencije u svim populacijskim skupinama. Cilj komunikacijskih vještina u nutricionizmu je osvještavanje i razumijevanje osnova uspješne komunikacije i usvajanje tehnika i vještina potrebnih za uspješnu komunikaciju s pojedincima, u grupi i s publikom u vidu nutricionističkog savjetovanja.
- Nositelj kolegija: Martina Bituh
- Izvođač kolegija: Ana Ilić

- Nositelj kolegija: Ivona Elez Garofulić
- Izvođač kolegija: Ena Cegledi
- Izvođač kolegija: Verica Dragović-Uzelac
- Izvođač kolegija: Maja Repajić
- Nositelj kolegija: Ana Kovačić
- Izvođač kolegija: Dijana Njerš
- Nositelj kolegija: Ana Kovačić
- Izvođač kolegija: Dijana Njerš
- Nositelj kolegija: Željko Krznarić
- Izvođač kolegija: Iva Hojsak
- Izvođač kolegija: Ana-Marija Liberati Pršo
- Izvođač kolegija: Darija Vranešić Bender
- Nositelj kolegija: Ivana Radojčić Redovniković
- Izvođač kolegija: Marina Cvjetko Bubalo
- Nositelj kolegija: Reno Hrašćan
- Izvođač kolegija: Ana Bielen
- Izvođač kolegija: Dora Pavić
- Izvođač kolegija: Lidija Šver
- Izvođač kolegija: Tomislav Vladušić
Definitions, functions and classification of packaging materials (basic, with regard to: waste, handling, material type). Functions and importance of food packaging. Materials (wood; glass, metal, paper, plastics, laminates, biodegradable and edible materials). Packaging manufacture (injection moulding, pressing, blowing, extrusion, calendering, blow moulding, two- and three-piece metal cans production, glass and plastic bottles manufacture). Packaging forms and shapes (covers, bags and pouches, boxes, barrels, containers, bottles, cans, jars, etc. Stoppers and Closures. Packaging methods: aseptic, vacuum, modified/controlled, active and intelligent packaging, microwave packaging (susceptors). Food/packaging interaction (gas and water vapour permeability, corrosion, migration). Handling, transportation and warehouses. Food contact material (FCM) regulations (RH, EU). Packaging and environment (package waste and recycling).
- Nositelj kolegija: Mario Ščetar
- Izvođač kolegija: Mia Kurek
- Nositelj kolegija: Ivan-Krešimir Svetec
- Izvođač kolegija: Ana Slišković
- Izvođač kolegija: Marina Svetec Miklenić
- Nositelj kolegija: Marina Svetec Miklenić
- Izvođač kolegija: Ivan-Krešimir Svetec
- Nositelj kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Helga Medić
- Nositelj kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Helga Medić
- Nositelj kolegija: Martina Bituh
- Izvođač kolegija: Ivana Rumora Samarin

- Nositelj kolegija: Lidija Šver
- Izvođač kolegija: Ana Bielen
- Izvođač kolegija: Ruža Frkanec
- Izvođač kolegija: Alenka Gagro
- Izvođač kolegija: Reno Hrašćan
- Izvođač kolegija: Alemka Markotić
- Izvođač kolegija: Tomislav Vladušić
- Nositelj kolegija: Lidija Šver
- Izvođač kolegija: Alenka Gagro
- Izvođač kolegija: Alemka Jaklin Kekez
- Izvođač kolegija: Nives Pustišek
- Izvođač kolegija: Mirjana Turkalj
- Izvođač kolegija: Ksenija Vitale

Signalne molekule i njihovi receptori čine temelj stanične komunikacije, osiguravajući da stanice odgovaraju na vanjske i unutarnje signale. Složena mreža signalnih putova regulira bitne biološke procese, od imunoloških odgovora i popravka tkiva do rasta i diferencijacije. Međutim, poremećaji u tim signalnim mehanizmima pridonose razvoju različitih bolesti, od raka do neurodegenerativni oboljenja. Razumijevanje ovih molekularnih interakcija omogućuje razvoj novih lijekova, budući da signalne molekule i njihovi receptori predstavljaju potencijalne terapijske ciljeve za liječenje različitih medicinskih stanja.
Kolegijem su pokrivena osnovna znanja o:
- Signalne molekule i receptori
Interakcije organizma i okoline. Signalne molekule: citokini, faktori rasta, hormoni, neurotransmiteri, male molekule. Struktura i smještaj receptora u stanicama: receptori povezani s G-proteinima, receptorske tirozin-kinaze, receptori ionskih kanala, protein tirozin-kinaze.
- Interakcije molekula i receptora-odabrani primjeri
Interakcije stanica-stanica i stanica-izvanstanični matriks. Vrste veza između stanica i okoline. Molekule ekstracelularnog matriksa-vrste i uloga. Vrste faktora rasta (EGF, FGF, VEGF, PDGF) i signalni putovi. Uloga faktora rasta u nastajanju tumora. Peptidni i steroidni hormoni -signalni putovi i učinci na stanicu.
Neurotransmisija i neuroregulacija u organizmu. Sinaptički prijenos. Vrste neurotransmitera-acetilkolin, glutamat, glicin, GABA, dopamin, serotonin, epinefrin. Neurodegenerativne bolesti (Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, multipla skleroza).Mehanizmi nastajanja karcinoma-signalni putovi. Razumijevanje signalnih putova kao temelj razvoja lijekova za tretman karcinoma (primjeri: Herceptin i Gleevec)
- Stanična smrt (Apoptoza)
Apoptoza i uloga u organizmu. Signalni put preko receptora smrti i mitohondrijski put apoptoze. Nekroza stanice. Metode određivanja apoptoze u stanicama-DNA elektroforeza, fluorescentna mikroskopija, protočna citometrija, određivanje kaspaza.
- Nositelj kolegija: Kristina Radošević
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Igor Slivac
- Nositelj kolegija: Mirela Ivančić Šantek
- Izvođač kolegija: Tonči Rezić
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Nositelj kolegija: Dubravka Škevin
- Izvođač kolegija: Sandra Balbino
- Izvođač kolegija: Klara Kraljić
- Izvođač kolegija: Marko Obranović
- Nositelj kolegija: Helga Medić
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Nositelj kolegija: Draženka Komes
- Izvođač kolegija: Danijela Šeremet
- Izvođač kolegija: Aleksandra Vojvodić Cebin
- Nositelj kolegija: Karin Kovačević Ganić
- Izvođač kolegija: Natka Ćurko
- Izvođač kolegija: Marina Tomašević
- Nositelj kolegija: Branka Levaj
- Izvođač kolegija: Danijela Bursać Kovačević
- Izvođač kolegija: Verica Dragović-Uzelac
- Izvođač kolegija: Ivona Elez Garofulić
- Izvođač kolegija: Maja Repajić
- Nositelj kolegija: Dubravka Novotni
- Izvođač kolegija: Nikolina Čukelj Mustač
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko

U uvodnom dijelu opisana je podjela i biogenetsko podrijetlo prirodnih spojeva kao produkata primarnog i sekundarnog metabolizma. U početnim poglavljima obrađuju se ugljikohidrati i lipidi u smislu proširenja enciklopedijskih znanja stečenih o tim temeljnim biomolekulama u preddiplomskom studiju. Posebna pozornost posvećena je sekundarnim metabolitima u sklopu sljedećih poglavlja: terpenoidi, alkaloidi, šikimati-lignani, polifenoli, prostaglandini, feromoni i flavonoidi. Prikazane su njihove biosinteze, biološko odnosno ekološko djelovanje i postupci razdjeljivanja/ identifikacije iz prirodnog materijala. Cilj modula: Proširiti i produbiti znanja o prirodnim spojevima stečenim na preddiplomskom studiju, te tako osigurati temelj za primjenu naučenog znanja u istraživačkom kontekstu.
- Nositelj kolegija: Veronika Kovač
- Izvođač kolegija: Senka Djaković
- Izvođač kolegija: Monika Kovačević
- Izvođač kolegija: Jasmina Lapić
- Nositelj kolegija: Mirela Ivančić Šantek
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Nositelj kolegija: Marijo Ćaćić
- Nositelj kolegija: Ivana Rumora Samarin
- Izvođač kolegija: Anja Katić
- Izvođač kolegija: Antonija Sulimanec Grgec
- Nositelj kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Ana Huđek Turković
- Nositelj kolegija: Marijo Ćaćić
- Nositelj kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
- Izvođač kolegija: Irena Keser
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Ivana Hebrang Grgić
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Ivana Hebrang Grgić
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević

- Nositelj kolegija: Ksenija Markov
- Izvođač kolegija: Iva Čanak
- Izvođač kolegija: Nina Čuljak
- Izvođač kolegija: Jadranka Frece
- Izvođač kolegija: Ivana Repić
- Nositelj kolegija: Sunčica Beluhan
- Nositelj kolegija: Blaženka Kos
- Izvođač kolegija: Martina Banić
- Izvođač kolegija: Katarina Butorac
- Izvođač kolegija: Andreja Leboš Pavunc
- Izvođač kolegija: Jasna Novak
- Nositelj kolegija: Josip Ćurko
- Izvođač kolegija: Iva Blašković
- Izvođač kolegija: Vlado Crnek
- Izvođač kolegija: Marin Matošić
- Nositelj kolegija: Mirjana Čurlin
- Nositelj kolegija: Igor Stuparević
- Izvođač kolegija: Vedranka Fajdetic
- Izvođač kolegija: Romana Ivković
- Izvođač kolegija: Antonia Paić
- Izvođač kolegija: Bojan Žunar
- Nositelj kolegija: Suzana Rimac Brnčić
- Izvođač kolegija: Marija Badanjak Sabolović
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Nositelj kolegija: Suzana Rimac Brnčić
- Izvođač kolegija: Marija Badanjak Sabolović
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
Predavanja: Trendovi razvoja prehrambeno-procesnog inženjerstva. Obrada hrane serijom procesnih prepreka. Homeostaza mikroorganizama. Razvoj novih tehnika procesiranja hrane. Napredne toplinske tehnike. Toplinski procesi sa direktnom ili radijacijskom energijom. Dielektrično zagrijavanja – princip, primjena, oprema. Mikrovalno zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Omsko zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Infracrveno zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Obrada hrane hladnim i toplim elektromagnetnim zračenjem. Procesiranje hrane pulsirajućim svjetlom – princip i oprema. Elektrotehnologije. Procesiranje hrane električnim poljem – princip, primjena i oprema. Oscilirajuće magnetsko polje - princip, primjena, oprema. Visokonaponsko električno pražnjenje (hladna plazma) – mogućnosti primjene. Napredni oksidacijski procesi u prehrambenoj industriji. Procesiranja hrane visokim hidrostatskim tlakom – princip, primjena i oprema. Procesiranje hrane ultrazvukom – princip, primjena i oprema. Procesiranje hrane subkritičnim i superkritičnim fluidima. Primjena novih tehnika pri obradi nuspoizvoda prehrambene industrije. Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji. Ambalažni materijali razvijeni za prehrambene proizvode obrađene novih tehnikama. Vježbe i seminari: Primjena elektro tehnologija (Plazma, PEP), obrada hrane ultrazvukom, obrada hrane pulsirajućim svjetlom, obrada hrane visokim tlakom, ekstrakcije superkritičnim CO2 i primjenom mikrovalnog zagrijavanja, 3D printanje hrane, određivanje antioksidativnog potencijala namirnica, određivanje slobodnih radikala u hrani nakon primjene različitih inovativnih tehnika, razvoj novih proizvoda primjenom inovativnih procesnih tehnika. |
- Nositelj kolegija: Zoran Herceg
- Izvođač kolegija: Višnja Stulić
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
- Izvođač kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Nositelj kolegija: Jurica Žučko
- Nositelj kolegija: Mia Kurek
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
- Nositelj kolegija: Lidija Barišić
- Izvođač kolegija: Veronika Kovač
- Nositelj kolegija: Dario Rahelić
- Izvođač kolegija: Irena Martinis
- Izvođač kolegija: Mirna Šporčić

Kroz predmet naglasak se daje osnovama mjernih metoda koje se koriste u nutricionizmu i kontroli hrane . Svaki laboratorij ili pripremnica hrane prikuplja podatke u kontroliranim uvjetima. Eksperimentalna mjerenja (laboratorijska ili prikupljena iz upitnika) u području nutricionizma i kontrole hrane često predstavljaju podatke koji je nužno dodatno obraditi. Kolegij će se osvrnuti na tipove grešaka koje se prilikom mjerenja mogu dogoditi i kakav je njihov utjecaj na konačan rezultat te kako pravilno izbjeći krivu interpretaciju takvih rezultata. Također će se obrađivati mjereni podaci i osnovni statistički parametri, te će se dati osvrt na važnost analize mjernih pogrešaka i izbora mjerene metode i instrumenata. Obraditi će se mjerenja koja nisu neposredno vezana za računalo (npr. antropometrijska mjerenja: tjelesna visina, tjelesna masa, električna konduktivnost i impedancija (mjerenje masnog tkiva), te mjerni sustavi koji su računalom povezani sa mjernom instrumentacijom (npr. masa, tlak, temperatura, vlažnost, automatski FIA mjerni sustavi). Mjerni sustavi računalno povezani s mjernom instrumentacijom vrlo su važne u pripremnicama hrane, skladištima, distribuciji, proizvodnim jedinicama, te kontrolnim laboratorijima. Svi postupci i primjeri mjerenih metoda su popraćena s prikazima primjene u praksi.
- Nositelj kolegija: Jasenka Gajdoš Kljusurić
- Izvođač kolegija: Tamara Jurina
- Izvođač kolegija: Ana Jurinjak Tušek
- Izvođač kolegija: Davor Valinger
- Nositelj kolegija: Igor Slivac
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Nositelj kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
Definicije, klasifikacija i podjela ambalaže (osnovna, s aspekta: otpada, rukovanja, vrste materijala). Funkcije i značaj pakiranja. Materijali (drvo, staklo, metal, papir, plastika, složeni ambalažni materijali, biorazgradljiva i jestiva ambalaža). Proizvodnja materijala. Metode prerade (injekcijsko prešanje, puhanje, lijevanje, ekstruzija, kalendiranje, istezanje folija, duboko izvlačenje, spajanje; izrada dvodijelnih i trodijelnih limenki; izrada staklenki, plastenki). Strojevi za omatanje i pakiranje. Ambalažni oblici: omoti, vreće i vrećice, kutije, sanduci, bačve, kante, boce, limenke, staklenke, plastenke, tube, čaše. Čepovi i zatvarači. Sustavi pakiranja prema vrsti proizvoda. Metode pakiranja hrane: aseptičko pakiranje, vakuum pakiranje, pakiranje u kontroliranoj/modificiranoj atmosferi, aktivna i inteligentna ambalaža, ambalaža za mikrovalne pećnice (susceptori). Interakcija hrana-ambalaža (korozija, migracija, propusnost na plinove i vodenu paru). Rukovanje i transport. Vrste transporta. Skladišta. Zakonska regulativa (RH, EU) materijala koji dolaze u dodir s hranom. Ambalaža i okoliš (ambalažni otpad i reciklaža).
- Nositelj kolegija: Mia Kurek
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
- Nositelj kolegija: Irena Keser
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
- Izvođač kolegija: Jasmina Ranilović
- Nositelj kolegija: Selma Cvijetić-Avdagić
- Izvođač kolegija: Ana Ilić

- Nositelj kolegija: Ivona Elez Garofulić
- Izvođač kolegija: Ena Cegledi
- Izvođač kolegija: Draženka Komes
- Izvođač kolegija: Karin Kovačević Ganić
- Izvođač kolegija: Klara Kraljić
- Izvođač kolegija: Jasna Mrvčić
- Izvođač kolegija: Dubravka Novotni
- Izvođač kolegija: Marko Obranović
- Izvođač kolegija: Damir Stanzer
- Izvođač kolegija: Danijela Šeremet
- Izvođač kolegija: Dubravka Škevin
- Izvođač kolegija: Aleksandra Vojvodić Cebin
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko
- Nositelj kolegija: Rajka Božanić
- Izvođač kolegija: Irena Barukčić Jurina
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Katarina Lisak Jakopović
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Helga Medić
- Izvođač kolegija: Sanja Vidaček Filipec
- Nositelj kolegija: Dubravka Škevin
- Izvođač kolegija: Klara Kraljić
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Marko Obranović
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko
- Nositelj kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Izvođač kolegija: Zoran Herceg
- Izvođač kolegija: Višnja Stulić
- Izvođač kolegija: Mario Ščetar
- Nositelj kolegija: Irena Keser

Cilj predmeta je stjecanje temeljnih znanja i vještina, kao i sposobnost rješavanja problema dobivanja biološki aktivnih spojeva važnih u farmaceutici, biotehnologiji, prehrambenoj industriji, poljoprivredi.
Predmet uključuje razmatranje osnovnih pojmova u području stereokemije, te različite metode razdvajanja racemata. Definicija i podjela lipaza (mikrobne i fungalne) te njihova primjena u stereoselektivnim sintezama optički čistih spojeva. Korištenje kiralnih sintona u sintezi biološki aktivnih ili industrijski važnih spojeva. Računanje enantiomernog i dijasteromernog viška. Primjena i određivanje parametara efikasnosti kiralnih kolona za HPLC i GC. Vježbe i seminari bi uključivali dobivanje optički čistih alkohola i diola iz prokiralnih ili meso- ili racemičnih početnih spojeva te priprava optički aktivnih polihidroksi-spojeva.
- Nositelj kolegija: Senka Djaković
- Izvođač kolegija: Jasmina Lapić
- Nositelj kolegija: Blaženka Kos
- Izvođač kolegija: Martina Banić
- Izvođač kolegija: Katarina Butorac
- Izvođač kolegija: Andreja Leboš Pavunc
- Izvođač kolegija: Jasna Mrvčić
- Izvođač kolegija: Jasna Novak
- Nositelj kolegija: Blaženka Kos
- Izvođač kolegija: Martina Banić
- Izvođač kolegija: Katarina Butorac
- Izvođač kolegija: Andreja Leboš Pavunc
- Izvođač kolegija: Jasna Mrvčić
- Izvođač kolegija: Jasna Novak
- Nositelj kolegija: Janko Diminić
- Izvođač kolegija: Antonio Starčević
- Nositelj kolegija: Vlatka Petravić Tominac
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Izvođač kolegija: Božidar Šantek
- Nositelj kolegija: Jasna Mrvčić
- Izvođač kolegija: Karla Hanousek Čiča
- Izvođač kolegija: Damir Stanzer
- Nositelj kolegija: Natka Ćurko
- Izvođač kolegija: Marina Tomašević
- Nositelj kolegija: Jurica Žučko
- Izvođač kolegija: Antonio Starčević
- Nositelj kolegija: Sandra Balbino

- Nositelj kolegija: Ana Jurinjak Tušek
- Izvođač kolegija: Maja Benković
- Izvođač kolegija: Jasenka Gajdoš Kljusurić
- Izvođač kolegija: Tamara Jurina
- Izvođač kolegija: Davor Valinger
PREDAVANJA:
Definicija novog proizvoda. Proizvodni program. Kvaliteta proizvoda. Funkcionalnost proizvoda. Marka i ambalaža proizvoda. Imidž proizvoda. Faze životnog ciklusa proizvoda. Faza stvaranja ideje o proizvodu. Faza uvođenja proizvoda na tržište. Faza rasta proizvoda. Faza zrelosti proizvoda. Iznalaženje novih područja primjene proizvoda. Faza starenja i odumiranja proizvoda. Planiranje proizvoda - brainstorming ili tehnika skupnog mišljenja. Osnove za razvoj novih proizvoda. Usavršavanje postojećih proizvoda. Benchmarking. Vrste benchmarkinga (opći, funkcionalni, natjecateljski i interni). Pokazatelji uspješnosti provedenog benchmarkinga. Metodologija procesa inovacija. Faze razvoja novih proizvoda. Faza stvaranja ideje o proizvodu. Faza razvoja proizvoda. Interna i eksterna evaluacija. Razvoj ambalaže. Razvoj proizvodnog procesa. Ispitivanje trajnosti proizvoda. Ispitivanje tržišta. Marketing i komercijalizacija novog proizvoda. Što čini razlika između gubitnika i dobitnika tijekom razvoja novih prehrambenih proizvoda. Intelektualno vlasništvo i osnove modernog patentnog sustava.
SEMINARI:
Projekt razvoja novog proizvoda prema razvojnim fazama. Ulazni zahtjevi sa hodogramom planiranih aktivnosti. Definiranje vrste proizvoda. Definiranje tehnološkog procesa. Priprema dizajna ambalaže. Laboratorijske probe te definiranje receptura i normativa. Industrijska proba. Priprema za propagandne aktivnosti. Kalkulacije. Proizvodačke specifikacije. Prva proizvodnja i planovi proizvodnje. Izvješća sa degustacija. Marketinška obrada tržišta. Potrebne izmjene u recepturi, tehnologiji, na temelju izvješća sa degustacija.
- Nositelj kolegija: Zoran Herceg
- Izvođač kolegija: Verica Dragović-Uzelac
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Draženka Komes
- Izvođač kolegija: Karin Kovačević Ganić
- Izvođač kolegija: Višnja Stulić
- Izvođač kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Nositelj kolegija: Mirjana Čurlin
- Nositelj kolegija: Marina Tomašević
- Izvođač kolegija: Natka Ćurko
- Izvođač kolegija: Karin Kovačević Ganić
- Nositelj kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Nositelj kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
General Shelf Life Analysis Requirements. Effect of packaging material on product shelf-life. Barrier characteristics of packaging materials. Factors affecting permeation characteristics of packaging materials. Packaging permeation on: gases, water vapour. Effect of packaging methods on product shelf-life. Effects of environmental factors on product shelf-life. Shelf-life protocols: Challenge study; Accelerated shelf life testing; Confirmatory storage study; On-going shelf life monitoring. Food-package interaction (corrosion, migration: global, specific). Packaging and moisture transfer. Permeability and Shelf Life. Water Vapor Permeability of Packaging: Moisture gain; Moisture loss solution. Evaluation of the rate of oxidation of foods packaged in a semipermeable pouch. Oxygen permeation. Sustainability and development of new food packaging materials and their impact on shelf life. Packaging laws and regulations (EU). The kinetic model. Seminars: Shelf-life determination: case studies. Tasks definition and allocation. Seminars presentation by students.
- Nositelj kolegija: Mario Ščetar
- Izvođač kolegija: Mia Kurek
- Nositelj kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Ksenija Marković
- Nositelj kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Blaženka Kos
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Dubravka Škevin
- Nositelj kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar

- Nositelj kolegija: Maja Repajić
- Izvođač kolegija: Nikolina Čukelj Mustač
- Izvođač kolegija: Dijana Grgas
- Izvođač kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Tibor Janči
- Izvođač kolegija: Klara Kraljić
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Ivana Rumbak
- Izvođač kolegija: Marina Svetec Miklenić
- Izvođač kolegija: Tomislava Vukušić Pavičić
- Nositelj kolegija: Ivana Rumora Samarin
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Nives Marušić Radovčić
- Izvođač kolegija: Helga Medić
- Nositelj kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Danijela Bursać Kovačević
- Izvođač kolegija: Verica Dragović-Uzelac
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Jelka Pleadin
- Izvođač kolegija: Ivan-Krešimir Svetec
- Izvođač kolegija: Bojan Žunar
- Nositelj kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Verica Dragović-Uzelac
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Ivona Elez Garofulić
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Ksenija Marković
- Izvođač kolegija: Jelka Pleadin
- Izvođač kolegija: Ivan-Krešimir Svetec
- Izvođač kolegija: Bojan Žunar
- Nositelj kolegija: Dubravka Novotni
- Izvođač kolegija: Nikolina Čukelj Mustač
- Izvođač kolegija: Duška Ćurić
- Izvođač kolegija: Bojana Voučko
- Nositelj kolegija: Božidar Šantek
- Izvođač kolegija: Sunčica Beluhan
- Izvođač kolegija: Nenad Marđetko
- Izvođač kolegija: Mario Novak
- Izvođač kolegija: Mladen Pavlečić
- Nositelj kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Marina Cvjetko Bubalo
- Izvođač kolegija: Ivana Radojčić Redovniković
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Izvođač kolegija: Igor Slivac
- Nositelj kolegija: Igor Slivac
- Izvođač kolegija: Marina Cvjetko Bubalo
- Izvođač kolegija: Višnja Gaurina Srček
- Izvođač kolegija: Ivana Radojčić Redovniković
- Izvođač kolegija: Kristina Radošević
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Ana Huđek Turković
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Ana Huđek Turković
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Nositelj kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Ksenija Durgo
- Izvođač kolegija: Marina Miletić
- Izvođač kolegija: Teuta Murati
- Nositelj kolegija: Teuta Murati
- Izvođač kolegija: Ivana Kmetič
- Izvođač kolegija: Marina Miletić

- Nositelj kolegija: Zvonimir Šatalić
- Izvođač kolegija: Ana Ilić
- Izvođač kolegija: Irena Keser
- Izvođač kolegija: Ines Panjkota Krbavčić
- Izvođač kolegija: Ivana Rumora Samarin
Opći zahtjevi za analizom trajnosti. Utjecaj vanjskih čimbenika na trajnost hrane. Protokol ispitivanja roka trajnosti. Studija izazova. Ubrzani test trajnosti. Potvrdna studija trajnosti. Praćenje roka valjanosti. Čimbenici koji utječu na propusnost ambalaže i rok trajnosti proizvoda. Propusnost ambalaže na: plinove; vodenu paru. Omjer permabilnosti (selektivnost materijala). Migracija u sustavu hrana-ambalaža. Trajnost s obzirom na: Povećanje udjela vlage; Gubitak vlage. Utjecaj reakcija oksidacije na trajnost hrane upakirane u polupropusnu ambalažu. Kinetički model. Određivanje trajnosti hrane čuvane u hladnjaku i zamrzivaču. Preporučeni udio plinova za pakiranje hrane u MA, u ovisnosti o proizvodu: svježe voće i povrće: brzina respiracije; brzina stvaranja etilena. Održivost i razvoj novih materijala za pakiranje hrane te njihov utjecaj na rok trajnosti. Primjeri određivanja trajnosti prehrambenih proizvoda. Definiranje i podjela zadataka. Seminarska izlaganja studenata. |
- Nositelj kolegija: Mario Ščetar
- Izvođač kolegija: Mia Kurek
- Nositelj kolegija: Ksenija Vitale
- Izvođač kolegija: Martina Bituh
- Nositelj kolegija: Mirjana Hruškar
- Izvođač kolegija: Saša Drakula
- Izvođač kolegija: Marina Krpan
- Izvođač kolegija: Ksenija Marković
- Nositelj kolegija: Sven Karlović
- Izvođač kolegija: Tomislav Bosiljkov
- Izvođač kolegija: Mladen Brnčić
- Izvođač kolegija: Filip Dujmić
- Izvođač kolegija: Damir Ježek
- Izvođač kolegija: Mirna Tadić
- Nositelj kolegija: Mojca Čakić Semenčić
- Izvođač kolegija: Anita Horvatić
- Izvođač kolegija: Marko Nuskol