Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Život i razlike između životinja, biljaka i čovjeka. Veličina, oblik i simetrije životinja. Osnove citologij... više

Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, posebno kemije. Prog... više

Modul biljni patogeni daje pregled temeljnih znanja o svim uzročnicima biotskih biljnih bolesti ili parazitskih biljnih bolesti. U sklopu predavanja dat će se p... više

Predmet omogućuje stjecanje temeljnih znanja o strukturi eukariotske biljne stanice, građi kormofitskog biljnog organizma te biljnoj raznolikosti.... više

Integriranje elementarnih znanja o biologiji i ekologiji biljnih vrsta i njihovih staništa. Na temelju ekoloških parametara klasifikacija najvažnijih biljnih vr... više

Postupcima koji se provode u stočarstvu da se spriječi onečišćavanje okoliša daje se sve veće značenje jer 90% od ukupne emisije NH3 i 25% metana potječu od ani... više

O važnosti pravilnog postupanja s domaćim životinjama govori činjenica da je većina zemalja zakonski odredila načine postupanja prema životinjama. U okviru ovog... više

Reljef predstavlja jednu od najvažnijih krajobraznih osobina određenog prostora. Stoga se nameće potreba da se studenti preddiplomskog studija Krajobrazne arhit... više

Hranidba je temelj stočarstva jer domaće životinje pretvaraju krmu u hranu za ljude. Dodatno, obrok životinja bitno određuje zdravstvenu ispravnost, visinu i kvalitetu animalnih proizvoda, očuvanje okoliša i cijenu proizvodnje u kojoj je krma najveći pojedinačni trošak. Svrha studija je naučiti studente rukovati s hranjivim tvarima kao osnovnom kategorijom hranidbe životinja. U Općoj hranidbi studenti će se upoznati s hranjivim tvarima - voda, minerali, ugljikohidrati (energija), lipidi - bitne masne kiseline, proteini - aminokiseline i vitamini. Dodatno, steći će znanje o metodama mjerenja sadržaja, probavljivosti i metabolizma hranjivih tvari u monogastričnih i poligastričnih životinja. Slijedi upoznavanje sa svojstvima hranjivih tvari: sadržaj u tijelu i proizvodima životinje, biodostupnosti (probava i metabolizam), pohrana, biološke funkcije, potrebe životinja, znakovi toksičnosti i manjka. U Hrani za životinje savladat će se sustavi procjene hranjivosti krme za pojedine vrste životinja te čimbenicima o kojima ona ovisi (agroekološki uvjeti, konzerviranje i prerada krmiva). Upoznat će se sa sadržajem hranjivih i nepoželjnih tvari u svježoj, siliranoj i sušenoj voluminoznoj krmi, energetskim, proteinskim i mineralnim krmivima te s djelovanjem dodataka. Zatim, govorit će se o kvaliteti animalne hrane na ljude, funkcionalnoj hrani i utjecaju hranidbe na okoliš. U Primijenjenoj hranidbi naučit će sustave procjene hranidbenih potreba goveda, ovaca, koza, svinja, peradi, konja i riba. Savladat će se sastavljanje obroka-krmnih smjesa koji na isplativi način zadovoljavaju potrebe životinja, nisu štetni po zdravlje ljudi i životinja te ne zagađuju okolinu.

 
 
 

Cilj predmeta je stjecanje znanja o invazivnim štetnim organizmima (štetnicima, korovima i biljnim patogenima) u poljoprivredi. Prepoznavanje socio-ekonomskog i ekološkog utjecaja invazivnih štetnih organizama na bioraznolikost, poljoprivredu i gospodarstvo te zdravlje ljudi. Upoznavanje s inovativnim metodama istraživanja raznolikosti invazivnih štetnih organizama. Kroz laboratorijske vježbe studenti se praktično upoznaju s identifikacijom invazivnih štetnih organizama te procjenama njihove brojnosti, a kroz grupne rasprave identificiraju se uzroci i posljedice njihovog javljanja u različitim ekološkim sustavima, te se raspravlja o raspoloživim mjerama suzbijanja. Kroz seminarski rad studenti produbljuju znanje, te se dodatno upoznavaju s trenutno prisutnim i i novim, potencijalnim invazivnim štetnim organizmima. Polaganje ispita se provodi preko pismene provjere znanja i usmenog ispita.

Zadaća modula je upoznati studente sa zadacima suvremene znanosti o ishrani bilja te njezin odnos prema srodnim disciplinama. Zatim, upoznati studente s defi... više

Sve veća konkurencija na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i sve manji dohodak poljoprivrednih proizvođača prisiljavaju seljačka gospodarstva da traže druge izvore dohotka. Jedna je od tih mogućnosti izravna prodaja.

Modul Izravna prodaja i prerada na seljačkom gospodarstvu daje studentima osnovna znanja koja su potrebna za razumijevanje tradicionalnih i novih kanala izravne prodaje u Hrvatskoj i u svijetu, kao i njihovu važnost za poljodjelstvo i seljačko gospodarstvo općenito. U okviru modula se daje pregled zakonskih propisa koji reguliraju izravnu prodaju i preradu na seljačkom gospodarstvu te osnove marketinga za izravnu prodaju. 

Proizvodnja domaćih mliječnih proizvoda obrađuje osnove tehnologije i temeljne zahtjeve koje gospodarstvo treba zadovoljiti da bi se bavilo ovom djelatnošću.

Prerada voća i povrća obrađuje osnove tehnologije prerade voća i povrća.

Proizvodnja domaćih voćnih rakija pruža znanja iz područja prerade voća u domaće voćne rakije.

Proizvodnja domaćih suhomesnatih proizvoda omogućuje studentima stjecanje znanja o osnovama tehnologije proizvodnje domaćih suhomesnatih proizvoda te uvjetima za obavljanje ove djelatnosti.

Seminari omogućuju studentima upoznavanje s proizvođačima koji se bave izravnom prodajom ili su zainteresirani za nju te metodologijom izrade poslovnog koncepta za bavljenje izravnom prodajom i preradom na gospodarstvu.

Polaganje ispita se provodi preko parcijalnog pismenog ispita, seminara i završnog ispita.

Cilj modula Kemija za studente agronomske struke jeste pružiti temeljna znanja iz kemije koja su neophodna za razumijevanje ključnih procesa i principa u poljoprivredi. Ovaj modul ima za cilj omogućiti studentima da steknu osnovno znanje o kemijskim svojstvima tvari, tipovima kemijskih reakcija, tipovima kemijske veze, biogenim elementima, otopinama, emulzijama, osnovama kemijske kinetike, termodinamike, elektrokemije, osnovama kemijskog računa i izražavnju sastava različtih uzoraka biljaka, tla, vode, gnojiva, pesticida i drugih agrokemikalija, kao i o kemijskim procesima koji se provode u poljoprivrednoj proizvodnji. Također cilj modul Kemija za studente agronomski struke je i razvijanje analitičkih i kritičkih vještina u vezi s primjenom kemijskih znanja i vještina u praksi poljoprivredne proizvodnje. Kroz interaktivne vježbe, laboratorijske vježbe i studijske primjere, studenti se potiču na primjenu teorijskih koncepata u rješavanju stvarnih problema u poljoprivredi. Konačni cilj ovog modula je osposobiti studente agronomije za uspješno primjenjivanje kemijskih principa i tehnika u svakodnevnoj praksi poljoprivredne proizvodnje, s ciljem unapređenja produktivnosti, očuvanja resursa i zaštite okoliša.

Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, kemije i biokemije. P... više

Sadržaj modula omogućuje studentu razumijevanje značaja mikrobne raznolikosti i uloge mikrobioloških procesa u održivom gospodarenju tlom. Uvod u biokemiju tla ... više

Motori SUI i traktori

Program predmeta Opće povrćarstvo omogućuje studentima stjecanje temeljnog znanja o značaju povrća u biljnoj proizvodnji i prehrani stanovništva, morfološkim i biološkim svojstvima povrtnih vrsta primjerenih za uzgoj u Hrvatskoj, osnovnim tehnikama njihovog razmnožavanja, sustavima proizvodnje povrća, važnosti pravovremene berbe, odgovarajuće primarne dorade i skladištenja za postizanje i zadržavanje kvalitete proizvoda. Predmet ima četiri programska područja: Uvod u opće povrćarstvo: Povrće u biljnoj proizvodnji; Uvjeti osnivanja proizvodnje povrća; Sistematika povrtnih vrsta i biljni dio kao cilj uzgoja; Hranidbena vrijednost povrća i njegova uloga u ishrani; Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja. Ekologija povrća: Ekološki uvjeti uzgoja i čimbenici klime; Supstrati; Potrebe vode i hraniva; Sustavi proizvodnje. Morfološka i biološka svojstva povrća: Pojam i značaj; Karakteristike morfološki sličnih povrtnih vrsta (lukovičasto, korjenasto, plodovito, lisnato, zeljasto, mahunarke); Osnovni biološki zahtjevi (temperatura zraka i tla, svjetlost) povrtnih vrsta prema fenofazama rasta i razvoja; Dormantnost sjemena; Termoperiodizam; Čimbenici fruktifikacije; Fitohormoni i inhibitori rasta u povrćarstvu. Berba i dorada povrća: Tehnološka i fiziološka zrelost; Jednokratna i višekratna berba; Postupci primarne dorade, pakiranja i skladištenja.

Glavni cilj modula "Organska kemija i biokemija" za studij Animalne znanosti je pružiti studentima temeljno razumijevanje organske kemije i biokemije s fokusom na primjenu u kontekstu životinja i njihove proizvodnje.
Specifični cilj modula je objasniti osnovne principe organske kemije, uključujući pregled važnih organskih te njihove strukture, svojstva, reakcije i mehanizme.
Što će omogućiti bolje razumijevanje kemijskih procesa koji se provode u životinjskom organizmu. Cilj je omogućiti studentima da bolje razumiju biokemijske procese u organizmu životinja, uključujući metabolizam, sintezu proteina, metabolizam ugljikohidrata, lipida, ostalih vitalnih molekula te strukturi DNA,RNA i prijenosu genetičkih informacija.
U konačnici, cilj modula "Organska kemija i biokemija" za studij Animalne znanosti je osposobiti studente za primjenu kemijskih i biokemijskih principa u praksi uzgoja, zdravlja i dobrobiti životinja, te ih pripremiti za daljnje specijalizacije ili istraživački rad u području Animalnih znanosti.

Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Principi opće i sistematske zoologije. Etologija. Osnovni ekološki pojmovi. Zoogeografija. Paleontologija. Ev... više

Predmet omogućuje stjecanje temeljnih spoznaja o anatomskim i morfološkim značajkama biljaka. Stečena znanja i vještine neophodno su potrebna u daljnjem studij... više

Namjena modula je upoznati studente s osnovama teorije troškova, managementom i ekonomikom poslovanja poslovnih sustava u poljoprivredi. Izučavat će se funkcije... više

Cilj modula je stjecanje osnovnih znanja iz vinogradarstva za studente studija koji se obrazuju u području agroekologije, ekološke poljoprivrede, zaštite bil... više

Pedologija je prirodnoznanstvena disciplina u okviru koje se proučava tlo - jedan od najvažnijih i nezamjenjivih prirodnih resursa. Tlo je važan element krajobrazne arhitekture te je stoga nužno da se studenti preddiplomskog studija «Krajobrazna arhitektura» upoznaju sa osnovnim znanostima o tlu. U okviru ovog modula kroz predavanja, studenti će steći bitna saznanja o postanku tla, o osnovnim fizikalnim, kemijskim i biološkim svojstvima tla, o mineralnoj i organskoj tvari tla, o vodi i zraku tla, o toplinskim svojstvima tla, zatim o osnovnim principima prirodoznanstvenih i namjenskih klasifikacija tla. Kroz terenske i laboratorijske vježbe studenti će ovladati vještinama načina istraživanja tla i dolaženja do kvalitativnih i kvantitativnih podataka o tlu. Kroz seminarski rad detaljno će se upoznati sa načinima obrade i  interpretacije rezultata terenskih i laboratorijskih istraživanja

Predmet osposobljava za razumijevanje povijesti poljoprivrede, tijeka razvoja tehnologija, genetičkog mijenjanja životinja i bilja te značenja poljoprivredne znanosti kroz povijest kroz jedinice:

- Počeci poljoprivrede u svijetu; Širenje poljoprivrede iz područja «Plodnog polumjeseca» neolitska revolucija; Neolitizacija Hrvatske i Europe - linearno vrpčasta kultura; Razvoj poljoprivredne proizvodnje od neolitika do bakrenog doba; Od badenske, vučedolske do beaker kulture; Domestikacija konja i razvoj u stepi; Poljoprivreda Perzijskog carstva; Razvoj poljoprivrede Kelta i Grčke te njihov utjecaj na području Hrvatske; Agrarni sustav Rima; Razvoj feudalnih odnosa; Poljoprivreda ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj; Od srednjeg vijeka do ukidanja kmetstva na području Hrvatske; Od 1848-1917. Razvoj poljoprivrednog školstva u Hrvatskoj; Poljoprivredni razvoj za trajanja Jugoslavije; Poljoprivreda u Hrvatskoj od 1991; Globalizacija poljoprivredne proizvodnje; Poljoprivreda EU.

U modulu Predikatna, pjenušava i specijalna vina obrađuju se poglavlja tehnologije proizvodnje predikatnih vina, kemijska i senzorna svojstva predikatnih vina, ... više

Programski sadržaji modula "Proizvodnja povrća" se nastavljaju na modul "Opće povrćarstvo". Za ekonomski važne kulture povrća, govori se: o svoj... više

Modul se sastoji od nekoliko nastavnih cjelina: Uvod (značaj ratarstva kao grane biljne proizvodnje, podjela ratarskih kultura), Žitarice, Zrnate mahunarke, Kor... više

Modul Specijalna zoologija obuhvaća sistematiku životinja s naglaskom na štetne i korisne vrste koje susrećemo u biljnoj proizvodnji. Tako modul obuhvaća odabra... više

Dobro došli na nastavu tjelesne i zdravstvene kulture koja se održava prema izboru aktivnosti i u vrijeme kad se aktivnosti navodi u planu i programu, a ne kao što je navedeno u vašem rasporedu.

Trebate izabrati aktivnost za koju imate najveći interes i provjeriti možete li obzirom na ostale obveze u studiju dolaziti na tu aktivnost, ako ne možete, izaberite neku drugu. (npr. ako izaberete fit program u pon. jer u to vrijeme imate pauzu između predavanja, onda dolazite na vježbe iz TZK tijekom semestra samo na tu aktivnost, a u vrijeme kad vam je naveden TZK u rasporedu ste slobodni. 

Prijave za aktivnosti su od 1. do 4. 10. nastavnici će odgovoriti samo ako je grupa popunjena, a s praktičnom nastavom (vježbama) uz napomenu da nema sjedenja na nastavi krećemo od ponedjeljka 7.10. 2024. Sretno osmijeh

Poštovani studenti,

nastavni plan i program u zimskom semestru uključuje veliki broj aktivnosti koje će se provoditi u fitnesu, u sportskoj dvorani Šumarskog fakulteta i na otvorenom na Jarunu, Medvednici i parku Maksimir.

Izbor i prijave aktivnosti su od 1. do 4.10. 2024. godine, a s praktičnim vježbama krećemo od ponedjeljka 7.10. 2024. Važno je napomenuti da se u ovom semestru streljaštvo održava na streljani na Savici jer je dvorana Dom sportova, uključujući i streljanu u postupku obnove od potresa.

Važno: u ovom semestru ne vrednujemo izvannastavne aktivnosti. Potvrde o kategorizaciji u sportu, medicinsku dokumentaciju o zdravstvenim teškoćama trebate donijeti i/ili poslati nastavnicima do 21.10. 2024. kako bismo utvrdili vaše obveze u zimskom semestru odmah na početku semestra.

Proizvodnja ukrasnog bilja obuhvaća proizvodnju jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih vrsta (trajnica, grmlja i drveća), različitog tipa rasta. Organizir... više

Uzgoj i korištenje konja u gospodarskim razvijenijim društvima ima veliku važnost. Studenti preddiplomskog studija trebaju upoznati stanje konjogojstva u Hrvatskoj i svijetu, evolucijske tragove razvoja konja, nastanak pasmina i tipova. Spoznavanje anatomskih, fizioloških i drugih osobitosti nužno je za razumijevanje funkcionalnosti građe tijela konja. Upoznat će tehnike rasplođivanja, načela uzgoja konja od ždrijebljenja do ulaska u program obuke. Upoznavanje genetske osnove i hereditarnosti obilježja, modela procjene obilježja, sustava testiranja, izračuna uzgojne vrijednosti, uzgojnih metoda nužno je za oblikovanje i vođenje uzgojnog rada. Upoznat će temelje obuke sportskih konja, usklađene s uporabnim naglascima. Upoznavanje olimpijskih, trkaćih, tradicionalnih i drugih konjičkih natjecanja učinit će se kroz predavanja, seminare i praktikum. Upoznat će alternativne mogućnosti uporabe konja. Kroz predavanja, seminare, terenske i praktične vježbe upoznat će osnove hranidbe i smještaja konja, konjogojske ustanove, organizacijske forme i zakonsku regulativu koja dotiče uzgoj i korištenje konja. Upoznat će najčešće ozljede i bolesti konja, otkrivanje, saniranje i preventivu.

Svinjogojstvo u stočarstvu i gospodarstvu Republike Hrvatske ima značajnu ulogu. U tom smislu studenti će dobiti spoznaje o stanju svinjogojstva u nas i svijetu... više

Pojam i povijest zadružnog organiziranja u nas i u svijetu. Zadružne škole i filozofija zadružnog organiziranja. Kooperacija i individualizam-interpretacija she... više

Ishrana bilja u krajobraznoj arhitekturi ima za cilj osigurati dovoljno znanja o tlu i biljci, te osobito njihovoj interakciji, kako ne bi došlo do neželjenih p... više