Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Život i razlike između životinja, biljaka i čovjeka. Veličina, oblik i simetrije životinja. Osnove citologij... više

Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, posebno kemije. Prog... više

Predmet omogućuje stjecanje temeljnih znanja o strukturi eukariotske biljne stanice, građi kormofitskog biljnog organizma te biljnoj raznolikosti.... više

Integriranje elementarnih znanja o biologiji i ekologiji biljnih vrsta i njihovih staništa. Na temelju ekoloških parametara klasifikacija najvažnijih biljnih vr... više

Reljef predstavlja jednu od najvažnijih krajobraznih osobina određenog prostora. Stoga se nameće potreba da se studenti preddiplomskog studija Krajobrazne arhit... više

Cilj predmeta je stjecanje znanja o invazivnim štetnim organizmima (štetnicima, korovima i biljnim patogenima) u poljoprivredi. Prepoznavanje socio-ekonomskog i ekološkog utjecaja invazivnih štetnih organizama na bioraznolikost, poljoprivredu i gospodarstvo te zdravlje ljudi. Upoznavanje s inovativnim metodama istraživanja raznolikosti invazivnih štetnih organizama. Kroz laboratorijske vježbe studenti se praktično upoznaju s identifikacijom invazivnih štetnih organizama te procjenama njihove brojnosti, a kroz grupne rasprave identificiraju se uzroci i posljedice njihovog javljanja u različitim ekološkim sustavima, te se raspravlja o raspoloživim mjerama suzbijanja. Kroz seminarski rad studenti produbljuju znanje, te se dodatno upoznavaju s trenutno prisutnim i i novim, potencijalnim invazivnim štetnim organizmima. Polaganje ispita se provodi preko pismene provjere znanja i usmenog ispita.

Cilj modula Kemija za studente agronomske struke jeste pružiti temeljna znanja iz kemije koja su neophodna za razumijevanje ključnih procesa i principa u poljoprivredi. Ovaj modul ima za cilj omogućiti studentima da steknu osnovno znanje o kemijskim svojstvima tvari, tipovima kemijskih reakcija, tipovima kemijske veze, biogenim elementima, otopinama, emulzijama, osnovama kemijske kinetike, termodinamike, elektrokemije, osnovama kemijskog računa i izražavnju sastava različtih uzoraka biljaka, tla, vode, gnojiva, pesticida i drugih agrokemikalija, kao i o kemijskim procesima koji se provode u poljoprivrednoj proizvodnji. Također cilj modul Kemija za studente agronomski struke je i razvijanje analitičkih i kritičkih vještina u vezi s primjenom kemijskih znanja i vještina u praksi poljoprivredne proizvodnje. Kroz interaktivne vježbe, laboratorijske vježbe i studijske primjere, studenti se potiču na primjenu teorijskih koncepata u rješavanju stvarnih problema u poljoprivredi. Konačni cilj ovog modula je osposobiti studente agronomije za uspješno primjenjivanje kemijskih principa i tehnika u svakodnevnoj praksi poljoprivredne proizvodnje, s ciljem unapređenja produktivnosti, očuvanja resursa i zaštite okoliša.

Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, kemije i biokemije. P... više

Motori SUI i traktori

Program predmeta Opće povrćarstvo omogućuje studentima stjecanje temeljnog znanja o značaju povrća u biljnoj proizvodnji i prehrani stanovništva, morfološkim i biološkim svojstvima povrtnih vrsta primjerenih za uzgoj u Hrvatskoj, osnovnim tehnikama njihovog razmnožavanja, sustavima proizvodnje povrća, važnosti pravovremene berbe, odgovarajuće primarne dorade i skladištenja za postizanje i zadržavanje kvalitete proizvoda. Predmet ima četiri programska područja: Uvod u opće povrćarstvo: Povrće u biljnoj proizvodnji; Uvjeti osnivanja proizvodnje povrća; Sistematika povrtnih vrsta i biljni dio kao cilj uzgoja; Hranidbena vrijednost povrća i njegova uloga u ishrani; Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja. Ekologija povrća: Ekološki uvjeti uzgoja i čimbenici klime; Supstrati; Potrebe vode i hraniva; Sustavi proizvodnje. Morfološka i biološka svojstva povrća: Pojam i značaj; Karakteristike morfološki sličnih povrtnih vrsta (lukovičasto, korjenasto, plodovito, lisnato, zeljasto, mahunarke); Osnovni biološki zahtjevi (temperatura zraka i tla, svjetlost) povrtnih vrsta prema fenofazama rasta i razvoja; Dormantnost sjemena; Termoperiodizam; Čimbenici fruktifikacije; Fitohormoni i inhibitori rasta u povrćarstvu. Berba i dorada povrća: Tehnološka i fiziološka zrelost; Jednokratna i višekratna berba; Postupci primarne dorade, pakiranja i skladištenja.

Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Principi opće i sistematske zoologije. Etologija. Osnovni ekološki pojmovi. Zoogeografija. Paleontologija. Ev... više

Namjena modula je upoznati studente s osnovama teorije troškova, managementom i ekonomikom poslovanja poslovnih sustava u poljoprivredi. Izučavat će se funkcije... više

Cilj modula je stjecanje osnovnih znanja iz vinogradarstva za studente studija koji se obrazuju u području agroekologije, ekološke poljoprivrede, zaštite bil... više

U modulu Predikatna, pjenušava i specijalna vina obrađuju se poglavlja tehnologije proizvodnje predikatnih vina, kemijska i senzorna svojstva predikatnih vina, ... više

Dobro došli na nastavu tjelesne i zdravstvene kulture koja se održava prema izboru aktivnosti i u vrijeme kad se aktivnosti navodi u planu i programu, a ne kao što je navedeno u vašem rasporedu.

Trebate izabrati aktivnost za koju imate najveći interes i provjeriti možete li obzirom na ostale obveze u studiju dolaziti na tu aktivnost, ako ne možete, izaberite neku drugu. (npr. ako izaberete fit program u pon. jer u to vrijeme imate pauzu između predavanja, onda dolazite na vježbe iz TZK tijekom semestra samo na tu aktivnost, a u vrijeme kad vam je naveden TZK u rasporedu ste slobodni. 

Prijave za aktivnosti su od 1. do 4. 10. nastavnici će odgovoriti samo ako je grupa popunjena, a s praktičnom nastavom (vježbama) uz napomenu da nema sjedenja na nastavi krećemo od ponedjeljka 7.10. 2024. Sretno sorridente

Poštovani studenti,

nastavni plan i program u zimskom semestru uključuje veliki broj aktivnosti koje će se provoditi u fitnesu, u sportskoj dvorani Šumarskog fakulteta i na otvorenom na Jarunu, Medvednici i parku Maksimir.

Izbor i prijave aktivnosti su od 1. do 4.10. 2024. godine, a s praktičnim vježbama krećemo od ponedjeljka 7.10. 2024. Važno je napomenuti da se u ovom semestru streljaštvo održava na streljani na Savici jer je dvorana Dom sportova, uključujući i streljanu u postupku obnove od potresa.

Važno: u ovom semestru ne vrednujemo izvannastavne aktivnosti. Potvrde o kategorizaciji u sportu, medicinsku dokumentaciju o zdravstvenim teškoćama trebate donijeti i/ili poslati nastavnicima do 21.10. 2024. kako bismo utvrdili vaše obveze u zimskom semestru odmah na početku semestra.

Proizvodnja ukrasnog bilja obuhvaća proizvodnju jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih vrsta (trajnica, grmlja i drveća), različitog tipa rasta. Organizir... više