Nastavni materijali za izvanredne studente.

Njemački jezik II (NJJ II, 250634) — Agroekonomika, Bilinogojstvo, Hortikultura, Mehanizacija, Zootehnika

Svrha kolegija na Prijediplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim njemačkim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne njemačke riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-njemačko razumijevanje znanstvenoga i stručnog štiva i komunikaciju na njemačkome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.

Napomena: Konzultacije s nastavnikom održavaju se redovito utorkom i četvrtom od 10:00 do 12:00 h u kabinetu 220 (2. kat). U slučaju potrebe za zakazivanjem alternativnoga termina, javiti se prethodno e-mailom (tihomir.zivic@fazos.hr) ili telefonski (031/554-940).  

Njemački jezik I (NJ I, NJJ I; 249976, 250632) — Agroekonomika, Bilinogojstvo, Hortikultura, Mehanizacija, Zootehnika

Svrha kolegija na Prijediplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim njemačkim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne njemačke riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-njemačko razumijevanje znanstvenoga i stručnog štiva i komunikaciju na njemačkome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.

Napomena: Konzultacije s nastavnikom održavaju se redovito utorkom i četvrtom od 10:00 do 12:00 h u kabinetu 220 (2. kat). U slučaju potrebe za zakazivanjem alternativnoga termina, javiti se prethodno e-mailom (tihomir.zivic@fazos.hr) ili telefonski (031/554-940).  

Svrha i cilj: 

Cilj ovog kolegia je stručna izobrazba studenta za različite poslove govedarske proizvodnje, pri čemu studenti trebaju ovladati različitim vještinama i znanjem: od poznavanja temeljnih načela govedarske proizvodnje, vođenja matične evidencije u govedarstvu, provođenja tehničko-tehnoloških zadataka proizvodnje mlijeka i mesa goveda na farmi pa do samostalne organizacije poslova manje govedarske farme.

Očekivani ishodi učenja: 

1. razumjeti i pojasniti osobitosti govedarstva u poljoprivrednoj proizvodnji i njezinu važnost za gospodarstvo,

2. objasniti povijesni tijek udomaćivanja goveda, te nastanak današnjih autohtonih i suvremenih pasmina,,

3. procjeniti i napraviti najbolji izbor tehnologije za određeni smjer govedarske proizvodnje,

4.   organizirati rad i samostalno upravljati tehnološkim procesima proizvodnje na manjim govedarskim farmama uvažavajući kategoriju i namjenu uzgoja goveda,

5.   prepoznati i obrazložiti ekonomske zahtjeve i rizike u govedarskoj proizvodnji,

Engleski jezik II (EJ II, 249992) — Bilinogojstvo, Zootehnika

Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim engleskim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne engleske riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-englesko razumijevanje stručnoga štiva i komunikaciju na engleskome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.

Engleski jezik I (EJ I, 249977; 250631) — Bilinogojstvo, Zootehnika

Svrha kolegija na Prijediplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti redovite i izvanredne studente da u autentičnim engleskim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne engleske riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-englesko razumijevanje znanstvenoga i stručnog štiva i komunikaciju na engleskome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.

Organiziranje proizvodnje i ekonomika u govedarskoj, svinjogojskoj, peradarskoj i ovčarskoj proizvodnji, tržište stočarskih proizvoda, agrarna politika –zemljišna, strukturna i poticajna u razvoju stočarske proizvodnje. Cilj predmeta je upoznati studente s organizacijom radnih procesa u pojedinim stočarskim proizvodnjama u cilju rasta ekonomskih pokazatelja proizvodne i poslovne uspješnosti poljoprivrednog gospodarstva. Uz navedeno studenti će usvojiti načela agrarne politike u svrhu involviranja u samostalno donošenje poslovnih odluka pri upravljanju poljoprivrednim gospodarstvom.

Organiziranje proizvodnje i ekonomika u govedarskoj, svinjogojskoj, peradarskoj i ovčarskoj proizvodnji, tržište stočarskih proizvoda, agrarna politika –zemljišna, strukturna i poticajna u razvoju stočarske proizvodnje. Cilj predmeta je upoznati studente s organizacijom radnih procesa u pojedinim stočarskim proizvodnjama u cilju rasta ekonomskih pokazatelja proizvodne i poslovne uspješnosti poljoprivrednog gospodarstva. Uz navedeno studenti će usvojiti načela agrarne politike u svrhu involviranja u samostalno donošenje poslovnih odluka pri upravljanju poljoprivrednim gospodarstvom.

Redovni studenti: bilinogojstvo

I. Agrarno poduzetnišvo-značenje, perspektive i otpori, strateški ciljevi agrarnog poduzetništva, Poduzetništvo u teoriji i poljoprivrednoj gospodarskoj praksi-temeljni pojmovi o poduzetništvu, teorijski pristup poduzetništvu, poduzetništvo u hrvatskoj teoriji i praksi, Pretpostavke koje potiču i predrasude kao kočnica razvoja poduzetništva, interno i eksterno okruženje

 II. Poduzetnički proces, društveno gospodarska obilježja koja određuju poduzetnički proces u poljoprivredi, Načini realizacije poduzetničke prilike, Oblici primjene poduzetništva-individualno, kolektivno, eksterno, interno poduzetništvo Posebni poduzetnički oblici – transformacije i integracije, Razdoblja u realizaciji poduzetničkog pothvata,

III. Poslovno planiranje, vrste i oblici fizičke i financije analize, tržišna analiza, planiranje marketinških aktivnosti, tehnološka analiza, plan prinosa/prirasta i proračun prihoda, plan potrošnje i proračun troškova, lokacijska i ekološka analiza, financijska analiza, izrada tijeka novca, izračun ekonomskih pokazatelja uspješnosti poslovnog pothvata.