Podjela biotehnoloških procesa i sirovinska osnova biotehnologije. Glavni mikrobni produkti i procesi važni za industrijsku mikrobiologiju i biotehnologiju. Vrste i sastav hranjivih podloga za mikrobne procese. Podjela sirovina prema podrijetlu, značaju i udjelu biogenih makro i mikro elemenata. Čimbenici koji utječu na izbor izvora ugljika i dušika. Primarne, sekundarne i tercijarne dušične sirovine za hranjive podloge. Izvori ostalih sastojaka hranjivih podloga. Formuliranje i stehiometrija hranjivih podloga za rast i nastajanje proizvoda. Prihvat, čuvanje i nadzor sirovina te postupci prethodne obrade. Prihvat i ocjena ječma, proizvodnja ječmenog slada, postupci ukomljavanja. Škrobne sirovine i proces hidrolize slađenih i neslađenih sirovina. Lignocelulozne, inulinske i pektinske sirovine i njihova hidroliza. Uzgoj i primjena bakterijske nanoceluloze

Prijenos informacija o važnosti i utjecaju tjelesne i zdravstvene kulture na psiho-fizički status studenata i specijalizacija istih u onim kineziološkim aktivnostima koje su pogodne za svakodnevno tjelesno vježbanje, a cilju podizanja i održavanja radnih sposobnosti i očuvanja zdravlja. 

Sadržaj: atletika, sportske igre ( odbojka, košarka, rukomet, futsal, st. tenis, badminton, tenis), vježbe istezanja i jačanja uz kontrolirano disanje, pješačko -planinarske ture, orijentacijske ture (usmjereno kretanje sa zadacima), klizanje, skijanje