- Nositelj kolegija: Boris Antunović
- Nositelj kolegija: Emilija Raspudić
- Izvođač kolegija: Renata Baličević
- Izvođač kolegija: Jasenka Ćosić
Ciljevi kolegija su upoznati studente s značajem štetočinja u poljoprivrednoj proizvodnji te načelima okolišno prihvatljive zaštite bilja. Nakon uspješno položenog kolegija studenti će moći:
- Definirati važnost i ulogu kukaca, uzročnika biljnih bolesti i korova u poljoprivrednoj proizvodnji;
- Opisati i identificirati najznačajnije štetnike, korove i uzročnike biljnih bolesti prema simptomima oštećenja na biljci ili morfološkim značajkama štetočinje;
- Definirati i usporediti načela ekološke, konvencionalne i integrirane zaštite bilja;
- Definirati grupe sredstava za zaštitu bilja s obzirom na mehanizam djelovanja sredstva za zaštitu bilja i njihovu otrovnost
- Definirati osnovne pojmove iz fitomedicine;
- Argumentirati prednosti i nedostatke primjene sredstava za zaštitu bilja;
- Argumentirati odluku o potrebi primjene mjera suzbijanja štetočinje.
- Nositelj kolegija: Ivana Majić
- Izvođač kolegija: Sanda Rašić
- Izvođač kolegija: Ankica Sarajlić
- Izvođač kolegija: Karolina Vrandečić
Cilj modula je upoznati studente sa značajem zadrugarstva i drugim oblicima poslovnih povezivanja u nacionalnom i internacionalnom kontekstu.
- Nositelj kolegija: Tihana Sudarić
Cilj modula je upoznavanje studenata s principima zaštite bilja u povrćarstvu.
- Nositelj kolegija: Jasenka Ćosić
- Izvođač kolegija: Renata Baličević
- Izvođač kolegija: Vlatka Rozman
- Izvođač kolegija: Ankica Sarajlić
- Izvođač kolegija: Edita Štefanić
Nastavne teme i prezentacije su postavljene !!
Dio voćarstvo (prof. Stanisavljević)
- Nositelj kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Dejan Bošnjak
- Izvođač kolegija: Vladimir Jukić
Nastavne cjeline i prezentacije po nastavnim temama su postavljene !!
Korespodencija ostaje kao i do sada putem zajedničkog maila.
- Nositelj kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Dejan Bošnjak
U okviru predmetnog modula obrađivat će se zakonska regulativa vezana za uzgoji držanje kućnih ljubimaca zbog osobnih potreba i u komercijalne svrhe. Objasnit će se pasminska podjela i karakteristike pojedinih pasmina pasa, a naglasak će biti na psima koji se drže kao kućni ljubimci u stanu, kući ili dvorištu te specifičnostima uzgoja pojedinih pasmina. Tematska cjelina iz felinologije objasnit će podjelu mačaka s obzirom na duljinu dlake, veličinu i način uzgoja, te njegu i pripreme za izložbe mačaka. Obradit će se držanje, hranidba i njega ukrasnih kunića. U tematskoj cjelini ornitologija obradit će se vrsne specifičnosti uzgoja i načini držanja ptica kao kućnih ljubimaca (papagaji, kanarinci i egzotične ptice), te osnove akvaristike i teraristike. Za različite vrste i starosne kategorije pojedinih kućnih ljubimaca potrebni su različiti uvjeti za život i razmnožavanje a potrebni zoohigijenski uvjeti u nastambama i najčešće bolesti, te profilaksa liječenja kućnih ljubimaca obradit će se u zasebnoj cjelini u vidu predavanja i seminarskog rada.
- Nositelj kolegija: Ivica Bošković
- Izvođač kolegija: Dinko Jelkić
Osnovni cilj modula:
Upoznati studente s proizvodnjom bilja u zaštićenim prostorima te s izgradnjom staklenika i plastenika kod izbora konstrukcija, materijala i opreme. Izbor i modeliranje sistema uzgoja u tlu, supstratu (različitog sastava), kontejnerski uzgoj, hidroponski uzgoj u supstratu i bez. Sterilizacija i dezinfekcija prostora, primjena bioloških metoda u zaštiti kultura.
Ishodi učenja:
- Navesti i opisati vrste zaštićenih prostora
- Prepoznati značajke lokacije i ostalih čimbenika pri podizanju zaštićenih prostora
- Odabrati tip zaštićenog prostora u ovisnosti o odabiru proizvodnih tehnologija
- Upravljati modernim sustavima proizvodnje i upravljačkim jedinicama
- Organizirati proizvodni proces i održavati zaštićene prostore
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Boris Ravnjak
- Izvođač kolegija: Monika Tkalec Kojić
- Nositelj kolegija: Ružica Lončarić
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
Cilj predmeta je dati studentima potrebno znanje o tržišnim činiocima, zakonitostima i specifičnostima na tržištu hrane kao i o marketing miksu te marketinškom planiranju vezano za poljoprivredne proizvode.
Ishodi učenja:
- Obrazložiti značaj hrane
- Definirati i analizirati tržište hrane: dugoročni trendovi, ponuda hrane
- Obrazložiti potrebe, potrošnju i potražnju za hranom
- Definirati i objasniti segmentaciju tržišta hrane
- Interpretirati značaj proizvodnog i distribucijskog miksa hrane
- Interpretirati značaj cjenovnog i promocijskog miksa hrane
- Analizirati proizvodnju hrane u Republici Hrvatskoj te suvremene trendove na tržištu hrane
- Nositelj kolegija: Ružica Lončarić
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
- Nositelj kolegija: Ružica Lončarić
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
Cilj kolegija je upoznati studente sa čimbenicima proizvodnje, vrstama troškova i metodama koje se koriste u agroekonomskoj analizi troškova s ciljem održavanje povoljnih odnosa između čimbenika biljne i stočarske proizvodnje, racionalnog obavljanje procesa rada te ostvarivanja ekonomične i rentabilne poljoprivredne proizvodnje
Ishodi učenja:
- Identificirati čimbenike poljoprivredne proizvodnje te objasniti obilježja osnovnih i obrtnih sredstava
- Imenovati i objasniti troškove sredstava za rad, predmeta rada, rada ljudi te amortizacije i kamata
- Prikazati kretanje stalnih, promjenjivih i ukupnih troškova
- Proračunati troškove održavanja i optimalni vijek korištenja sredstava mehanizacije
- Sastaviti kalkulaciju cijene koštanja i analizirati produktivnost rada, ekonomičnost i rentabilnost proizvodnje
- Objasniti pojam, sadržaj i postupak godišnjeg obračuna poslovanja s osvrtom na planiranje i analizu poslovnog rezultata
- Nositelj kolegija: Ljubica Ranogajec
- Izvođač kolegija: Ana Crnčan
- Nositelj kolegija: Mario Keškić
- Nositelj kolegija: Mario Keškić
- Nositelj kolegija: Mario Keškić
- Nositelj kolegija: Mario Keškić
Cilj kolegija tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju je:
(1) učenje novih motoričkih znanja,
(2) usavršavanje osnovnih teorijskih i praktičnih motoričkih znanja,
(3) sprečavanje procesa preranog pada osobina i sposobnosti uslijed nedostatne tjelesne aktivnosti,
(4) osposobljavanje studenata za individualno tjelesno vježbanje i
(5) promicanje tjelovježbene i sportske kulture.
- Nositelj kolegija: Krešimir Ižaković
- Nositelj kolegija: Mario Keškić
- Nositelj kolegija: Daria Župan Tadijanov
- Izvođač kolegija: Arman Schussler
Cilj modula je upoznati polaznike s osnovnim principima rada i trendovima razvoja tehnike u doradi, skladištenju i transportu poljoprivrednih proizvoda.
Ishodi učenja su:
1. Opisati fizikalno-mehaničke karakteristike transportiranih materijala
2. Izabrati optimalan tip skladišta i ekonomskog dvorišta sukladan količini i vrsti proizvedene robe
3. Opisati princip rada sredstava unutrašnjeg transporta u poljoprivredi
4. Definirati teorijske osnove sušenja zrna i tipove sušara
5. Izraditi i prezentirati zadanu temu iz područja tehnike dorade, skladištenja i transportnih sredstava u poljoprivredi
- Nositelj kolegija: Luka Šumanovac
- Izvođač kolegija: Darko Kiš
- Izvođač kolegija: Domagoj Zimmer
- Nositelj kolegija: Danijela Samac
- Nositelj kolegija: Đuro Senčić
- Izvođač kolegija: Kristina Gvozdanović
- Izvođač kolegija: Vladimir Margeta
Cilj kolegija je upoznavanje sa strukturom i ciljevima proizvodnje poljoprivredne tvrtke ili poljoprivrednog gospodarstva i stjecanje organizacijskih i proizvodnih kompetencija. Kompetencije uključuju planiranje aktivnosti u biljnoj ili stočarskoj proizvodji, organizaciju agrotehničkih operacija, planiranje nabave, obnove i primjene proizvodnih materijala i temeljnih sredstava, kontrolu provedbe agrotehničkih operacija i kontrolu stanja agrobiocenoze i proizvodnog sustava.
Studenti sudjelovanje u stručnoj praksi i stečene kompetencije evidentiraju u Dnevnik rada.
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
Sažetak ovog kolegija ste čuli na uvodnom predavanja! ili ovdje:
- Nositelj kolegija: Vjekoslav Tadić
- Nositelj kolegija: Davor Kralik
- Nositelj kolegija: Luka Šumanovac
- Izvođač kolegija: Mladen Jurišić
- Izvođač kolegija: Dorijan Radočaj
- Izvođač kolegija: Domagoj Zimmer
Cilj modula je upoznati pristupnike s radom strojeva i uređaja u osnovnoj i dopunskoj obradi la, te distribuciji gnojiva. Sadržaj omogućava polaznicima detaljno upoznavanje strojeva i uređaja njihovu koncepciju, sklopove, teoriju rada, podešavanje i primjenu.
Ishodi učenja su:
1. Detaljno objasniti principe rada oruđa za snovnu i predsjetvenu obradu tla te gnojidbu koji se koriste u ratarskoj i vrtlarskoj proizvodnji.
2. Obaviti najvažnija praktična podešavanje plugova, tanjurača, drljača, valjaka, kombiniranih agregata, utovarivača stajnjaka, prikolica za distribuciju stajnjaka i rasipača mineralnih gnojiva
3. Izraditi i prezentirati zadanu temu iz područja strojeva i uređaja u ratarstvu i vrtlarstvu
4. Izračunati važnije eksploatacijske parametre poljoprivredne mehanizacije u ratarskoj proizvodnji
- Nositelj kolegija: Luka Šumanovac
- Izvođač kolegija: Tomislav Jurić
- Izvođač kolegija: Domagoj Zimmer
- Nositelj kolegija: Danijela Samac
- Nositelj kolegija: Đuro Senčić
- Izvođač kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Pero Mijić
- Nositelj kolegija: Krunoslav Zmaić
Ciljevi predmeta
Upoznati studente s osnovama uzgojnog rada u konjogojstvu, govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, peradarstvu, svinjogojstvu.
Očekivani ishodi učenja za predmet
- shvatiti privrednu i ekonomsku važnost u konjogojstvu, govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, peradarstvu i svinjogojstvu u poljoprivrednoj proizvodnji,
- prepoznati i opisati najvažnije pasmine konja, goveda, ovaca i koza, peradi i svinja u Hrvatskoj i u svijetu,
- definirati čimbenike o kojima ovisi proizvodnja mlijeka i mesa uvažavajući anatomske i fiziološke funkcionalne osobitosti,
- obrazložiti suvremene tehnologije u konjogojskoj, govedarskoj, ovčarskoj i kozarskoj, peradarskoj i svinjogojskoj proizvodnji
Sadržaj predmeta:
Značaj konjogojstva, pasmine konja. Boje konja s oznakama. Hodovi konja. Eksterijer i tjelesne mjere. Hranidba konja. Reprodukcija konja. Načini korištenja konja. Privredni značaj govedarstva, podrijetlo i pasmine goveda, proizvodnja mlijeka, potrebni uvjeti za držanje goveda za meso, tržište proizvoda govedarstva. Značaj ovčarstva i kozarstva, pasmine. Sustavi, metode uzgoja i reprodukcija ovaca i koza. Ovčji i kozji proizvodi. Tehnologija proizvodnje ovaca i koza. Značaj peradarstva, proizvodnja i potrošnja mesa i jaja, podrijetlo i pasmine peradi, proizvodnja rasplodnih i konzumnih jaja, tov kokoši, pura, pataka i gusaka. Značaj svinjogojstva, pasmine. Metode uzgoja i testiranja svinja. Hranidba svinja. Tehnologija proizvodnje svinja.
Literatura:
Obvezna literatura:
- Kralik, G., Zdenĕk, A., Baban, M., Bogut, I., Gantner, V., Ivanković, S., Katavić, I., Kralik, D., Kralik, I., Margeta, V., Pavličević, J. (2011): Zootehnika. Grafika, Osijek.
- Mioč, B., Pavić, V. (2002): Kozarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Mioč, B., Pavić, V., Sušić, V. (2007): Ovčarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Uremović, Z., Uremović, M., Pavić, V., Mioč, B., Mužic, S., Janječić, Z. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet, Zagreb.
Preporučena literatura:
- Baban, M. (2014): Osnove rada s konjima. Priručnik. Gradska tiskara, Osijek.
- Caput, P. (1996): Govedarstvo. Celeber, Zagreb.
- Ivanković, A. (2004): Konjogojstvo. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb.
- Kralik G., Has-Schön E., Kralik D., Šperanda M. (2008): Peradarstvo – biološki i zootehnički principi. Grafika, d.o.o. Osijek.
- Kralik G., Kušec G., Kralik D., Margeta V. (2007): Svinjogojstvo – biološki i zootehnički principi. Grafika, d.o.o. Osijek.
- Uremović, Z. (2004): Govedarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Nositelj kolegija: Mirjana Baban
- Izvođač kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Tina Bobić
- Izvođač kolegija: Željka Klir
- Izvođač kolegija: Zlata Kralik
- Izvođač kolegija: Vladimir Margeta
- Izvođač kolegija: Pero Mijić
- Izvođač kolegija: Josip Novoselec
- Nositelj kolegija: Zvonimir Steiner
- Izvođač kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Josip Novoselec
- Izvođač kolegija: Mario Ronta
- Nositelj kolegija: Vlatka Rozman
- Nositelj kolegija: Sanda Rašić
- Nositelj kolegija: Edita Štefanić
- Izvođač kolegija: Siniša Ozimec
- Nositelj kolegija: Jadranka Deže
- Izvođač kolegija: Jelena Kristić
- Nositelj kolegija: Dalida Galović
- Nositelj kolegija: Snježana Tolić
- Izvođač kolegija: Olgica Klepač
Cilje kolegija je objasniti značaj i ulogu računovodstva u poduzeću, knjigovodstvene sustave, računovodstvene izvještaje te metode analize financijskih pokazatelja uspjeha poslovanja poduzeća
Ishodi učenja:
- Objasniti pojam, strukturu i osnovna obilježja računovodstava,
- Opisati osnove i metode knjigovodstva,
- Razlikovati temeljne računovodstvene kategorije,
- Protumačiti temeljna računovodstvena izvješća,
- Analizirati financijske izvještaje te izračunati pokazatelje uspjeha poslovanja poduzeća,
- Opisati posebnosti računovodstva u poljoprivredi.
- Nositelj kolegija: Ljubica Ranogajec
- Izvođač kolegija: Ana Crnčan
- Nositelj kolegija: Zlatko Puškadija
Cilj ovog kolegija je prikazati značaj korjenastih kultura (šećerne repe i cikorije) i uljarica (suncokret, uljana repica, soja, uljna bundeva). Nadalje, utvrditi njihovu gospodarsku važnost u svijetu i u Hrvatskoj, upotrebu te površine i prinose. Za svaku kulturu opisan je značaj agroekoloških uvjeta u proizvodnji i agrotehnika proizvodnje, zatim morfološka svojstva i tehnološka kvaliteta.
- Nositelj kolegija: Manda Antunović
- Izvođač kolegija: Ivana Varga
- Nositelj kolegija: Vesna Gantner
- Izvođač kolegija: Mirna Gavran
Osnovni cilj modula:
Upoznati studente s povrćarskim i cvjećarskim vrstama. Prikazati tradicionalne i suvremene načine proizvodnje te upoznati studente s osnovnim načelima proizvodnje povrćarskih i cvjećarskih vrsta.
Ishodi učenja:
- Navesti i opisati povrćarske i cvjećarske kulture
- Prepoznati tradicionalne i suvremene metode proizvodnje
- Primijeniti osnovna pravila i načela kod gnojidbe, zaštite te berbe i transporta povrćarskih i cvjećarskih vrsta
- Odabrati i razlikovati specifične zahvate i mjere njege kod proizvodnih procesa određene kulture
- Prepoznati bolesti i štetnike povrća i cvijeća te provoditi mjere njihovog suzbijanja – biološka kontrola
- Predvidjeti prinose te osigurati dobru kvalitetu ploda i cvijeta
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Boris Ravnjak
- Izvođač kolegija: Monika Tkalec Kojić
Osnovni ciljevi: Upoznati studente s povrćarskim vrstama. Prikazati tradicionalne i suvremene načine proizvodnje, te upoznati studente s osnovnim načelima proizvodnje povrćarskih vrsta.
Ishodi učenja:
- Navesti i opisati povrćarske i kulture
- Prepoznati tradicionalne i suvremene metode proizvodnje
- Primijeniti osnovna pravila i načela kod gnojidbe, zaštite te berbe i transporta povrćarskih i vrsta
- Odabrati i razlikovati specifične zahvate i mjere njege kod proizvodnih procesa određene kulture
- Prepoznati mikroklimatske uvjete koji mogu biti uzrok pojave bolesti i štetočina povrća te odrediti mjere zaštite - biološka kontrola
- Predvidjeti prinose te osigurati dobru kvalitetu ploda
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Boris Ravnjak
- Nositelj kolegija: Vlatka Rozman
- Izvođač kolegija: Dejan Bošnjak
- Izvođač kolegija: Mato Drenjančević
- Izvođač kolegija: Vladimir Jukić
- Izvođač kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Tomislav Vinković
Sadržaj predmeta obuhvaća poznavanje tehničkih i tehnoloških karakteristika poljoprivrednih traktora.
Upoznati vrste traktora, bilancu snage, spojke, mjenjače, diferencijal, reduktore.
Opisati uređaje za upravljanje, kočenje, nošenje oruđa.
Opisati princip rada hidrauličnog sustava. Praktično svladati rukovanje i upravljanje traktorom na poligonu.
- Nositelj kolegija: Drago Kraljević
- Nositelj kolegija: Jasna Šoštarić
- Izvođač kolegija: Monika Marković
- Nositelj kolegija: Jadranka Deže
- Izvođač kolegija: Jelena Kristić
- Izvođač kolegija: Ljubica Ranogajec
Cilj kolegija Peradarstvo I je upoznati studente sa stanjem peradarstva u RH, informirati ih o broju peradi, proizvodnji jaja i mesa. Nadalje, studenti će proučiti važeće Pravilnike o kvaliteti jaja i mesa, bit će upoznati s podrijetlom peradi, pasminama peradi i tehnologijom proizvodnje peradi. Savladavanjem predviđenog programa studenti će moći voditi proizvodnju na peradarskoj farmi.
- Nositelj kolegija: Zlata Kralik
- Nositelj kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Željka Klir
- Izvođač kolegija: Josip Novoselec
Kolegij “Osnove tloznanstva i biljne proizvodnje” obuhvaća teme vezane za sastav i svojstva tla te njegove uloge kao i utjecaj kemijskih, bioloških i fizikalnih svojstava na njegovu proizvodnu sposobnost i plodnost. Studenti se upoznaju sa svojstvima dominantnih tipova tala te procesima koji dovode do njegove degradacije. U okviru kolegija studenti dobivaju osnovne informacije o elementima biljne ishrane, gnojidbe, kondicionera tla te mogućnost korištenja različitih supstrata za biljnu proizvodnju. U okviru kolegija studenti obrađuju gradivo iz područja obrade tla (osnovna, dopunska I reducirana obrada) kroz spoznaje o povoljnom stanju tla za obradu, promjene u tlu izazvane obradom te primjenom novih tehnoloških rješenja. Ujedno , kolegij obuhvaća osnovu biološke reprodukcije, njegu usjeva te različite sustave biljne proizvodnje (konsocijacija kultura, plodoredi, monokultura)
- Nositelj kolegija: Irena Jug
- Izvođač kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Vesna Vukadinović
Modul Osnove strojarstva daje studentima osnovna znanja iz područja strojarstva.
Modul obuhvaća četiri tematske cjeline: Tehnički materijali (MAT), Mehanika (MEH), Elementi strojeva (ES) te Motori i traktori (MiT).
Navedena znanja studentima će služiti kao podloga za praćenje drugih modula na smjeru Mehanizacija te primjenu poljoprivredne tehnike u različitim područjima poljoprivrede.
- Nositelj kolegija: Goran Heffer
- Izvođač kolegija: Drago Kraljević
- Izvođač kolegija: Ivan Plaščak
Ovaj izborni modul sastoji se od tri tematske cjeline (Žitarice, Industrijsko bilje, Krmno bilje) a osnovni cilj je upoznavanje studenata s morfološkim i biološkim svojstvima te tehnologijom proizvodnje najvažnijih žitarica, industrijskog i krmnog bilja. Nakon svladavanja predviđenog programa student će znati klasificirati ratarske usjeve i objasniti značaj žitarica, industrijskog i krmnog bilja u poljoprivrednoj proizvodnji te njihovu ulogu u gospodarstvu i proizvodnji hrane i sirovina, opisati morfološka i biološka svojstva najznačajnijih ratarskih kultura u Republici Hrvatskoj, razumijeti specifične potrebe pojedinih ratarskih kultura za agroekološkim uvjetima tijekom životnog ciklusa te upoznati tehnologiju proizvodnje najrasprostranjenijih žitarica, industrijskog i krmnog bilja
- Nositelj kolegija: Mirta Rastija
- Izvođač kolegija: Manda Antunović
- Izvođač kolegija: Gordana Bukvić
- Izvođač kolegija: Ranko Gantner
- Izvođač kolegija: Dario Iljkić
- Izvođač kolegija: Ivana Varga
- Nositelj kolegija: Mirta Rastija
- Izvođač kolegija: Dario Iljkić
Modul Osnove poljoprivrednog strojarstva daje studentima osnovna znanja iz područja strojarstva.
Modul obuhvaća četiri tematske cjeline: Tehnički materijali (MAT), Mehanika (MEH), Elementi strojeva (ES) te Motori i traktori (MiT).
Navedena znanja studentima će služiti kao podloga za praćenje drugih modula iz područja primjene poljoprivredne tehnike u zootehnici.
- Nositelj kolegija: Goran Heffer
- Izvođač kolegija: Željko Barač
- Izvođač kolegija: Drago Kraljević
- Izvođač kolegija: Ivan Vidaković
- Nositelj kolegija: Ivan Plaščak
- Izvođač kolegija: Goran Heffer
- Izvođač kolegija: Vjekoslav Tadić
- Izvođač kolegija: Ivan Vidaković
Cilj predmeta je upoznavanje studenata s osnovnim zakonitostima nasljeđivanja i osnovnim pojmovima vezanim za selekciju domaćih životinja. Gradivo modula podijeljeno je u dva dijela. Prvi dio odnosi se na opću genetiku, a drugi dio na osnove selekcije. U prvom dijelu studenti se upoznaju sa strukturom i funkcijom stanice biljaka i životinja, principima nasljeđivanja svojstava, molekularnom strukturom i funkcijom gena te genetskom determinacijom kvalitativnih i kvantitativnih svojstava. Sadržaj drugog dijela: genetska konstitucija populacije; devijacije od H.W. zakona genetske ravnoteže populacije; kvantitativna svojstva u uzgoju domaćih životinja; pojam uzgojne vrijednosti; principi selekcije domaćih životinja; inbriding i heterozis i njihov značaj u selekciji i uzgoju domaćih životinja.
- Nositelj kolegija: Nikola Raguž
- Izvođač kolegija: Boris Lukić
- Izvođač kolegija: Sonja Petrović
- Nositelj kolegija: Renata Baličević
- Izvođač kolegija: Marija Ravlić
- Nositelj kolegija: Renata Baličević
- Izvođač kolegija: Marija Ravlić
- Nositelj kolegija: Igor Kralik
Kolegij Osnove bilinogojstva s agrometeorlogijom u fokus proučavanja stavlja osnovne faktore poljoprivredne proizvodnje, klimu, tlo i biljku, te njihovu međusobnu povezanost. Cilj navedenog kolegija je prepoznati i opisati najvažnije meteorološke i klimatološke elemente te objasniti njihov utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju unutar različitih klimatskih regija Republike Hrvatske. Nadalje, opisati osnovna fizikalna, kemijska i biološka svojstva tla te na temelju navedenih spoznaja objasniti i interpretirati značaj plodnosti tla, elemenata biljne ishrane i principa gnojidbe, kao i važnost pravilnog odabira sustava obrade tla u agroekosustavu. Definiranje, opis i odabir agrotehničkih mjera i postupaka na temelju prethodno stečenih znanja na ovom kolegiju, predstavlja logičan slijed u pravilnom odabiru sustava biljne proizvodnje.
- Nositelj kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Irena Jug
Osnove bilinogojstva nakon prekida nastave uslijed pandemije korona-virusa
Svi materijali se nalaze pod oznakom "Literature" na:
- Nositelj kolegija: Bojan Stipešević
- Izvođač kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Miro Stošić
Kolegij "Osnove agroekologije" omogućuje studentima stjecanje znanja i vještina potrebnih za prikupljanje, obradu i interpretiranje relevantnih podataka o utjecaju agrotehničkih zahvata u poljoprivrednoj proizvodnji na okoliš kroz obradu osnovnih informacija o ulozi tla u agroekosustavu, utjecaju agrokemikalija na tlo i biljke te ekofizioloških čimbenika na biljnu proizvodnju. Na ovaj način stječu se preduvjeti za donošenje zaključaka o utjecaju pojedinih biljno-uzgojnih zahvata na okoliš te opravdanost i prihvatljivost provedenih zahvata u ekološkom, ekonomskom i proizvodnom kontekstu.
- Nositelj kolegija: Irena Jug
- Izvođač kolegija: Boris Đurđević
Kolegij "Osnove agrikulture" pruža studentima uvid u osnove poljoprivredne proizvodnje kroz ulogu klime, tla i biljke kao temeljnih čimbenika poljoprivredne proizvodnje, te njihovih međusobnih interakcija. Tlo kao supstrat biljne proizvodnje ima iznimno značajnu ulogu u agrikulturi što je određeno njegovim fizikalnim, kemijskim i biološkim svojstvima, plodnošću tla te principima gospodarenja tlom. Kroz kolegij je objašnjen značaj obrade tla kao i važnost pravilnog odabira sustava obrade tla u agroekosustavu, što omogućuje predviđanje mogućih štetnih, ali i korisnih deformacija u tlu koje mogu nastati pri obradi tla. Kolegij obuhvaća i produktivnost biljaka u sustavu tlo-biljka-atmosfera te agrometerologiju.
- Nositelj kolegija: Irena Jug
- Izvođač kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Vesna Vukadinović
Cilj predmeta je osposobiti studente za ustrojavanje i održavanje povoljnih odnosa između čimbenika biljne i stočarske proizvodnje, racionalno obavljanje procesa rada kako bi se ostvarila ekonomična i rentabilna poljoprivredna proizvodnja
Ishodi učenja:
- Izreći definiciju pojma organizacije, oblika društva prema Zakonu o trgovačkim društvima i obiteljskog poljoprivrednoggospodarstva, njihovih poslovnih funkcija i vrste organizacjske strukture
- Identificirati čimbenike poljoprivredne proizvodnje te preispitati odnos unutar i između njih
- Izračunati optimalnu razinu intenzivnosti ulaganja u skladu sa troškovima sirovina i cijenom gotovih proizvoda
- Normirati učinak rada ljudi i strojeva pri obavljanju radova te planirati utrošak sirovina i pomoćnog materijala; Prikazati tehnološku kartu pojedinih linija proizvodnje;
- Planirati troškove sirovina, pomoćnih materijala, rada ljudi i strojeva te proračunati kalkulaciju proizvodnje
- Analizirati ekonomske pokazatelje uspjeha proizvodnje i poslovanja te izabrati optimalnu strukturu proizvodnje
- Nositelj kolegija: Ljubica Ranogajec
Upoznavanje s temeljnim načelima mikrobiologije. Struktura i funkcija prokariotske i eukariotske stanice. Fiziologija mikroorganizama. Ekologija mikroorganizama. Sistematika mikroorganizama. Rasprostranjenost mikroorganizama u prirodi.
- Nositelj kolegija: Gabriella Kanižai
- Nositelj kolegija: Siniša Ozimec
- Izvođač kolegija: Ivica Bošković
- Izvođač kolegija: Tihomir Florijančić
- Izvođač kolegija: Sanda Rašić
- Izvođač kolegija: Edita Štefanić
- Nositelj kolegija: Vlado Guberac
- Izvođač kolegija: Sonja Vila
- Nositelj kolegija: Davor Kralik
Ciljevi kolegija:
Upoznavanje polaznika s tipologijom krajobraza, poviješću vrtne arhitekture, oblikovnosti zelenih površina urbanih prostora, osnovama dendrologije i ukrasnog drvenastog bilja, te sa zakonskom regulativom i kalkulacijama.
Sadržaj kolegija:
Upoznati se s povijesti vrtne arhitekture i oblikovanjem zelenih površina urbanih prostora – akt zaštite: Studija povijesnog perivoja; projektna dokumentacija i nivo projektne dokumentacije:opisi svih poslova u krajobraznoj arhitekturi i podizanju zelenih površina, tender i troškovnik. Počeci vrtne arhitekture, vrtna arhitektura Istoka, oblikovna vrijednost vrtova kroz razvojne povijesne epohe (Biblijski vrt, Sumerani, Antika, Rim, Srednji vijek, Renesansa, Barok, Klasicizam i Historicizam, Secesija, Hrvatska moderna....
Upoznavanje studenata s pojmom krajobraza, tipologijom krajobraza: antropogeni krajobraz, prirodni krajobraz, tipologija krajobraza prema reljefnim i klimatskim karakteristikama, valorizacija krajobraznih vrijednosti.
Stilovi i načini projektiranja zelenih površina; vrste zelenih površina: drvoredi, perivoji, dječja igrališta, sportski tereni, zelenilo uz poslovne prostore, javne gradske zelene površine i privatne okućnice. Uvod u projektiranje i krajobraznu arhitekturu. Vrtna tehnika i vrtna plastika.
Osnove dendrologije i ukrasno drvenasto bilje, te prateća zakonska regulativa. Morfologija i fiziologija bilja, podrijetlo i sistematika biljnih vrsta drveća I grmlja, nomenklatura, najčešće biljne vrste unutar urbanih sredina – četinjače i lisnjače (drveće i grmlje). Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o graditeljstvu, Zakon o komunalnim djelatnostima, Vrtlarske norme. Njega drveća i grmlja, te metode zaštite.
- Terenske vježbe - Poljodjelni krajobraz, šumski krajobraz, planinski krajobraz, morski i riječni krajobraz, javne zelene površine, perivoji, idejna rješenja, prepoznavanje biljnih vrsta na terenu. Renesansni dubrovački vrt, Maorski vrtovi (Mostar, Počitelj, Sarajevo), Lokrum i Arboretum Trsteno.
- Nositelj kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Alka Turalija
Ciljevi kolegija:
Upoznavanje polaznika s tipologijom krajobraza, poviješću vrtne arhitekture, oblikovnosti zelenih površina urbanih prostora, osnovama dendrologije i ukrasnog drvenastog bilja, te sa zakonskom regulativom i kalkulacijama.
Sadržaj kolegija:
Upoznati se s povijesti vrtne arhitekture i oblikovanjem zelenih površina urbanih prostora – akt zaštite: Studija povijesnog perivoja; projektna dokumentacija i nivo projektne dokumentacije:opisi svih poslova u krajobraznoj arhitekturi i podizanju zelenih površina, tender i troškovnik. Počeci vrtne arhitekture, vrtna arhitektura Istoka, oblikovna vrijednost vrtova kroz razvojne povijesne epohe (Biblijski vrt, Sumerani, Antika, Rim, Srednji vijek, Renesansa, Barok, Klasicizam i Historicizam, Secesija, Hrvatska moderna....
Upoznavanje studenata s pojmom krajobraza, tipologijom krajobraza: antropogeni krajobraz, prirodni krajobraz, tipologija krajobraza prema reljefnim i klimatskim karakteristikama, valorizacija krajobraznih vrijednosti.
Stilovi i načini projektiranja zelenih površina; vrste zelenih površina: drvoredi, perivoji, dječja igrališta, sportski tereni, zelenilo uz poslovne prostore, javne gradske zelene površine i privatne okućnice. Uvod u projektiranje i krajobraznu arhitekturu. Vrtna tehnika i vrtna plastika.
Osnove dendrologije i ukrasno drvenasto bilje, te prateća zakonska regulativa. Morfologija i fiziologija bilja, podrijetlo i sistematika biljnih vrsta drveća I grmlja, nomenklatura, najčešće biljne vrste unutar urbanih sredina – četinjače i lisnjače (drveće i grmlje). Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o graditeljstvu, Zakon o komunalnim djelatnostima, Vrtlarske norme. Njega drveća i grmlja, te metode zaštite.
- Terenske vježbe - Poljodjelni krajobraz, šumski krajobraz, planinski krajobraz, morski i riječni krajobraz, javne zelene površine, perivoji, idejna rješenja, prepoznavanje biljnih vrsta na terenu. Renesansni dubrovački vrt, Maorski vrtovi (Mostar, Počitelj, Sarajevo), Lokrum i Arboretum Trsteno.
- Nositelj kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Alka Turalija
- Nositelj kolegija: Suzana Kristek
- Nositelj kolegija: Pavo Baličević
- Nositelj kolegija: Đuro Banaj
Cilj ovog modula je upoznavanje studenata s biologijom i ekologijom divljači, osnovama lovnoga gospodarenja i kinologije. Nakon položenog ispita student bi trebao znati interpretirati zakonske propise koji pokrivaju područje lovstva; opisati biološke i ekološke karakteristike životinjskih vrsta koje ubrajamo u divljač; interpretirati ekološke čimbenike staništa s ciljem procjene gospodarskog kapaciteta lovišta te na temelju toga planirati smjernice gospodarenja različitim vrstama divljači i lovištima; nabrojati i opisati pojedine vrste lovačkoga oružja, rukovati oružjem te objasniti balistiku lovačkoga oružja; nabrojiti, opisati i ocijeniti trofeje divljači te prepoznati i opisati pojedine pasmine pasa i njihovu upotrebu.
- Nositelj kolegija: Tihomir Florijančić
- Izvođač kolegija: Ivica Bošković
Cilj ovog modula je upoznavanje studenate smjera zootehnika s biologijom i ekologijom divljači, osnovama lovnoga gospodarenja i kinologije. Nakon položenog ispita student bi trebao znati interpretirati zakonske propise koji pokrivaju područje lovstva; opisati biološke i ekološke karakteristike životinjskih vrsta koje ubrajamo u divljač; interpretirati ekološke čimbenike staništa s ciljem procjene gospodarskog kapaciteta lovišta te na temelju toga planirati smjernice gospodarenja različitim vrstama divljači i lovištima; nabrojati i opisati pojedine vrste lovačkoga oružja, rukovati oružjem te objasniti balistiku lovačkoga oružja; nabrojiti, opisati i ocijeniti trofeje divljači te prepoznati i opisati pojedine pasmine pasa i njihovu upotrebu.
- Nositelj kolegija: Tihomir Florijančić
- Izvođač kolegija: Ivica Bošković
Teme:
- Podrijetlo i preci kopitara
- Pasmine konja (toplokrvne, hladnokrvne, autohtone, pasmine malih konja i ponija)
- Uzgoj i selekcija u konjogojstvu
- Boje i bijeli znakovi na konjima
- Procjena tjelesne konformacije konja
- Biomehanika pokreta kod konja
- Specifičnosti hranidbe konja
- Reprodukcija konja
- Suvremen smještaj konja
- Različiti načini uporabe konja
Koordinator modula:
1. prof. dr. sc. Mirjana Baban
Poslijedoktorandica:
2. dr. sc. Maja Gregić
Sadržaj modula:
Cilj modula je upoznati studente s važnošću, stanjem i perspektivama konjogojstva u Hrvatskoj i u svijetu. Monofiletsko i polifiletsko porijeklo equida. Evolucija kopitara. Divlji izvorni oblici i domestikacijske promjene. Toplokrvne i hladnokrvne pasmine konja. Autohtone pasmine konja. Mali konji i poniji. Boje konja s posebnim oznakama na glavi i nogama. Temperament i ćud konja. Osobitosti građe konja. Uzgoj i selekcija konja. Procjena uporabne vrijednosti konja. Konformacija konja. Tehnička pomagala za procjenu vanjštine. Procjena konja na osnovu konformacijskih svojstava. Tjelesne mjere i eksterijerne pogreške kod konja. Sustav testiranja i ocjene grla u selekciji. Ocjenjivanje hodova konja. Hranidba konja. Reprodukcija konja. Mjere za sprječavanje bolesti konja. Smještaj konja. Načini korištenja konja. Oprema za jahanje i prezanje. Čišćenje i njega konja. Konjička natjecanja i različiti načini uporabe konja.
Literatura:
Ivanković, A. (2004): Konjogojstvo. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb. (udžbenik)
Baban, M. (2011): Konjogojska proizvodnja. Poglavlje u knjizi: Kralik, G., Zdenĕk, A., Baban, Mirjana, Bogut, I., Gantner, V., Ivanković, S., Katavić, I., Kralik, D., Kralik, I., Margeta, V., Pavličević, J. (2011): Zootehnika. Grafika, Osijek. (udžbenik)
- Nositelj kolegija: Mirjana Baban
- Nositelj kolegija: Đuro Banaj
Studenti u okviru kolegija Ishrana bilja proučavaju procese u tlu i biljci fizikalne, kemijske, fiziološke i biokemijske prirode koji u interakciji biljke i supstrata utječu na usvajanje, kretanje, distribuciju i akumulaciju hranjivih tvari. Ishrana bilja pruža znanja o primarnoj organskoj produkciji u sustavu tlo-biljka-atmosfera s naglaskom na utjecaj hraniva na visinu i kakvoću prinosa.
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
- Izvođač kolegija: Boris Đurđević
- Nositelj kolegija: Pavo Baličević
Kolegij "Integralni projekti u biljnoj proizvodnji" obuhvaća primjenu različitih proizvodnih sustava uz pomoć kojih se rješavaju lokalni problemi biljne proizvodnje (agronomski, ekonomski, tehnološki i ekološki), posebno strategija i management gnojidbe s naglaskom na vezu stočarstva i ratarsva, zaštitu i uređenje tla (konzervacija tla, zaštita od erozije, zaštita voda, zaštita krajobraza) te zaštitu usjeva i planiranje proizvodnje. Kolegij sadrži tri tematske cjeline:
Poljoprivredna proizvodnja i agrarna ekologija - Studenti se upoznaju s tradicionalnim i suvremenim metodama tehnologije proizvodnje hrane, njihovoj usporedbi i ocjeni, te predviđanju učinka agrotehnike na ambijent i promjenu poljoprivrednih i prirodnih sustava.
Tehnološki aspekti i cjelovitost poljoprivredne proizvodnje - Polaznici proučavaju ujecaj agrotehnologije (obrada, izbor usjeva, sjetva, gnojidba, navodnjavanje, mehanizacija, infrastruktura i dr.) na poljoprivrednu proizvodnju i međusobnu povezanost primarne produkcije hrane, stočarske proizvodnje i finalizacije poljoprivrednih proizvoda,
Planiranje poljoprivredne proizvodnje - Tehnološki uvjeti biljne proizvodnje, planiranje i analiza proizvodnog ciklusa od primarne produkcije do gotovog proizvoda, tradicionalni, ekološki i visokoinputni sustavi proizvodnje, interpretacijske baze, sustavi za podršku odlučivanju i GIS u funkciji analize i planiranja poljoprivredne proizvodnje
- Nositelj kolegija: Irena Jug
- Izvođač kolegija: Boris Đurđević
- Nositelj kolegija: Dražen Horvat
- Nositelj kolegija: Matija Domaćinović
- Izvođač kolegija: Ivana Prakatur
Ciljevi predmeta:
Upoznavanje studenata s temeljnim načelima govedarske proizvodnje, hranidbenim potrebama pojedinih kategorija goveda, mjerama za sprječavanje bolesti goveda, sustavima držanja goveda, te poslovima vođenja obrazaca i matične evidencije goveda. Osposobiti kandidate za samostalno rukovođenje govedarskom farmom.
Očekivani ishodi učenja:
- shvatiti osobitosti govedarstva u poljoprivrednoj proizvodnji, te privrednu i ekonomsku važnost govedarske proizvodnje,
- objasniti postanak goveda, prepoznati i opisati najvažnije pasmine goveda u Hrvatskoj i svijetu,
- prepoznati i obrazložiti suvremene tehnologije proizvodnje mlijeka i govedskog mesa,
- organizirati rad i samostalno upravljati tehnološkim procesima proizvodnje mlijeka obzirom na različite kategorije životinja na mliječnoj i tovnoj govedarskoj farmi,
- prepoznati i obrazložiti ekonomske zahtjeve i rizike u govedarskoj proizvodnji,
- izvesti kontrolu mliječnosti za kravu, izračunati proizvodne pokazatelje na razini ukupne i standardne laktacije, organizirati godišnji plan obrta stada, izračunati rasplodnu učinkovitost stada, organizirati plan hranidbe stada, izračunati utroška rada, amortizacije stada, objekata i opreme.
Sadržaj predmeta:
Privredno značenje govedarstva. Postanak goveda, podrijetlo i pasmine goveda. Razmnožavanje goveda. Čimbenici o kojima ovisi proizvodnja mlijeka. Fiziološko-tehničke i organizacijske osnove strojne mužnje, utjecaj mužnje na količinu i kvalitetu mlijeka. Postupci s mlijekom na farmi. Sustav držanja goveda. Uzgoj teladi i junica. Tov goveda. Tržište proizvoda govedarstva. Izvođenje kontrole mliječnosti za kravu, vođenje evidencije na farmi, vođenje kontrolnika proizvodnje mlijeka za farmu i staju, izrada "Plana obrta za kravu", Izrada plana hranidbe krave. Upoznavanje studenata s praktičnim poslovima vođenja mliječnih i tovnih govedarskih farmi.
Literatura:
Obvezna literatura:
- Caput, P. (1996) Govedarstvo. Celeber, Zagreb. (udžbenik)
- Caput, P., Ivanković, A., Mioč, B. (2010): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb. (udžbenik)
- Uremović, Z. (2004): Govedarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb. (udžbenik
Preporučena literatura:
- Brunsch, R., Kaufmann, O., Lüpfert, T. (1996): Rinderhaltung in Laufställen. Verlag Eugen Ulmer, Hohenheim. (udžbenik)
- Gravert, H. O. (1983): Die Milch – Erzeugung, Gewinnung, Qualität. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart. (udžbenik)
- Kräusslich, H. (1981): Rinderzucht. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart. (udžbenik)
- Godišnja izvješća Hrvatske poljoprivredne agencije. (publikacija)
- Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Narodne novine 102/2000.
- Uredba o ciljnoj cijeni svježeg mlijeka. Narodne novine 156/2002.
- Uredba o izmjeni i dopuni uredbe o ciljnoj cijeni svježeg mlijeka. Narodne novine 81/2008.
- Nositelj kolegija: Pero Mijić
- Izvođač kolegija: Tina Bobić
- Nositelj kolegija: Ivan Plaščak
- Izvođač kolegija: Željko Barač
- Izvođač kolegija: Goran Heffer
- Izvođač kolegija: Tomislav Jurić
- Izvođač kolegija: Ivan Vidaković
- Nositelj kolegija: Mladen Jurišić
- Izvođač kolegija: Dorijan Radočaj
- Nositelj kolegija: Sonja Petrović
- Nositelj kolegija: Sonja Petrović
- Nositelj kolegija: Matija Domaćinović
- Izvođač kolegija: Mislav Đidara
- Izvođač kolegija: Ivana Prakatur
- Izvođač kolegija: Mario Ronta
- Nositelj kolegija: Karolina Vrandečić
- Izvođač kolegija: Jasenka Ćosić
- Izvođač kolegija: Lara Ergović
- Nositelj kolegija: Jasenka Ćosić
- Izvođač kolegija: Lara Ergović
- Izvođač kolegija: Karolina Vrandečić
Cilj modula je stjecanje teorijskih znanja iz područja poslovnih financija s primjenom naučenih principa i metodologije u praksi. Po završetku studenti su spremni:
- Transformirati poslovnu ideju u potpuno razvijeni poslovni plan
- Razumjeti utjecaj strukture financiranja na financijski rezultat poslovanja
- Procijeniti financijski učinak poduzetničkog poduhvata
- Pozicionirati se prema PDV sustavu
- Formulirati poslovni problem matematičkim/financijskim terminima i optimalno rješenje
- Procijeniti utjecaj makroekonomskih utjecaja na poslovanje poduzetnika
- Nositelj kolegija: Ivan Štefanić
Cilj kolegija je polaznike studija upoznati s razlozima, ciljevima i principima fertilizacije u hortikulturi, s osnovama proizvodnje, vrstama, kvalitetom i svojstvima mineralnih i organskih gnojiva, te kondicionera, posebnostima gnojidbe u hortikulturi. Svladavanjem predviđenog programa studenti će razumjeti potrebu gnojidbe i izbor optimalnih gnojiva, ekološki i ekonomski značaj gnojidbe, razumjet će princip izračuna potrebne gnojidbe i kondicioniranja tala za uzgoj povrća, cvijeća, ljekovitog bilja i višegodišnjih drvenastih kultura, te upoznati osnovne kompjutorske programe za gnojidbu u hortikulturi koji su u uporabi u RH.
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
- Izvođač kolegija: Brigita Popović
Cilj kolegija je polaznike studija upoznati s razlozima, ciljevima i principima fertilizacije u bilinogojstvu, s osnovama proizvodnje mineralnih i organskih gnojiva, vrstama mineralnih i organskih gnojiva, kvalitetom i svojstvima gnojiva i kondicionera koji uvjetuju njihovu primjenu. Svladavanjem predviđenog programa studenti će razumjeti potrebu gnojidbe i izbor optimalnih gnojiva, ekološki i ekonomski značaj gnojidbe, razumjet će princip izračuna potrebne gnojidbe i kondicioniranja tala u bilinogojstvu, te upoznati osnovne kompjutorske programe koji su u uporabi u RH za gnojidbu ratarskih usjeva
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
- Izvođač kolegija: Brigita Popović
- Nositelj kolegija: Boris Đurđević
- Nositelj kolegija: Emilija Raspudić
- Izvođač kolegija: Ivana Majić
- Nositelj kolegija: Pavo Baličević
- Izvođač kolegija: Drago Kraljević
- Nositelj kolegija: Tomislav Jurić
- Nositelj kolegija: Tomislav Jurić
- Izvođač kolegija: Ivan Plaščak
- Nositelj kolegija: Jadranka Deže
- Izvođač kolegija: Igor Kralik
- Izvođač kolegija: David Kranjac
- Izvođač kolegija: Jelena Kristić
- Nositelj kolegija: Danijela Samac
- Nositelj kolegija: Đuro Senčić
- Izvođač kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Tina Bobić
- Izvođač kolegija: Davor Kralik
- Izvođač kolegija: Pero Mijić
- Izvođač kolegija: Josip Novoselec
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
- Izvođač kolegija: Boris Đurđević
- Izvođač kolegija: Brigita Popović
- Izvođač kolegija: Tihana Teklić
SADRŽAJ MODULA: Uskladištenje poljoprivrednih proizvoda u hortikulturi, sušenje i sustavi sušenja proizvoda u hortikulturi, te hlađenje i sustavi hlađenja u hortikulturi
CILJ MODULA: Savladavanje gradiva i usvajanje znaja, kako bi se u praksi postizao optimum kod dorade i čuvanja poljoprivrednih proizvoda iz hortikulture
- Nositelj kolegija: Darko Kiš
Cilj kolegija:
Upoznavanje studenata s kriterijima zadovoljavanja aspekata dobrobiti životinja neophodnim za pokretanje i provođenje poljoprivredne proizvodnje.
Sadržaj kolegija:
Domestifikacija i povijest razvoja odnosa čovjeka i životinje, Temeljna načela i začetak područja dobrobiti životinja, Nositelji dobrobiti u uzgoju domaćih životinja, Zakonska osnova u Republici Hrvatskoj i EU. Bol, patnja, stres i homeostaza, Etopatije i dobrobit, Metodologija procjene dobrobiti domaćih životinja. Adekvatni uvjeti dobrobiti za pravilno razmnožavanje, izmjenu tvari, Ispoljavanje urođenih socijalnih i individualnih obrazaca vladanja, Sprječavanje pojave tehnopatija, Zaštita dobrobiti životinja u uzgoju, korištenju za pokuse i znanstvena istraživanja, pri prijevozu i usmrćivanju, izazovi za budućnost.
- Nositelj kolegija: Boris Antunović
- Izvođač kolegija: Mirjana Baban
- Izvođač kolegija: Pero Mijić
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Monika Tkalec Kojić
Osnovni cilj modula:
Upoznati studente s principima biopolinacije u nasadima voća, povrća na otvorenom polju i u zaštićenim prostorima. Prikazati biologiju i tehnologiju uzgoja i držanja prirodnih oprašivača – medonosne pčele i bumbara te upoznati tehnologiju primjene istih u oprašivanju u agro-eko sustavu.
Ishodi učenja:
- Opisati anatamsku građu pčele i bumbara
- Primijeniti biopolinaciju u nasadima hortikulturnih vrsta bilja
- Razlikovati i nabrojati prednosti upotrebe biopolinacije
- Poznavati građu cvijeta i cvata
- Odabrati vrstu oprašivača u ovisnosti od vrste nasada
- Primijeniti pravilne tehnološke postupke kod proizvodnje bilja
- Organizirati proizvodni proces uz primjenu biopolinacije
- Održavati i uzgajati prirodne oprašivače
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Marin Kovačić
- Izvođač kolegija: Zlatko Puškadija
- Izvođač kolegija: Boris Ravnjak
- Nositelj kolegija: Manda Antunović
- Izvođač kolegija: Mirta Rastija
- Nositelj kolegija: Mladen Jurišić
- Izvođač kolegija: Irena Rapčan
- Nositelj kolegija: Igor Kralik
- Nositelj kolegija: Mladen Jurišić
- Izvođač kolegija: Dorijan Radočaj
- Izvođač kolegija: Irena Rapčan
Kolegij Agroklimatologija s osnovama fizike bavi se proučavanjem osnovnih klimatoloških i meteoroloških elemenata kao i temeljnih fizikalnih zakona, u okvirima poljoprivredne proizvodnje. Pored teoretske osnove, u izučavanju ovog kolegija značajan se naglasak stavlja i na praktičnu primjenu stečenih znanja o međusobnoj interakciji osnovnih agroekoloških čimbenika: klima-tlo-biljka. Prepoznavanje, definiranje i opisivanje najvažnijih fizikalnih pojava, stanja i zakonitosti, koji izravno ili neizravno utječu na pojavu meteoroloških i klimatoloških elemenata, kao i njihov utjecaj na biljke i životinje, pretpostavka je predlaganja i odabira najboljih rješenja za mijenjanje i prilagodbu meteo uvjeta u agrookolišu. Ovim se kolegijem značajan naglasak stavlja i na sve veći značaj klimatskih promjena, odnosno njihov uzročno-posljedični odnos s poljoprivredom proizvodnjom.
- Nositelj kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Bojan Stipešević
I UVOD U MENADŽMENT POLJOPRIVREDNOG GOSPODARSTVA: Predmet, metode, ciljevi i tipovi menadžmenta, Svrha i posebnosti poljoprivredne proizvodnje, Poslovni subjekti i obilježja poljoprivrednih gospodarstava, Poslovne funkcije i organizacijska struktura, Prirodni, tehnički i ekonomski čimbenici biljne proizvodnje, Proizvodni program i ekonomski opravdana razina ulaganja, Organizacija zemljišnog posjeda i načela opremanja sredstvima mehanizacije, Projektiranje ekonomskog dvorišta, mreža, puteva i kanala, Upravljanje kadrovima i analitička procjena rada u poljoprivrednoj proizvodnji. (prof.dr.sc. Ljubica Ranogajec)
II MENADŽMENT POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U ZOOTEHNICI: Upravljanje agrobiznisom temeljem tehničko-tehnoloških i ekonomskih znanstvenih disciplina, Ekonomski pokazatelji uspješnosti poslovanja gospodarstva i mjerenje učinkovitosti proizvodnje, Organiziranje i ekonomika proizvodnje u govedarstvu, svinjogojstvu, peradarstvu, ovčarstvu, slatkovodnoj akvakulturi: upravljanje strukturom troškova, upravljanje poslovanjem na osnovi izračuna granice rentabilnosti i kritične točke poslovnog minimuma. Proizvodno i poslovno odlučivanje u kriznim poslovnim situacijama. (prof.dr.sc. Jadranka Deže)
Izrada i prezentacija seminarskih radova iz područja tehnologije pojedinih grana i linija stočarske proizvodnje. (dr.sc. Jelena Kristić)
- Nositelj kolegija: Jadranka Deže
- Izvođač kolegija: Jelena Kristić
- Izvođač kolegija: Ljubica Ranogajec
- Nositelj kolegija: Jadranka Deže
- Izvođač kolegija: Jelena Kristić
- Nositelj kolegija: Krunoslav Zmaić
- Nositelj kolegija: Krunoslav Zmaić