- Nositelj kolegija: Boris Antunović
- Nositelj kolegija: Ankica Sarajlić
- Izvođač kolegija: Mirjana Brmež
- Izvođač kolegija: Lara Ergović
- Nositelj kolegija: Renata Baličević
- Izvođač kolegija: Marija Ravlić
Upoznavanje studenata sa tržištem poljoprivrednih proizvoda u praksi s ciljem primjene stečenog znanja.
Nakon uspješno završenog modula student će moći:
- Definirati pojedine tipove tržišnih institucija
- Opisati organizaciju i inetrakciju tržišnih subjekata u poljoprivredi
- Objasniti način rada i značaj pojedinih tržinih institucija
- Analizirati provođenje promocije i prodaje poljoprivrednih proizvoda
- Nositelj kolegija: Ružica Lončarić
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
- Objasniti ulogu tržišta u sustavu znanosti
- Definirati ekonomsko, organizacijsko, sociološko i psihološko promatranje tržišta
- Rangirati temeljne funkcije tržišta
- Protumačiti elemente tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
- Definirati i objasniti sudionike tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
- Objasniti marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoida
- Definirati ulogu Agromarketinga.
- Nositelj kolegija: Igor Kralik
- Nositelj kolegija: Ružica Lončarić
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
- Nositelj kolegija: Mario Keškić
- Izvođač kolegija: Krešimir Ižaković
- Izvođač kolegija: Daria Župan Tadijanov
- Nositelj kolegija: Mario Keškić
- Izvođač kolegija: Krešimir Ižaković
- Izvođač kolegija: Daria Župan Tadijanov
Cilj kolegija tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju je:
(1) učenje novih motoričkih znanja,
(2) usavršavanje osnovnih teorijskih i praktičnih motoričkih znanja,
(3) sprečavanje procesa preranog pada osobina i sposobnosti uslijed nedostatne tjelesne aktivnosti,
(4) osposobljavanje studenata za individualno tjelesno vježbanje i
(5) promicanje tjelovježbene i sportske kulture.
- Nositelj kolegija: Daria Župan Tadijanov
- Izvođač kolegija: Mario Keškić
Cilj kolegija tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju je:
(1) učenje novih motoričkih znanja,
(2) usavršavanje osnovnih teorijskih i praktičnih motoričkih znanja,
(3) sprečavanje procesa preranog pada osobina i sposobnosti uslijed nedostatne tjelesne aktivnosti,
(4) osposobljavanje studenata za individualno tjelesno vježbanje i
(5) promicanje tjelovježbene i sportske kulture.
- Nositelj kolegija: Daria Župan Tadijanov
- Izvođač kolegija: Mario Keškić
Upoznavanje studenata s terenskim i laboratorijskim istraživanjima u pedologiji. Studenti stječu iskustvo rada na terenu i laboratoriju, te u interpretaciji dobivenih rezultata istraživanja u svrhu determinacije tipa tla i njegove procjene pogodnosti.
- Nositelj kolegija: Vladimir Zebec
- Izvođač kolegija: Domagoj Rastija
- Nositelj kolegija: Danijela Samac
- Izvođač kolegija: Đuro Senčić
- Nositelj kolegija: Danijela Samac
- Nositelj kolegija: Đuro Senčić
- Izvođač kolegija: Vladimir Margeta
- Nositelj kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Tina Bobić
- Izvođač kolegija: Željka Klir
- Izvođač kolegija: Pero Mijić
- Izvođač kolegija: Josip Novoselec
- Izvođač kolegija: Đuro Senčić
- Izvođač kolegija: Zvonimir Steiner
- Nositelj kolegija: Manda Antunović
- Izvođač kolegija: Gordana Bukvić
- Izvođač kolegija: Ranko Gantner
- Izvođač kolegija: Dario Iljkić
- Izvođač kolegija: Mirta Rastija
- Izvođač kolegija: Ivana Varga
- Nositelj kolegija: Anđelko Opačak
- Nositelj kolegija: Zlatko Puškadija
Osnove geodezije: mjere i mjerenja, planovi i karte, snimanje detalja na terenu.
Osnove hidrologije (oborine, površinske i podzemne vode), hidraulike (hidraulički elementi i dimenzioniranje vodotoka), hidrometrije (mjerenje razine, vodostaja, dubine i brzine vode vodotoka te razine podzemne vode) i hidropedologije (energetski odnosi i sadržaj vode u tlu, infiltracije i filtracija).
Od melioracijskih mjera detaljno se obrađuje obrana od vanjskih voda, odvodnja suvišnih površinskih, podzemnih i kombiniranih voda poljoprivrednih proizvodnih površina te navodnjavanje poljoprivrednih kultura.
U okviru tehnike navodnjavanja se obrađuje: izvorišta i zahvat vode, određivanje potrebnih količina vode, izbor načina i sustava navodnjavanja te izvođenje navodnjavanja na otvorenom polju i u okviru zaštićenih prostora.
- Nositelj kolegija: Miroslav Dadić
Osnovne praktične vježbe u radu s geodetskim pomagalima, korištenje planova i karata te mjerenje (kota i nagib terena, površina) na istim.
Obrada klimatskih parametara i izračunavanje vodne bilance.
Način projektiranja i temeljni elementi odvodnih melioracijskih sustava.
Projektiranje i izračun temeljnih parametara sustava navodnjavanja.
Praktičan rad na terenu, izbor mjesta praktičnog rada (OPG, obrt, d.o.o., d.d.) te prezentacija praktičnog rada temeljem dnevnika prakse, odnosno napisanog seminarskog rada.
- Nositelj kolegija: Miroslav Dadić
- Nositelj kolegija: Danijela Samac
- Izvođač kolegija: Đuro Senčić
- Nositelj kolegija: Danijela Samac
- Izvođač kolegija: Đuro Senčić
Obilazak i boravak studenata na farmama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave uzgojom ovaca i koza. Upoznavanje i praktični rad studenata s različitim načinima držanja, hranidbom, njegom i osnovnim selekcijskim postupcima u ovčarstvu i kozarstvu.
- Nositelj kolegija: Josip Novoselec
- Izvođač kolegija: Željka Klir
Svrha i cilj: Upoznati studente sa stanjem i perspektivom uzgoja ovaca, koza i konja, načinima držanja, njegom, hranidbenim aspektima pojedinih kategorija ovaca, koza i konja, mjerama za sprječavanje bolesti, te različitim načinima korištenja ovaca, koza i konja.
Nakon položenog modula studenti će moći:
- Objasniti važnost, stanje i perspektive ovčarske i kozarske proizvodnje te konjogojstva u Hrvatskoj i u svijetu.
- Jasno obrazložiti osnovne biološke pokazatelje te izvorne oblike, tipove i pasmine ovaca, koza i konja te objasniti njihovo udomaćivanje i sustave uzgoja.
- Definirati čimbenike proizvodnje i kvalitete ovčjih i kozjih proizvoda (meso, mlijeko, vuna, koža, dlaka) te proizvoda od konja i njihove specifične namjene.
- Opisati metode uzgoja, reprodukciju ovaca, koza i konja.
- Objasniti laktaciju, mužnju i smještaj ovaca, koza i konja.
- Opisati hranidbu ovaca, koza i konja te mjere i postupke za čišćenje i njegu ovaca, koza i konja.
Obavezna literatura
- Mioč, B., Pavić, V. (2002): Kozarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb.
- Uremović i sur. (2002): Stočarstvo (poglavlja Ovčarstvo i Kozarstvo). Agronomski fakultet Zagreb.
- Mioč, B., Pavić, V., Sušić, V. (2007): Ovčarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb.
- Brinzej, M. (1980): Konjogojstvo. Školska knjiga, Zagreb.
- Ivanković, A. (2004): Konjogojstvo. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb.
- Baban, M. (2011): Konjogojska proizvodnja. Poglavlje u knjizi: Kralik, G., Zdenĕk, A., Baban, Mirjana, Bogut, I., Gantner, V., Ivanković, S., Katavić, I., Kralik, D., Kralik, I., Margeta, V., Pavličević, J. (2011): Zootehnika. Grafika, Osijek.
Izborna literatura
- Lőhle, K., Leucht, W. (1997): Ziegen und Shafe. Eugen Ulmer GmbH & Co.
- Feldhofer, S., Banožić, S., Antunac, N. (1994): Uzgoj i hranidba koza-proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka. Hrvatsko mljekarsko društvo. Zagreb.
- Simmons, P., Eukarius, C. (2001): Raising sheep. Storeys books, Wermont.
- Šakić, V., Katica, V., Ferizbegović, J. (2011): Uzgoj koza. Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Sarajevo.
- Mahgoub, O., Kadim, T., Webb, E. (2012): Goat meat production and quality. CAB International.
- Hermsen, J.(2003): Konji – enciklopedija. Veble commerce, Zagreb.
- Pejić, N. (1991): Ishrana konja. Poljoprivredni fakultet, Novi Sad.
- Šerman, V. (2001): Hranidba konja. Hrvatsko agronomsko društvo. Zagreb.
- Žiga, E.(2001): Konji – najpoznatije svjetske pasmine. Sarajevo.
- Nositelj kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Mirjana Baban
- Izvođač kolegija: Željka Klir
- Izvođač kolegija: Josip Novoselec
- Izvođač kolegija: Maja Sakač Gregić
Poštovani kolege studenti,
Budući da se ovaj modul (e-kolegij) na stručnom studiju "Agrarno poduzetništvo" više "ne sluša" unatrag dvije godine, materijali za učenje i pripremu ispita nisu postavljeni na stranicu. Ako postoje studenti koji još nisu položili ovaj modul, molim da mi se jave izravno na email (djug@fazos.hr) radi daljnjih dogovora.
- Nositelj kolegija: Danijel Jug
- Nositelj kolegija: Ljubica Ranogajec
- Nositelj kolegija: Ljubica Ranogajec
- Nositelj kolegija: Sonja Vila
- Izvođač kolegija: Sunčica Kujundzić
- Izvođač kolegija: Vedran Orkić
- Nositelj kolegija: Sonja Vila
- Izvođač kolegija: Vlado Guberac
- Izvođač kolegija: Sonja Petrović
Cilj kolegija je upoznati studente s praktičnim radom u ratarstvu.
- Nositelj kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Danijel Jug
Vrijeme i klima, atmosfera, toplina i temperatura, voda i transformacije vode, zrak i gibanje zraka, tlo kao resurs, agrobiotopi, agrobiocenoza, agroekosustavi, odlike poljoprivredne proizvodnje, mehanički sastav tla, struktura tla, specifična masa tla, porozitet i konzistencija tla, biogeni elementi, reakcija tla, adsorpcijski kompleks tla, makro i mikrelementi, fertilizatori, osnovni principi gnojidbe, obrada tla, sustavi obrade tla, sjetva i sadnja, odlike sjemena, dorada sjemena, količina sjemena za sjetvu, mehaničke, kemijske i biološke mjere njege, podjela korova u poljoprivredi, mjere borbe protiv korova, plodored, monokultura, konsocijacija kultura, |
- Nositelj kolegija: Miro Stošić
- Izvođač kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Danijel Jug
- Nositelj kolegija: Ljubica Ranogajec
- Nositelj kolegija: Luka Šumanovac
- Izvođač kolegija: Domagoj Zimmer
Cilj modula je upoznati pristupnike s radom strojeva i uređaja koji se koriste u ratarskoj proizvodnji. Sadržaj omogućava polaznicima detaljno upoznavanje strojeva i uređaja njihovu koncepciju, sklopove, teoriju rada, podešavanja u radu i primjenu.
Ishodi učenja su
1. Objasniti princip rada SUI motora i poljoprivrednog traktora
2. Opisati princip rada mehanizacije za osnovnu i dopunsku obradu tla, gnojidbu, sjetvu, sadnju, njegu i zaštitu bilja, spremanje sijena, spremanje silaže, žetvu zrnatih plodina, berbu i komušanje kukuruza i vađenje šećerne repe.
3. Opisati postupke i metode održavanja pojedinih sustava na traktoru i poljoprivrednim strojevima
4. Izračunati važnije eksploatacijske parametre poljoprivredne mehanizacije u ratarskoj proizvodnji
- Nositelj kolegija: Luka Šumanovac
- Izvođač kolegija: Tomislav Jurić
- Izvođač kolegija: Domagoj Zimmer
Cilj: Upoznati studente s metodama praktičnog rada u lovstvu radi stjecanja potrebnih znanja i vještina koje će im koristiti pri gospodarenju lovištem, mogućnosti upotrebe i metode u obuci te načinu korištenja lovačkih pasa za potrebe obavljanja lova.
Svrha učenja: Upoznavanje studenata s koncepcijom praktičnog rada u lovstvu tj. s načinima gospodarenja u otvorenim i ograđenim lovištima te uzgajalištima divljači. Priprema studenata za izvođenje prakse i davanje uputa za vođenje dnevnika prakse. Terensko upoznavanje s vrstama lovišta te načinima gospodarenja u njima. Upoznavanje s lovnotehničkim i lovnogospodarskim objektima te načinima njihove izrade i izgradnje za različite vrste divljači. Plan odstrjela - uzgojni, trofejni i sanitarni. Pojedinačni i skupni lov – demonstracija. Postupak s odstrijeljenom divljači. Načini ocjenjivanja lovačkih trofeja uz ispunjavanje trofejnih listova (samostalni i grupni praktični rad). Demonstracija lovačkog oružja, praktično upoznavanje s dijelovima lovačkih pušaka, naboja i lovačkog pribora. Lovački običaji i lovačka etika. Praktično upoznavanje s pasminama lovačkih pasa. Praktična obuka pasa. Demonstracija rada pasa na terenu (traženje divljači, rad na krvnom tragu, donošenje divljači i dr.)
Ishodi učenja:
|
- Nositelj kolegija: Ivica Bošković
- Izvođač kolegija: Tihomir Florijančić
- Nositelj kolegija: Ranko Gantner
- Izvođač kolegija: Gordana Bukvić
- Nositelj kolegija: Brigita Popović
- Izvođač kolegija: Krunoslav Karalić
- Izvođač kolegija: Vesna Rastija
- Nositelj kolegija: Manda Antunović
- Izvođač kolegija: Ivana Varga
- Nositelj kolegija: Manda Antunović
- Izvođač kolegija: Ivana Varga
Cilj predmeta:
Kroz pohađanje e-kolegija Govedarstvo-praksa, omogučiti će se obilazak i boravak studenata na obiteljskim gospodarstvima, te farmama za proizvodnju mlijeka i tova junadi. Praktična obuka na poslovima vođenje farme. Studenti stječu potrebne radne vještine i praktična znanja radom s vlasnicima i upraviteljima proizvodnih objekata.
Očekivani ishodi učenja za predmet :
- primijeniti teorijsko znanje u praktično glede pripreme obroka i hranidbe različitih kategorija goveda na gospodarstvu gdje provodi svoju praksu,
- izvesti svakodnevne tehnološke zadatke vođenja mliječne i tovne farme goveda (hranidba, selekcija, mužnja, higijena, zdravlje),
- identificirati određene tehnološke probleme u proizvodnji, te predložiti unapređenje istih,
- voditi dnevnik rada u kojem će kritički i stručno evidentirati stanje na farmi, te javno prezentirati svoje zaključke pred grupom studenata svoje godine o provedenoj praksi na gospodarstvu.
- Nositelj kolegija: Tina Bobić
Ciljevi predmeta:
Studenti će se upoznati s temeljnim zadaćama i položajem govedarstva kod nas i u svijetu, hranidbi goveda, sustavima govedarske proizvodnje, te praktičnoj selekciji u uzgojnom gospodarstvu.
Očekivani ishodi učenja za predmet :
- objasniti privredni značaj govedarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji,
- opisati nastanak goveda, te podrijetlo današnjih suvremenih pasmina,
- organizirati osnovne tehnološke zadatke u proizvodnji mlijeka (hranidba, selekcija, mužnja, higijena),
- prilagoditi sustave držanja goveda, objekata i opreme potrebama obiteljske farme,
- organizirati osnovne tehnološke zadatke u tovnom govedarstvu (hranidba, selekcija, zdravlje),
- proučiti stručnu literaturu na temelju koje će donije kvalitetne zaključke glede zadane teme seminarskog rada,
- izvesti kontrolu mliječnosti krava, te ostale evidencije na farmi.
Sadržaj predmeta:
Privredni značaj govedarstva, podrijetlo i pasmine goveda, proizvodnja mlijeka, fiziološko-tehničke osnove strojne mužnje, dezinfekcija vimena i opreme za mužnju, postupci s mlijekom kod proizvođača. Sustav slobodnog i vezanog načina držanja goveda, objekti i oprema. Potrebni uvjeti za držanje goveda za meso, mjere za održavanje zdravlja goveda za meso. Tržište proizvoda govedarstva. Izrada i prezentacija seminarskog rada prema interesu polaznika. Izvođenje kontrole mliječnosti za kravu, vođenje evidencije na farmi, vođenje kontrolnika proizvodnje mlijeka za farmu i staju, izrada "Plana obrta za kravu", Izrada plana hranidbe krave.
Literatura:
Obvezna literatura:
- Domaćinović, M., Antunović, Z., Mijić, P., Šperanda, M., Kralik, D., Đidara, M., Zmaić, K. (2010): Proizvodnja mlijeka. Priručnik, Domaćinović, Matija (ur.). Osječko-baranjska županija, Osijek. (sveučilišni priručnik)
- Kralik, G., Adamek, Z., Baban, M., Bogut, I., Gantner, V., Ivanković, S., Katavić, I., Kralik, D., Kralik, I., Margeta, V., Pavličević, J. (2011.): Zootehnika. Grafika d.o.o. Osijek. (udžbenik)
- Senčić, Đ., Antunović, Z., Kralik, D., Mijić, P., Šperanda, M., Zmaić, K., Antunović, B., Steiner, Z., Samac, D., Đidara, M., Novoselec, J. (2010): Proizvodnja mesa. Priručnik. Senčić, Đuro (ur.). Osječko-baranjska županija. Osijek. (sveučilišni priručnik)
- Godišnja izvješća Hrvatske poljoprivredne agencije. (publikacija)
- Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Narodne novine 102/2000.
- Uredba o ciljnoj cijeni svježeg mlijeka. Narodne novine 156/2002.
- Uredba o izmjeni i dopuni uredbe o ciljnoj cijeni svježeg mlijeka. Narodne novine 81/2008.
- Zakon o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda. Narodne novine 82/2013, 14/2014.
Preporučena literatura:
- Bobić, T., Mijić, P., Gregorić, M., Ivkić, Z., Baban, M. (2013): The influence of ordinal number and stage of lactation on milkability traits in Holstein cows. Mljekarstvo 63 (3), 172–179. (znanstveni rad)
- Caput P. (1996): Govedarstvo. Celeber d.o.o., Zagreb.
- Caput, P., Ivanković, A., Mioč, B. (2010): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb. (udžbenik)
- Gantner, V., Mijić, P., Kuterovac, K., Solić, D., Gantner, R. (2011): Temperature-humidity indeks values and their significance on the daily production of dairy cattle. Mljekarstvo, 61, (1), 56-63. (znanstveni rad)
- Mijić, P., Knežević, I., Rimac, D., Domaćinović, M., Kralik, D., Baban, Mirjana, Bagarić, D. (2001): Usporedba parametara mlijeka s novim pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Poljoprivreda, 7 (2) 33-38. (znanstveni rad)
- Uremović, Z., (2004): Govedarstvo. Hrvatska mljekarska udruga Zagreb. (udžbenik)
- Nositelj kolegija: Tina Bobić
- Izvođač kolegija: Pero Mijić
Ciljevi predmeta su upoznavanje studenata s osnovnim zakonitostima nasljeđivanja i osnovnim pojmovima vezanim za selekciju domaćih životinja.
Očekivani ishodi učenja za predmet
1. Opisati i prepoznati prokariotske i eukariotske dijelove stanice i njihovu ulogu u staničnom ciklusu te tijekom reprodukcije (mitoza, mejoza i postmejotičke diobe.
2. Opisati i objasniti strukturu DNK, RNK te princip prijenosa genetske informacije (sinteza proteina)
3. Primijeniti stečeno znanje o složenom mehanizmu nasljeđivanja, prepoznati te predvidjeti različite tipove nasljeđivanja prilikom rješavanja problemskih zadataka.
4. Objasniti Hardy-Weinbergov zakon genetske ravnoteže populacije i razumjeti zašto i kako sistematski i slučajni procesi dovode do promjene učestalosti gena i genotipova u populaciji.
5. Objasniti uzroke varijabilnosti kvantitativnih svojstava (P = G + E) te pomoću statističkih metoda izračunati osnovne pokazatelje njihove fenotipske varijabilnosti i povezanosti (varijanca, standardna devijacija, koeficijenti korelacije i regresije).
6. Objasniti pojam heritabiliteta i na jednostavnim zadacima znati izračunati koeficijent heritabiliteta
7. Objasniti razliku između uzgojne vrijednosti i heritabiliteta
8. Razlikovati učinke heterozisa i inbridinga na uzgoj i selekciju domaćih životinja
9. Procijeniti teorijski uspjeh selekcije te na jednostavnim zadacima primijeniti stečeno znanje.
- Nositelj kolegija: Nikola Raguž
- Izvođač kolegija: Boris Lukić
Cilj modula je stjecanje teorijskih znanja iz područja poslovnih financija s primjenom naučenih principa i metodologije u praksi. Po završetku studenti su spremni:
- Transformirati poslovnu ideju u potpuno razvijeni poslovni plan
- Razumjeti utjecaj strukture financiranja na financijski rezultat poslovanja
- Procijeniti financijski učinak poduzetničkog poduhvata
- Pozicionirati se prema PDV sustavu
- Formulirati poslovni problem matematičkim/financijskim terminima i pronaći primjereno rješenje
- Nositelj kolegija: Ivan Štefanić
- Nositelj kolegija: Ivana Majić
- Izvođač kolegija: Ankica Sarajlić
- Nositelj kolegija: Suzana Kristek
- Izvođač kolegija: Miroslav Lisjak