Teološko shvaćanje sakramenata i simbola. Antropološko-kristološko-pneumatološko-eklezijalna dimenzija i aktualizacija sakramenata. Govor o svakom sakramentu posebno u pastoralnoj perspektivi, polazeći od njegove antropološke i teološke ukorijenjenosti u iskustvu Crkve kroz povijest te sadašnje konkretne crkvene situacije u društvu. Pastoralna prosudba, sadržaj i smjernice sakramenata: krštenja, pomirenja, euharistije, potvrde, svetog reda i bolesničkog pomirenja. Posebni naglasak na sakrament ženidbe. Brak i obitelj kroz antropološku, institucionalnu, kristološku i eklezijalnu dimenziju. Etape bračnog i obiteljskog pastorala te predbračnog i posliježenidbenog pastorala. Brak i obitelj u skladu s Božjim naumom i novonastalim crkvenim i društvenim okolnostima. Aktualni procesi u Europi i Hrvatskoj s obzirom na življenje vrednota bračnog i obiteljskog života, natalitet i mortalitet. Rastavljeni i civilno vjenčani, slobodne veze, brakovi bez djece, djeca s jednim roditeljem. Mogućnosti uključivanja u crkveni život i u život župne zajednice.

Cilj ili svrha kolegija

Prosuditi trenutno stanje pastoralnog djelovanja Crkve, sadržaj i pastoralne smjernice sakramenata s posebnim naglaskom na sakrament ženidbe. 

Ishodi učenja

Nakon uspješno završenog kolegija student će moći:

1. analizirati stanje, način i pastoralne pristupe u pastoralu sakramenata – životnih prekretnica!

2. preispitati trenutno stanje pastoralnog djelovanja Crkve!

3. uspoređivati crkvene dokumente sa socioreligijskim istraživanjima i religioznim stanjima suvremenog čovjeka u Hrvatskoj!

4. samoprocijeniti postojeće modele pastorala sakramenata u novonastalim crkvenim i društvenim okolnostima!

5. obraniti stav o braku i obitelji u skladu s Božjim naumom!

6. kritički prosuđivati novonastale okolnosti braka i obitelji u suvremenom društvu i svijetu, s posebnim naglaskom na neregularne brakove!

U svim dimenzijama ljudskoga života spolne razlike muškog i ženskog određuju čovjeka. Moralna teologija, koja želi toj činjenici pristupiti odgovorno mora uvažavati spoznaje drugih disciplina. na prvome mjestu se polazi od antropoloških spoznaja o spolnosti, koje gleda u svjetlu kršćanske vizije o čovjeku, kako s epokazuje u sv. Pismu i kako je oblikovana kroz povijest teologije. nakon obrade konkretnih vidova spolnoga morala kao što su autoerotizam, prostitucija, homoseksualnost, pornografija i dr., pažnja se usmjerava na pitanje bračnog i obiteljskog morala, narav braka, njegov smisao i svrhu, bračnu ljubav, bračnu neplodnost i pitanje umjetne oplodnje, metode planiranja, rađanja i odgoj potomstva, te pastoralnu brigu za supružnike. 

U ovom se kolegiju obrađuju 3 knjige Zakonika 1. Vremenita crkvena dobra: stjecanje dobara, upravljanje dobrima, ugovori i napose otuđenje, nabožne volje općenito i nabožne zaklade; 2. Kaznene mjere u Crkvi: općenito o kažnjivim djelima i kaznama, kazne za pojedinačna kažnjiva djela; 3. Postupci: sudstvo općenito, parnično suđenje, neki posebni postupci, kazneni postupak, postupak u upravnim utocima i u uklanjanju ili premještanju župnika. 

Cilj i svrha kolegija je: generalno poznavanje kanonske regulative upravljanja vremenitim dobrima Crkve. Egzegetsko-analitički pristup materiji kaznenih mjera u Crkvi. Prikaz temeljnih elemenata procesnog prava u Crkvi te praktičnoga provođenja sudske prakse.

Nakon uspješno završenog kolegija student će moći: 1. Generalno poznavati i način upravljanja vremenitim dobrima Crkve. 2. Definirati kazneno-pravnu terminologiju Crkve. 3. Razlikovati pojedinačne delikte i način njihova tretiranja. 4. Detaljno poznavati odredbe vezane uz Delicta graviora. 5. Poznavanje sudsko-pravne terminologije te dinamike sudskog procesa.